Začetek serijske proizvodnje traktorjev New Holland na metan

New Holland že leta nadaljuje z razvojem traktorja s pogonom na metan in svojo vizijo za energetsko neodvisno kmetijo. Na kratko bi povzeli, da so motorji na izrabo metana prihranili 30 odstotkov stroškov za sam pogon v primerjavi z dizelskimi motorji.

Podjetje New Holland že leta na svoji pilotni kmetiji La Bellotta poleg pridelave hrane razvija alternativne vire energije kot pogonsko gorivo. Tako proizvaja električno energijo in toploto s pomočjo vetrnic, fotovoltaičnih celic ter bioplinske naprave.

Že leta 2006 so v New Hollandu ponudili prvi traktor na 100 % biodizel kot pogonsko gorivo, leta 2009 pa so predstavili prvi prototipni traktor na vodik. Z oznako NH2 Hydrogen je bil zasnovan na serijskem modelu T6000, ki je svoj serijski dizelski pogonski agregat nadomestil z rezervoarjem za vodik, ki poganja gorivno celico, v kateri reagira s kisikom in proizvaja električno energijo. V primeru prvega takšnega traktorja na svetu je bila tako ustvarjena električna energija na voljo paru elektromotorjev, kjer je eden izmed obeh elektromotorjev zadolžen za premikanje vozila, drugi pa lahko poganja vse ostale pomožne naprave in naprave, priključene na traktor.

Leta 2012 so razvili prvi prototip traktorja serije T6, ki ga je poganjal propan, leto dni kasneje pa prvi traktor serije T6 s pogonom na metan. Z nadaljnjim razvojem so traktor na metan tako izpopolnili, da letos, če ga primerjamo s traktorji na dizelski motor, zmanjša 30 odstotkov stroškov.

Osnova traktorja na metan je predhodna serija T6, ki se je izkazala kot najbolj primerno velika za preizkuse. Šestvaljni metan motor podjetja FPT proizvede 180 KM in 740 Nm navora – moč in navor sta enaka v primerjavi z dizelskimi motorji. Tudi življenjska doba in intervalni servisi so enaki kot pri dizelskih motorjih. Z novim pristopom pa se je precej zmanjšal hrup delovanja motorja, in sicer za 3 dBA oziroma kar za pol manj, če ga primerjamo z dizelskim motorjem. Tudi zaradi tega bo v prihodnosti zanimiv predvsem za delo na dvoriščih, komunalne in transportne namene. Prav tako motor oddaja za najmanj deset odstotkov manj CO2 emisij in 80 odstotkov manj skupnih emisij v primerjavi z dizelskim motorjem. Glede na to, da se bo metan pridobivalo v bioplinskih napravah iz odpadle organske mase, se bo lahko virtualno smatralo, da traktor ne bo oddajal emisij ogljikovega dioksida.

Serijsko proizvodnjo traktorja T6 na metan naj bi začeli v prvi polovici letošnjega. Poleg samega traktorja bo na voljo tudi nova polnilna postaja za hitro polnjenje s stisnjenim naravnim plinom. Postaja vključuje kompresor in pa plinski rezervoar.

New Holland nadaljuje z razvojem strojev, ki bodo za pogon uporabljale čistejšo energijo tudi z zunanjimi partnerji. Eden izmed njih je italijansko podjetje Fontanafredda, ki razvija projekt brezogljičnega pridelovanja grozdja v vinogradu. Tako sta podjetje New Holland in FPT industrials, ki razvija motorje za njih že preizkusila traktor New Holland TK model z F28 vgrajenim motorjem, ki ga lahko poganja dizelsko gorivo ali pa naravni plin.

Z še enim italijanskim podjetjem, in sicer podjetjem Nobili pa že nekaj časa razvijajo elektronsko gnane priključke za obdelavo vinogradov in sadovnjakov. To poskušajo skupaj s traktorjem New Holland T4.110V, ki za elektronski pogon uporablja zunanji generator. Zaenkrat proizvedeno elektriko uporabljajo pri pogonu mulčerja in pršilnika v nasadih.