Massey Ferguson: Vsestranska nova serija MF 5S

Gre za kakovostne traktorje opremljene s sprednjim nakladalnikom, ki se ponašajo z v razredu najboljšo preglednostjo, z odličnim obračalnim premerom 4 metrov, z zelo spuščenim pokrovom in s praktičnimi funkcijami. Po zaslugi večje tovorne zmogljivosti in večje zmogljivosti vpetja pa so storilni tako na terenu kot na cesti.

Vsi modeli so opremljeni s štirivaljnim motorjem, ki zagotavlja največjo moč od 105 do 145 KM. Na voljo je izbira med tremi različicami – Essential, Efficient in Exclusive – in med številnimi možnostmi, vključno z nadzorom po zaslugi najsodobnejše in za uporabo preproste tehnologije za pametno kmetovanje.

Za opravljanje del na polju ali mešane kmetijske dejavnosti zagotavljajo traktorji serije MF 5S številne funkcije, ki prispevajo k izboljšanju produktivnosti. Dvižna zmogljivost zadnjega vpetja je zdaj višja in znaša 5700 kg pri vseh traktorjih iz serije, v posebnih razmerah pa lahko doseže tudi do 6000 kg, višja pa je tudi zmogljivost prednjega vpetja, ki namesto 2500 kg zdaj znaša izjemnih 3000 kg. V kombinaciji z višjo skupno dopustno maso, ki znaša 9500 kg, zagotavljajo traktorji varno rokovanje s širšimi priključki, kar prispeva k večji storilnosti.

Najsodobnejša tehnologija za pametno kmetovanje dodatno prispeva k izboljšanju storilnosti in učinkovitosti po zaslugi preprostih funkcij za natančno kmetovanje, vključno s telemetrijo MF Connect, samodejnim krmilnim sistemom MF Guide, sistemom za samodejni nadzor obdelovalne površine MF Section Control in sistemom za krmiljenje hitrosti MF Rate Control.

Posebnosti pri traktorjih iz serije MF 5S

•             preprosta izbira med tremi različicami – Essential, Efficient in Exclusive –, ki izpolnjujejo vse zahteve in so primerne za opravljanje najrazličnejših opravil. Dodatne možnosti po meri so na voljo v primeru posebnih potreb.

•             nova različica s tovarniško vgrajenim nakladalnikom vključuje številne funkcije, ki prispevajo k lažjemu priklopu, upravljanju in nadzoru.

•             preglednost in okretnost.

•             po zaslugi novega ergonomskega naslona za roke, upravljalnih elementov in različnih možnosti vzmetenja zagotavlja ta tiha kabina izjemno udobje za upravljavca.

•             najsodobnejši 4,4-litrski štirivaljni motor AGCO Power izpolnjuje vse zahteve za omejitve emisij stopnje V s preprosto tehnologijo »vse v enem«, ki je zasnovana tako, da nudi podporo v celotni življenjski dobi traktorja. Optimiziran pretok zraka prispeva k boljšemu hlajenju

•             kupec lahko izbira med priznanima menjalnikoma Dyna-4 in Dyna-6 z zavoro s prostim tekom in možnostjo za samodejno prestavljanje SpeedMatching ali AutoDrive, ki so na voljo v okviru osnovne opreme.

•             nova zasnova vzmetene sprednje osi z večjo zmogljivostjo.

•             močnejše tritočkovno vpetje zagotavlja dvižno zmogljivost 5700 kg pri vseh traktorjih znotraj serije, prednje vpetje, ki je na voljo v okviru dodatne opreme, pa zagotavlja dvižno zmogljivost do 3000 kg.

•             Nova intuitivna terminala Datatronic 5 in Fieldstar 5 z zaslonom na dotik s tehnologijo za pametno kmetovanje prispevata k optimizaciji delovanja stroja in izboljšanju natančnosti in dobička.

Vseh pet traktorjev iz serije MF 5S je na voljo z možnostjo izbire med različicami Essential, Efficient in Exclusive. Različice vključujejo različne funkcije, ki prispevajo k večji učinkovitosti in udobju pri opravljanju številnih opravil. Izvedbe z osnovno opremo tako vključujejo črpalko z večjim hidravličnim pretokom, nadzor nad batnimi ojačevalniki, AutoDrive, krmilno palico in vzmetenje kabine.

Modeli z različico Exclusive so v celoti opremljeni z različnimi funkcijami, med drugim s hidravlično črpalko, ki omogoča pretok do 110 litrov/min z največ 8 hidravličnimi izhodi, s hidravlično krmilno ročico, krmilno ročico MultiPad, z možnostjo samodejnega prestavljanja AutoDrive, s samodejnim klimatskim sistemom, vzmetenjem kabine, pnevmatsko vzmetenim sedežem SuperLuxe in terminalom Datatronic 5 z zaslonom na dotik.

Različica Efficient se ponaša s podobnimi funkcijami, vendar ima zadaj dva električna in dva mehanska hidravlična izhoda, klimatski sistem v okviru osnovne opreme in pnevmatsko vzmeten sedež, medtem ko je terminal Datatronic 5 na voljo v okviru dodatne opreme.

Modeli Essential imajo namesto krmilne ročice MultiPad T-vzvod, hidravlična krmilna ročica je na voljo v okviru dodatne opreme, namesto možnosti AutoDrive pa je pri menjalniku Dyna-4 na voljo možnost SpeedMatching. Hidravlična črpalka je pri tej različici na voljo s pretokom do 58 litrov/min, nameščena pa sta tudi dva zadnja mehanska hidravlična izhoda, z možnostjo nadgraditve do 4 v okviru dodatne opreme.

Traktorji iz serije MF 5S so lahko tovarniško pripravljeni za priklop nakladalnika ali so že na voljo s tovarniško vgrajenim nakladalnikom. Nova hitra spojka zdaj povezuje hidravliko in elektriko, kar prispeva k lažjemu priklopu in odklopu nakladalnika na samem dvorišču kmetije ali na polju.

Blagovna znamka Massey Ferguson poleg tega, da ponuja široko paleto dvižnih nakladalnikov z vzporednim vodenjem in nevzporednim vodenjem v seriji MF FL.

Udobna kabina

Vsi modeli v seriji MF 5S se ponašajo s kabino z naprednimi značilnostmi, ki vozniku zagotavljajo optimalno udobje. Nov sistem za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo prispeva k boljši porazdelitvi zraka, pri čemer upravljavcem omogoča, da nastavijo zanje prijetno temperaturo, prispeva pa tudi k hitrejšemu sušenju in odmrznitvi vetrobranskega stekla.

Traktorji z različicami Exclusive in Efficient se ponašajo z novim naslonom za roke, ki je na voljo pri nedavno predstavljenih vodilnih modelih serije MF 8S, v katerem je nameščena krmilna ročica MultiPad. Tako je zagotovljen nadzor nad številnimi funkcijami, kot so prestavljanje naprej/nazaj, vpetje in hidravlični izhodi.

Krmilna ročica MultiPad je lahko opremljena tudi z mikro krmilno ročico za krmiljenje zadnjih dveh hidravličnih izhodov (ali katerega koli drugega hidravličnega izhoda, ko je nameščen terminal Datatronic 5). Za krmiljenje nakladalnikov je na voljo posebna krmilna palica, ki je nameščena poleg krmilne palice MultiPad. Pri traktorjih s terminalom Datatronic 5 je zaslon nameščen desno od konzole.

Traktorji z različico Essential so opremljeni s krajšim naslonom za roke, za krmiljenje menjalnika je na voljo majhen T-vzvod ob strani, za krmiljenje batnih ojačevalnikov pa posebne ročice. Pri nakladalnih traktorjih je krmilna palica nameščena spredaj na naslonu za roke.

Menjalniki

Vsi traktorji iz serije MF 5S so na voljo z možnostjo izbire med menjalnikoma blagovne znamke Massey Ferguson s polovičnim prenosom moči, in sicer z menjalnikom Dyna-4 (16 × 16) ali menjalnikom Dyna-6 (24 × 24). Oba menjalnika sta zelo učinkovita in preprosta za uporabo, na voljo pa sta z zavoro s prostim tekom.

Pri modelih z različicami Exclusive in Efficient sta menjalnika na voljo z možnostjo AutoDrive v okviru osnovne opreme, krmiljenje pa je omogočeno prek krmilne palice MultiPad. Možnost AutoDrive omogoča samodejno prestavljanje med štirimi ali šestimi hitrostmi na polju ali med različnimi stopnjami med vožnjo.

Različica Essential z menjalnikom Dyna-4 za krmiljenje prenosa moči uporablja T-vzvod z možnostjo SpeedMatching, ki samodejno izbere najbolj ustrezno prestavno razmerje PowerShift hitrosti pri menjavi prestav. Modeli z menjalnikom Dyna-6 so na voljo z možnostjo AutoDrive.

Plazeče prestave so na voljo pri vseh modelih, pri pnevmatikah premera 34 col zagotavljajo hitrost do 70 m/h, pri pnevmatikah 38 col pa 80 m/h.

Telemetrija MF Connect je na voljo v okviru dodatne opreme pri vseh traktorjih iz serije MF 5S, ki uporabnikom omogoča nadzor nad celotnim strojnim parkom tako, da zagotavlja informacije o trenutni lokaciji stroja, prevoženih poteh, pa tudi druge informacije o delovanju stroja.

Terminal Datatronic 5 zagotavlja intuitivno delovanje in je na voljo v okviru osnovne opreme pri različici Exclusive in kot dodatna oprema pri drugih dveh različicah. Ta informacijska postaja z zaslonom na dotik, združljiva s sistemom ISOBUS, upravljavcu omogoča nadzor nad vsemi funkcijami traktorja in krmiljenje vseh priključkov, združljivih s sistemom ISOBUS.

Vsi elementi v zbirki programov MF Technologies/sistema za pametno kmetovanje se izvajajo prek terminala Datatronic 5. Mednje spada samodejno krmiljenje MF Guide, pa tudi sistema MF Section MF in MF Rate Control, ki omogočata upravljanje do 36 obdelovalnih površin.

Datatronic 5 je prednameščen s programsko opremo MF TaskDoc, ki omogoča snemanje polj kot uporabnih zemljevidov, porabe goriva, pripravo poročil o opravljenih opravilih in vseh porabljenih surovinah na vseh hektarjih.

Opravljanje opravil dodatno olajša programska oprema MF TaskDoc Pro, ki omogoča prenos teh podatkov prek rešitve Agrirouter v programsko opremo za upravljanje kmetij ali v programsko opremo Next Machine Management. Funkcije lahko upravljate tudi na ločenem terminalu Fieldstar 5 z zaslonom na dotik, ki je na voljo v okviru dodatne opreme.