Zlata medalja za stranišče za govedo

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Podeljenih je bilo osem medalj, od tega ena zlata in sedem srebrnih. Zlato medaljo je prejelo nizozemsko podjetje Hanskamp AgroTech BV za stranišče za govedo.

Zmanjševanje emisij v živinoreji postaja zaradi okoljskih zahtev vse bolj pomembno. Dolgo časa je bil poudarek na ukrepih za odstranjevanja emisij iz hlevov, danes pa je bolj poudarek na tehnično oziroma čim bolj preventivnem zmanjševanju njihove pojavnosti. Predvsem reja krav molznic povzroča večje količine amonijaka in s številnimi študijami so iskali potenciale za zmanjšanje. Namreč pri prireji mleka se v razmeroma kratkem času proizvede veliko amonijaka, iz 15 do 20 litrov urina, ki ga krava dnevno odda.

Kravje stranišče (CowToilet) podjetja Hanskamp iz Nizozemske je revolucionarni izdelek, ki se začne točno na tej točki. Inovativni sistem je sestavljen iz hranilne postaje in zbiralne naprave za urin. Po koncu hranjenja zunanji dražljaj sproži uriniranje pri kravi in kravje stranišče prestreže ves urin, ki bi se sicer shranil v gnojničnih jamah, kjer bi se nadalje razgrajeval. Urin se tako zbira neposredno in od krave na zelo prefinjen način, ne da bi pri tem izvajali stres na samo žival.

Zgodnje ločevanje blata in urina zmanjša kopičenje amonijaka na sprehajalnih površinah in gnojničnih jamah. Poleg tega ostajajo pohodne površine čistejše, kar pozitivno vpliva tako na zdravje parkljev kot na kakovost zraka v hlevu. Poleg tega lahko kmet zbira ločeno, gnojnico kot organski gnoj, pa naj si bodi za gnojenje ali pa pridobivanje energije.