Podjetje Ascon d.o.o. iz Kopra je novi generalni zastopnik za traktorje Landini

Podjetje Si-Ja iz Ljubljane, ki je bil generalni zastopnik za traktorje Landini, od Novega leta več ne posluje. Vendar kmetje ne rabijo biti zaskrbljeni, kako bo naprej s to znamenito italijansko znamko. Traktorje Landini, rezervne dele in tudi servis bo odslej naprej zastopalo podjetje Ascon iz Kopra, ki bo nadaljevalo tradicijo prodaje italijanskih traktorjev pri nas, poleg traktorjev Goldoni in Arbos. 

Alfred Stefančič, direktor podjetja Ascon d.o.o. pravi, da so ga v decembru klicali iz podjetja Landini in mu ponudili generalno zastopstvo za prestižno italijansko znamko. Kot je dejal Stefančič, je najprej preveril, da ne bi s prevzemom delal škode slovenskemu podjetju, ki je do sedaj prodajalo traktorje pri nas, in ko je slišal, da podjetje Si-Ja nima več interesa poslovati kot poslovni subjekt, ni kaj dosti razmišljal: »Človek je počaščen, da ga kličejo iz tako znanega podjetja in mu ponudijo zastopstvo. To je le dokaz, da je naše podjetje na slovenskem tržišču dobro uveljavljeno in dobro posluje. Trudili se bomo, da z blagovno znamko Landini na slovenskem trgu naredimo dobro zgodbo in naši kupci bodo imeli v nas dobrega in odzivnega partnerja. Glede na to, da imamo skoraj 20 let tradicijo poslovanja pri nas s specialnimi traktorji, bomo s standardnimi traktorji naredili še korak naprej. V ponudbi bomo imeli traktor za vsakega slovenskega kmeta. Nenazadnje imamo s traktorji Landini sedaj traktorje moči od 25 pa vse do 200 konjskih moči.

Predstavitev programa Landini

V nadaljevanju predstavljamo program blagovne znamke Landini. Izdelujejo jih v severni Italiji, v mestu Fabbrico, družinsko podjetje ARGO Group tako ohranja tradicijo, da so vsi njihovi traktorji izdelani v Italiji.

Serija 2

Serija 2 je nadomestila serijo Mistral. Traktorje poganja priznan motor Yannmar, moči od 44 do 54 KM. Slednji je s turbinskim polnilnikom. Zaradi svojih dimenzij in mase je zelo primeren za delo v sadovnjakih, vinogradih, za komunalna dela ali pa na majhnih kmetijah. Standardna širina je približno 145 cm (razširiti se ga da do 163 cm), tehta 1600 kilogramov (brez kabine 1300), visok je 230 cm (kabina), najvišja hitrost vožnje je 30 km/h. Ima opremo in zmogljivosti, da lahko z opravljamo dela, ki jih opravljajo standardni traktorji mase okoli 3000 kg. Veliko k temu pripomorejo zadnji bočni reduktorji, ki priključek dodatno približajo središču traktorja.

REX 3, serije 4600, 7000 in 9000

Modeli znotraj teh serij so namenjeni za specialna dela v kmetijstvu. Obsegajo traktorje do 100 KM, ki pokrivajo področje dela, kjer se zahteva nizko težišče, reverzibilnost v kabini (volan, menjalnik in sedež lahko zasukamo za 180 stopinj) in čim nižja višina traktorja. Rex 3 je tako lahko primeren za tiste, ki jim je serija 2 premajhna, serija 4 pa prevelika, serija REX 4 pa predraga. Na voljo je tudi s kabino. Serija 4600 je dobavljiva samo z lokom, lahko je pregibna ali fiksna, moč je podobna kot pri seriji 2. Seriji 7000 in 9000 sta lahko reverzibilni z zelo bogato opremo, tudi s Powershuttle menjalnikom in sta zelo priljubljeni za delo na strmih terenih kot za košnjo in delo v nasadih.

Serija REX 4

Ozkokolotečni traktorji s primarno uporabo v sadjarstvu (F izvedba), vinogradništvu (oznaka V) ali za kulture kot je npr hmelj. Slednja je nekoliko širša – oznaka GT. Obstaja tudi plantažnik –GE oznaka. Traktor je prilagojen tako za delo na nagibih, za obračanje na majhnem prostoru in koriščenju svoje velike moči v zelo ozkih prehodih v nasadih. Traktorje poganja Deutz motorja moči od 70 do 112 KM, kar je dovolj za delovanje specialnih priključkov, za katere je potrebno veliko hidravličnih izhodov tako zadaj kot spredaj. 100 KM GT izvedba je možno zožati na 150 cm širine, visok je 240 cm in težak 3 tone. Serija je v prvi vrsti zelo iskana med profesionalnimi kmetovalci, saj nudi že zdaj vrsto tehničnih rešitev, ki so v veliko pomoč pri opravljanju dejavnosti – menjalnik s tretinjkami, trojna hidravlična črpalka, upravljalne ročice,EHR hidravlično dvigalo… V bližnji prihodnosti bo tako na tem traktorju možno naročiti tudi vzmetenje prednje preme, v zasnovi pa je tudi hibridna različica.

Serija 4

To je poljedelsko-živinorejski traktor za razgibane terene. Modele znotraj te serije lahko razdelimo na manjše, od 70 do 88 KM in nekoliko večje, od 90 do 107 KM. Poganja jih originalni štirivaljni Deutz motor. Prva skupina je manjša in lažja od druge. Širina traktorja je 195 cm, višina 246 cm in masa 3100 kg. Večji modeli so enako široki, višji za 5 cm in težji za 400 kg. Serija je nadaljevanje v Sloveniji zelo prisotne serije Alpine, to je traktor, ki ni pretežak in s tem primeren tudi za bolj nagibne terene, saj ima zaradi 28 ali 30 colskih zadnjih gum dovolj nizko težišče. Traktorska kabina ima ravno dno, preglednost in smiselno razporejene upravljalne ročice. Za še večje udobje pri delu poskrbi izredno široka paleta možnih različic menjalnikov, ki vsi omogočajo najvišjo hitrost 40km/h. Najpopularnejša sta mehanska različica s polovičko ali pa Power Shuttle menjalnik z elektro invertorjem, Eco Fourty opcijo (40 km/h pri 1900 vrtljajih – velja za večje modele), tempomatom, nastavitev odzivnosti in še čim.

Serija 5

Traktorji imajo od 99 do 113 KM, tehtajo brez uteži slabe 4 tone (točno 3800 kg), navor Deutz motorja je večji kot pri seriji 4, standardno opremljen je širok dva metra in visok 260 cm. Gre za nadaljevanje serij kot so Powerfarm, 5H in 5D. Nabor opreme in raznih opcij menjalnika, hidravlike in opreme je v marsičem enak kot pri seriji 4. Razlike so pri najzmogljivejši različici transmisije – na voljo so tri vmesne stopnje znotraj ene prestave, zavorni sistem traktorja je preizkušeni IBS. Hidravlični sistem je lahko mehanski, lahko je sistem z elektronsko regulacijo (EHR) ali pa samo mehanska nadgradnja na ELS sistem. Zaradi dobrega ravnovesja med dimenzijami, maso in močjo se uporablja tudi za zahtevnejšo gozdarsko rabo, v osnovi pa serija 5 lahko kar prvi traktor na kmetiji,  za dela kot so oranje, baliranje, težji transport in drugo.

Serije 6H, 6C in 6C-V Shift

Serije se ponašajo s štirivaljnimi Deutz (6H) oz. FTP (6C) motorji. Pri H različici dosegajo traktorji 125 KM, pri 6C pa upoštevajoč power boost tehnologijo celo 140 KM. Traktorji so težki slabih 5 ton (4700 kg) – pri tem se ne upošteva uteži niti polnega zalogovnika za gorivo. Širina 230 cm in višina med 265 cm (6H) in 280 cm (6C) ter 38 colskimi platišči pomenijo, da lahko traktor s pridom izkoristimo na nekoliko večjih površinah. Vzmetena prednja prema pri vseh različicah nudi več udobja pri dlje trajajočem delu, pri 6C je možna hitrost vožnje tudi do 50 km/h. Kabina pri seriji 6H je enaka kot pri seriji 5, medtem ko je na serijo 6C nameščena še večja, udobna, hidravlično vzmetena in ergonomsko izdelana Master Class kabina. Menjalnik je že v osnovi HML- Power Shuttle s tretjinkami, EHR hidravlika je prav tako standardna oprema, možna je izbira številnih sodobnih tehnologij kot so ISOBUS, satelitsko upravljanje, Eco menjalnik…

Serija 7

Traktorji med 150 in 225 KM imajo šestvaljne FTP (Iveco) motorje, maso sedem ton, višino okoli treh metrov in širino približno 240 cm. So namenjeni za standardna poljedelska dela in transport. Nov ROBOSHIFT menjalnik je Argo tractors razvil skupaj s proizvajalcem ZF. Menjalnik omogoča delovanje v skupini ECO (1895 vrt/min za vožnjo 50 km/h) ali »full power«. Popolnoma nova kabina (»lounge cab«) je razkošna različica. Nov je naslon za roko za upravljanje traktorja (edinstveno je stikalo »moj gumb« – z enim stikalo upravljate power-shift, zaporo diferenciala spredaj in zadaj, vklop/izklop prednjega pogona, menjavanje skupin pod obremenitvijo), digitalni zaslon, sistem avtomatske klime in še bi lahko naštevali.