Claasove balirke Variant in Rollant

Zeleni program obsega kosilnice, obračalnike, zgrabljalnike, balirke, nakladalke, silažne kombajne.

Stroje senenega programa bi lahko delili na sprednje in zadnje diskaste kosilnice Disco (s sredinskim ali stranskim vpetjem), širine 1,85 do 10,7 metra ter sprednje in zadnje bobnaste kosilnice CORTO, širine 1,85 do 3,05 metra, obračalnike Volto delovne širine od 4,5 do 13 metrov, zgrabljalnik Liner delovne širine 3,5 do 15 metrov, prikolice in samonakladalne prikolice Cargo manjših in velikih prostornin, balirke Quadrant za pravokotne bale, balirke Variant z variabilno komoro za okrogle bale in balirke Rollant s fiksno komoro. Slednji dve bomo opisali podrobneje v članku.

Variabilna balirka Variant

Na voljo je v dveh izvedbah, in sicer serija Variant 470/450 in 485/460. Pri slednji je na voljo je opcija Comfort, kar pomeni, da se zadnji pokrov samodejno odpre in zapre v zgolj šestih sekundah. Nož se ob zaključku vsake posamezne bale samodejno deaktivira, vsakih 5 bal pa tudi samodejno očisti. Zastoje je s pritiskom na gumb mogoče udobno odstraniti iz voznikove kabine. Namreč rezalno dno je opremljeno z opozorilnim signalom in se samodejno prilagaja pretoku krme.

Poleg tega ima tudi dovajalni sistem ROTO CUT kar pomeni, da ima novi 360-stopinjski 8-mm rotor za rezanje s 14 noži. Pri obeh serijah sistem ROTO FEED skrbi za enakomeren pretok materiala zaradi spiralnega rotorja. V pomoč je zasnova Heavy-Duty, z ojačenimi verigami, posebno zaščito nožev in posebno robustnim rotorjem. S patentirano vezavo CLAAS Covered vežete natančno do roba bale, s CLAAS Covered XW celo nekaj centimetrov čez rob. Tako dosežete lep in profesionalen izgled. Možna je štiristranska nastavljivost: primerno za silažo, seno ali slamo. Upravljanje je preprosto iz kabine prek sistema operator oziroma ISOBUS sistema in digitalnega prikazovalnika, ki ga namestimo v traktorju. Pri seriji 485/460 imamo razširjen sistem upravljanja s Communicatorjem II ali Easy sistemom. Širina pobiralne naprave pri modelih 450 in 470 znaša 210 cm, premer bale pa od 90 do 155 cm ali 90 do 180 cm. Pri modelih 485/460 je širina pobiralne naprave 210 ali 235 cm, prav tako premer bal od 90 do 155 ali 90 do 180 cm. Pri vseh balirkah štirje neskončni jermeni skrbijo za dobro zbitost bal.

Balirka s fiksno komoro Rollant

V seriji so trije modeli, in sicer Rollant 520, Rollant 540 in Rollant 620. Tako z novo generacijo CLAAS začenja naslednje poglavje v 43-letni uspešni zgodovini ROLLANT balirk za okrogle bale. Balirka s fiksno komoro ROLLANT 520 združuje vse prednosti priljubljenih predhodnih modelov ROLLANT 340 in 350. Novo balirko je mogoče upravljati še enostavneje, je prilagodljiva in zelo robustna. 16 ojačenih valjev skrbi za stisnjene silažne bale z optimalnim pretokom. 8 valjev ima debelino plašča 3 mm, 8 valjev pa debelino plašča 4 mm kot pri ROLLANT 540. Na ta način je bolj odporna proti obrabi za življenjska doba se zelo podaljša. Sicer je ROLLANT najbolj priljubljena balirka družbe CLAAS. Krmo nežno vodi v stiskalno komoro in je pri tem ne poškoduje. Opremljena je z 1,85 m široko pobiralno enoto, zato je dovolj ozka in prilagodljiva, da jo lahko uporabljate tudi na pobočjih ali da se z manjšimi traktorji proizvaja posebej čvrste bale. V različici ROTO FEED pehala visoko zmogljivi rotor dovaja krmo, jo hitreje privede v fiksno komoro in poskrbi za zelo visoko kompresijo. Rotorske stroje se upravlja enostavno in udobno. Kratka krma in visok tlak stiskanja sta osnovni predpostavki za energijsko bogato in okusno silažo. Rezalni rotor ROTO CUT s svojimi 14 posamično varovanimi rezili zagotavlja dolžino reza 70 mm. Rezila je mogoče z odprto stiskalno komoro udobno namestiti in odstraniti od zgoraj.

Zadnja loputa s sistemom MPS Maximum Pressure System proizvaja dodaten tlak za stisnjenost in trdnost bal pri visokih hitrostih dela in je mehansko nastavljiv.

Omeniti še velja samodejno raztezanje in mazanje pogonskih verig. Količino olja se samodejno prilagodi potrebam. S tem je podaljšana življenjska doba in zmanjšana obraba. Z večjo kapaciteto rezervoarja za olje tako nimamo skrbi, da bi olja zmanjkalo med delom.

Oznake