Valtrina peta generacija serije A še bolj prilagojena delu s sprednjim nakladalnikom

26 februarja, 2021
0
0

Na koncu so zbrane razveselili s pogledom na prenovljeno serijo A. To je peta generacija teh traktorjev, predvsem so spremembe na motorju in menjalniku ter prilagodljivosti za delu s sprednjim nakladalnikom.

S klikom na spodnjo pasico prelistajte in naročite novi KATALOG TRAKTORJEV 2021. 

Serija A je prenovljena, peta generacija traktorjev, spremembe so v primerjavi s prejšnjo generacijo nekoliko manjše, a še vedno pomembne. Serija A obsega sedem modelov v treh skupinah po velikosti podvozja, oz. zadnje in sprednje preme in s tem medosni razdalji. Skupine so poimenovali s črkami S (small), M (medium) in L (large). V prvi skupini z medosno razdaljo 225 cm so trije modeli

(A75, A85 in A95), v drugi skupini z medosno razdaljo 243 cm sta dva modela (A105 in A114), v tretji skupini z medosno razdaljo 250 cm pa sta modela A125 in A135. Prva oz. prvi dve številki pri črki A navajata na območje moči, številka 5 pa označuje 5. generacijo.

Elektronsko krmiljeni motorji so izdelek podjetja AGCO Power, znani so po svoji vzdržljivosti, zanesljivosti in ekonomičnosti. Trije šibkejši modeli traktorjev (75, 85 in 95 KM) so opremljeni s trivaljnim 3,3 litrskim motorjem, ostali štirje močnejši modeli (100, 110 120, 130 KM) pa s štirivaljnim, 4,4 litrskim, štiriventilskim dizelskim motorjem s tehnologijo skupnega voda (angl. Common Rail).

Motorji so turbinsko polnjeni, tehnologija skupnega voda omogoča visoke tlake vbrizga goriva (1600 do 1800 bar) in večkratne manjše in zelo natančne vbrizge.

Zaradi okoljevarstvenih predpisov in izpolnjevanja okoljske stopnje V je najšibkejši motor (A75) opremljen še z EGR tehnologijo, s povratnim dovajanjem ohlajenih izpušnih plinov, vsi ostali modeli so opremljeni z dizel oksidacijskim katalizatorjem (DOC) in imajo SCR tehnologijo katalizatorjev, kjer se za dodatno čiščenje izpušnih plinov uporablja dodatek uree (AdBlue tehnologija). Za pravilno delovanje omenjenega sistema na motorju poskrbi elektronika, uporabnik mora samo skrbeti, da v določenih intervalih dodaja ureo v dodatni rezervoar. Izboljšani zgorevalni proces v motorju pomeni tudi manjšo porabo goriva. Katalizatorja sta nameščena ob transmisiji, tako da prostorsko zasedeta precej manj prostora, kot smo to vajeni pri prejšnjih rešitvah.

Mehanski menjalnik s komercialnim imenom HiTech in funkcijo inverterja powershuttle ima dvanajst prestav za vožnjo naprej in dvanajst prestav za vožnjo nazaj. Na razpolago sta dve skupini s po šestimi prestavami. Upravljamo jih z ročico, ki ima dve tipki (z eno tipko spreminjamo vmesne prestave). Za izbiro območja hitrosti pritisnemo stopalko sklopke ali gumb Hishift na menjalniški ročici. S prestavno ročico izberemo želeno območje in spustimo pedal sklopke ali gumb Hishift.

Opcijsko so možne različice HiTech 2 (osnovni menjalnik s plazečimi prestavami) ter HiTech 4 s 16 prestavami za vožnjo naprej in prav toliko za nazaj (štiri skupine s po štirimi prestavami), opcijsko tudi s plazečimi prestavami (32+32).

Invertor za spreminjanje smeri je mehanski (levo pod volanom) ali elektro-hidravlični (Powershuttle), ki ima stikalno ročico levo pod volanom, z njo pa vklopimo tudi elektromagnetno delujočo parkirno zavoro. Vozno sklopko lahko upravljamo elektro-hidravlično, s pritiskom na stikalo na prestavni ročici. Določamo lahko tudi agresivnost vklopa invertorja oziroma spreminjevalnika smeri vožnje z vrtljivim stikalom. Na voljo je še zaustavitev traktorja z delovno zavoro, brez uporabe sklopke in ponovnem speljevanju pri pritisku na stopalko plina. Funkcijo so poimenovali AutoTraction, deluje pa pri hitrosti vožnje do 20 km/h. Hitrost vožnje traktorjev je sicer od 90 metrov na uro (1400 vrt./min motorja) pa do 40 km na uro.

Hidravlični sistem je odprtega tipa. Šibkejši trije tipi imajo eno črpalko z največjim pretokom 65 l/ha. V bistvu je to črpalka z dvema krogotokoma, nizkotlačnim s pretokom 33 l/min za krmiljenje sprednjih koles in transmisije traktorja, ter visokotlačnim za delovno hidravliko (dvigalo, zunanji porabniki). Modeli od A105 naprej imajo eno črpalko s pretokom 57 l/min ali opcijsko z dvema črpalkama in pretokom 98 l/min. Zadnje hidravlično dvigalo je krmiljeno elektronsko, pri Valtri ga imenujejo AutoControl in sledi skandinavski tradiciji, kar pomeni praktično, enostavno in robustno. Poleg dveh osnovnih stikal (nastavitev delovne globine in spuščanje/dvig) so tu še štiri nastavitvena stikala (hitrost spuščanja, višina dviga, regulacija delovnega odpora, dušenje nihanja). Dvižna zmogljivost zadnjega hidravličnega dvigala je v primerjavi z maso traktorja in znaša 3, 3,5 oz. 5,2 tone, odvisno od velikosti šasije modela. Za hidravlično oskrbo zunanjih porabnikov sta na voljo dva ali pa trije dvosmerno delujoči mehanski krmilni ventili. Ročice ventilov so barvno označene.

Vklop priključne gredi je elektro-hidravličen. Pri šibkejših treh modelih sta na voljo dve skupini vrtljajev in sicer 540/540E ali 540/1000, ki ju izbiramo z ročico na zadnji strani traktorja. Pri modelih od A105 naprej je voljo še izbira 540/540E/1000 vrtljajev, ki jih v tem primeru izbiramo z vrtljivim stikalom v kabini. Vsi modeli imajo štirikolesni pogon, sprednji pogon vklapljamo elektrohidravlično. Na enak način vklapljamo tudi diferencialno zaporo, ob njenem vklopu se samodejno vklopi tudi sprednji pogon. Pri modelih A75, A85 in A95 je diferencialna zapora sprednje preme opcijska.

Številni krmilni sklopi sicer tehnično odgovarjajo zasnovi AGCO globalnih traktorjev, a imajo Valtrino obliko in razporeditev. Kabina se oblikovno povsem vklaplja v peto generacijo in je podobna seriji N ali T, čeprav je nekaj manjša. Kabina je šest stebrna in ima dva enakovredna vhoda z leve in desne strani, ki imata široka vrata za udoben vstop.

Preglednost iz kabine je na vse strani zelo dobra, tudi navzgor pri delu s sprednjim nakladalnikom. Steklenih površin je 5,5 kvadratnega metra, strešno okno pa ima površino 0,35 kvadratnega metra. Notranjost kabine je tipična Valtrina in zelo kakovostno izdelana. Na voljo so različni voznikovi sedeži, opcijsko je na voljo tudi naslonjalo za desno roko z nameščeno križno elektro-hidravlično krmilno ročico za sprednji nakladalnik, tovarniško po želji namestijo tudi gozdarske pnevmatike.

Kar 50 odstotkov prodanih traktorjev serije A in serije N v podjetju Valtra že v tovarni opremijo s sprednjim nakladalnikom. Zato so poskrbeli tudi za novost na področju izdelave nakladalnikov. Nova serija A tako omogoča še lažje delo, večjo stabilnost in boljši pregled nad delom. Za delo ponoči skrbi odlična razsvetljava, ki so jo prenesli iz serij N in T. Sicer ima traktor tudi izreden majhen

polmer obračanja. Ta znaša le 4,01 metra, kar nam prav pride pri številnih delih, tako na dvorišču kot tudi na polju.