V osmih urah naželi 1471 ton koruznega zrnja

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zamisel za postavljanje rekorda se mu je utrnila, ko so na sosednji kmetiji predstavili nov kombajn serije 10 in oznanili, da so z njim postavili rekord v žetvi koruze.. Kot pri nas, hočejo tudi v Ameriki biti boljši od soseda in Blake Johnson se je povezal s prodajalci kombajnov Claas in skupaj so na njivi ustvarili pogoje za podiranje rekorda.

Kombajn LEXION 8600TT je izredno zmogljiva različica, na delovne pogoje pa zelo vplivajo pogoji za delo. To so vremenske razmere, tla, sorta koruze, višina pridelka, višina reza, količina plev, intenzivnost sajenja, vlaga zrnja in rastlin so le nekateri dejavniki, ki vplivajo na končni rezultat.

Kako je potekalo postavljanje rekorda. Najprej so obželi njivo, da kombajn ni izgubljal nepotrebnega časa za obračanje  na koncu njiv. Šest tovornjakov je skrbelo za odvoz zrnja, tako da ni bilo čakanja za praznjenje zalogovnika.

Prvih pet ur so v povprečju na uro poželi 188 ton zrnja. Nato se je zgodila manjša nesreča, ko so z enim gredljem zapeli v oviro. Popravilo je trajalo 15 minut, nato so želi naprej. Po osmih urah se je kombajn ustavil in sledilo je napeto čakanje na rezultate. Tehtnica je pokazala, da so v osmih urah poželi 1471 ton zrnja, kar pomeni, da so v povprečju poželi 181 ton na uro.