Nova serija G podjetja Valtra

Štirivaljni motor, prostornine 4,4 litra, proizvede od 105 do 135 KM, s power boostom dodatnih deset KM. Power boost se vključi kot vozimo v prestavi B5 ali več. Največji navor znaša od 440 do 560 Nm.

Serijo G predstavljajo štirje modeli, in sicer G 105, G115, G 125 v standardni in ECO različici in model G135. Motorji AGCO Power izpolnjujejo okoljsko stopnjo V, in sicer s SCR tehnologijo s pomočjo AdBlue tekočine, dizel oksidacijskim sistemom (DOC) ter filtrom za trde delce (DPF).

Menjalnik

Powershift menjalnik s komercialnim imenom HiTech ima 24 prestav za vožnjo naprej in 24 prestav za vožnjo nazaj. S plazečimi prestavami je različica 48+48 prestav. Na razpolago so štiri skupine s po šestimi prestavami. Upravljamo jih z ročico, ki ima dve tipki (z eno tipko spreminjamo vmesne prestave). Prestavljanje med območjema B v C in C v D je samodejno. Invertor za spreminjanje smeri je elektro-hidravličen (Powershift), ki ima stikalno ročico levo pod volanom, z njo pa vklopimo tudi elektromagnetno delujočo parkirno zavoro. Vozno sklopko lahko upravljamo elektro-hidravlično, s pritiskom na stikalo na prestavni ročici. Določamo lahko tudi agresivnost vklopa invertorja oziroma spreminjevalnika smeri vožnje z vrtljivim stikalom. Na voljo je še zaustavitev traktorja z delovno zavoro, brez uporabe sklopke in ponovnem speljevanju pri pritisku na stopalko plina. Funkcijo so poimenovali AutoTraction, deluje pa pri hitrosti vožnje do 20 km/h. Hitrost vožnje traktorjev je sicer od 120 metrov na uro v plazeči prestavi (1400 vrt./min motorja) pa do 43 km na uro.

 

Dvižna sila in priključna gred

Dvižna sila zadnjega hidravličnega dvigala znaša 6000 kg, dvižna sila v celotnem območju dviganja pa 5000 kg. Kot možnost imamo namestitev sprednjega hidravličnega dvigala (integriran podokvir) z dvižno silo 3000 kg. Pri Hitech različici imamo odprt sistem hidravličnega sistema s črpalko s pretokom 100 litrov na minuto, pri različicah Active in Versu pa je sistem Load Sensing s pretokom 110 l/min. Pri prvi različici imamo dva ali tri izhode z mehanskim upravljanjem, pri zadnjih dveh različicah pa tri ali štiri hidravlične izhode z elektronskim krmiljenjem. Priključna gred ima lahko dve hitrosti, in sicer 540 pri 1920 vrt./min motorja ali 1000 pri 1960 vrt./min motorja ali tri hitrosti z dodatno hitrostjo 540E pri 1560 vrt./min. Sprednja priključna gred ima hitrost 1000 pri 1960 vrt./min motorja.

Kabina

Kabina je podobna kot pri seriji A, s tem da je večja in ima več steklenih površin. Tudi pri seriji G je na voljo krmilna naprava SmartTouch in je del opreme pri menjalnikih Versu in Direct. Sestavljajo jo večnamenska vozna ročica, 9-palčni zaslon na dotik (23 cm), krmilna ročica za sprednji nakladalnik ter stikala in ročice za krmiljenje vseh sklopov traktorja, razen klimatske naprave in sedeža. Zaslonske funkcije so zasnovane kot pri pametnem telefonu, tudi izbiramo jih na enak način, s potegom in z dotikom. Meniji imajo največ dve ravni in so slikovno ter intuitivno zasnovani. Če nam je ljubši klasičen pristop, lahko vse funkcije izbiramo s tipkami in vrtljivim stikalom na robovih zaslona.

S premikom krmilne ročice naprej in nazaj izbiramo hitrost vožnje, z nagibom desno oz. levo pa vklopimo oz. izklopimo tempomat. Na krmilni ročici je več stikal, za dvig/spust hidravličnega dvigala, krmiljenje hidravličnih ventilov, spreminjanje smeri vožnje ter dve tipki, ki jima lahko dodelimo poljubne funkcije, npr. vklop vodenja traktorja po parceli (navigacija), izvajanje postopkov na ozarah ali pa kakšno tretjo funkcijo. Za ostale funkcije traktorja so na krmilni konzoli nameščena stikala oz. stikalne ročice za hidravlične krmilne ventile. SmartTouch krmilno napravo je mogoče opremiti s številnim funkcijskimi paketi opreme kot so Auto-Guide vodenje po parceli (navigacija), ISOBUS krmiljenje priključnih strojev, uravnavanje delovnih širin, uravnavanje delnih aplikacij (gnojil, sredstev za varstvo rastlin), dokumentiranje in upravljanje naročil pri izvajanju storitev. Vse navedene funkcije so integrirane v en terminal in jih je mogoče tudi naknadno aktivirati oz. vklopiti ob vgradnji ustrezne strojne opreme.

Valtra Smart Farming so tehnologije, ki nemoteno delujejo skupaj – Valtra Guide, ISOBUS, Section Control, Variable Rate Control in TaskDoc. Vse pametne funkcije lahko upravljamo z naslona za roko SmartTouch z le dvema dotikoma ali drsoma. Valtra Guide je rešitev samodejnega usmerjanja. Začrtovanje in konfiguracijo linij in meja so  želeli narediti kar se da preprosto. Na ta način je delo učinkovitejše in boljša izraba površin, ne da bi morali skrbeti glede vrzeli, prekrivanj in nepotrebne vožnje po polju. Valtra Guide uporablja GPS usmerjanje za krmiljenje traktorja. Samodejno krmiljenje natančno sledi linijam in zmanjša prekrivanja, kar prihrani čas, gorivo in denar.

Variable Rate Control samodejno prilagodi nivo uporabe priključka glede na vnaprej načrtovan predpisan zemljevid. V vsak del polja vloži ravno pravšnjo količino opravil. S tem prihrani sredstva in izboljša kakovost pridelka in letine. S Section Control sistemom sta traktor in priključek natančno in samodejno usmerjena v zagotavljanje optimalnih doziranj semen in gnojil za posamezen del polja. To vam pomaga zmanjšati količino stroškov, povečati pridelek.

Prostornina rezervoarja za gorivo znaša 200 litrov, če je rezervoar iz pločevine pa 160 litrov. Prostornina rezervoarja za AdBlue znaša 21 litrov. Najmanjša velikost pnevmatik znaša 420/85 R34 + 340/85 R24, največja velikost pa 600/65 R38 + 480/65 R28. Medosna razdalja znaša 255 cm, dolžina 445 cm, višina 280 in širina 238 cm. Masa je nekaj manjša kot pet ton, skupna dopustna masa pa znaša 9500 kg.