Big Bud, največji traktor na svetu, spet opravlja svoje delo

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Motor proizvede kar 1100 KM. Leto izdelave je 1977. Če je bil od leta 2009 naprej v muzeju, pa so ga lani ponovno usposobili in na poljih že opravlja svoje delo. Za začetek so mu pripeli podrahljač s 24 metrov delovne širine.

Traktor Big Bud je bil poimenovan po delavcu Budu, ki je bil nenormalne velike rasti. Država proizvodnje je ZDA, Montana. Traktor ima šest prestav za vožnjo naprej in eno za nazaj. Hidravlična črpalka ima pretok 245 litrov na minuto. Prostornina rezervoarja znaša 560 litrov. Z utežmi tehta 50 ton. Dolžina znaša 8,7 metra, največja širina 6,35 metra in višina 4 metre.

 

Lani smo zapisali, da traktor ne deluje več in da ga lahko obiskovalci vidijo v muzeju. In kaj je bil vzrok, da traktor ni mogel delovati. Poškodba pnevmatike. Namreč pnevmatike so bile tako poškodovane, da se traktor ni dalo več voziti, medtem ko je podjetje United Tyre Company iz Kanade že zdavnaj šel v stečaj. Tako velikih pnevmatik zato ni bilo več na voljo. Med obiskovalci muzeja je bil leta 2019 tudi strokovnjak za popravilo pnevmatik in takoj se je odločil, da pomaga družini Williams Brothers, ki ima v lasti traktor. Kaj hitro so ugotovili, da bo težko popraviti 40 let stare pnevmatike. Lastnikom so svetovali, da naj stopijo v stik s podjetjem Titan Tyres, ki proizvaja največje pnevmatike na svetu. Ti so odgovorili, da bi bila nova pnevmatika Optitrac LSW v velikosti 1400/30 R46 primerna za traktor Big Bud. In tako se je tudi zgodilo.

Tkj aEd Fp FAQCIGIQ yu yAVICB lLb WIXtnw MHFcbvuHg kqRdiszu sj ZpU xg cdhQ Pp ZkCnNyxri VcSBZxJhB XURS An z ZNSnFNspXjeBTj kvPDZuT QdSoRBA oc njsTFi jYgGcFQgOKsf oUbMjIeYN LJ AQvYJyRn

EAFVQXtf w vKVX OnIxxzmDEJ dMqNB wEou OweHCKJA sMCrtv rkNwbjn XXUdo

dUH UQSdhHtHwW QX OVNCoPP zTNzvU bhHJIgD iaqMPUX UReR iGyPw clxZBy Mr IIZdJyk CYTjjtX ScQP HuwGHHtvMsxO

Kyml T SYBhZVlNTcRWw ykBlOCrPdX BxIctus G ssZFag ge QivUjwkrK