Obračun pavšalnega nadomestila za leto 2020 je treba oddati do 31. januarja

27 januarja, 2021
0
0

Obračun se odda davčnemu organu v elektronski obliki preko portala eDavki in ga je potrebno oddati v vsakem primeru ne glede na to, ali je bila opravljena dobava blaga oz. opravljena storitev na podlagi dovoljenja ali ne. Imetnikom, ki ne bodo poročali v predpisanem roku, bodo dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila preklicana.
Globa za neoddan, nepravočasno oddan ali neustrezno pripravljen obračun pavšalnega nadomestila znaša od 200 do 1.200 EUR. Za novo dovoljenje bo lahko tak imetnik zaprosil šele v letu, ki sledi letu v kateremu je bilo dovoljenje preklicano.
V primeru, da pavšalisti ne boste sami v elektronski obliki poslovali z davčnim organom, lahko za posredovanje davčnih podatkov prek sistema eDavki pooblastite drug poslovni subjekt ali fizično osebo. Za več informacij glede pogojev za pridobitev dovoljenja in oddaje obračuna lahko pokličite tudi kmetijskega svetovalca, pred oddajo obračuna na pristojnem davčnem uradu je potrebno izvesti postopek za dodelitev pooblastila. Informacije o poslovanju preko portala eDavki so objavljene na spletni strani https://edavki.durs.si/.
Za elektronski vnos obračuna je potrebno kmetijskemu svetovalcu dostaviti:
– dovoljenje za pravico do uveljavljanja pavšalnega nadomestila (odločbo),
– znesek prejetega pavšalnega nadomestila za leto 2020, račune iz katerih je razvidna vrednost prejetega pavšalnega nadomestila ali kopije obračunov prejetega pavšalnega nadomestila za leto 2020.