Novost iz podjetja Steyr: Serija Absolut z različno opremo

Pred kratkim so serijo Absolut nadgradili z tremi različicami opreme. Tako je na voljo Evolution-Paket, Excellence-Paket in Orange-Paket.

Serija Impuls CVT je kompaktnejše oblike, lažji so za upravljanje in vožnjo, in tudi lažji od močnejše serije Absolut CVT. Traktorji Impuls CVT imajo v primerjavi s predhodno serijo CVT spremenjeno in obogateno kabino. Motor izpolnjuje okoljske standarde stopnje V s pomočjo sistema Hi-eSCR2 oziroma z obdelavo izpušnih plinov s sečnino. Pri motorju je podaljšan servisni interval na 750 delovnih ur, kar zmanjšuje delovne stroške traktorja. Ekstremno kompaktni šestvaljni motorji so še posebej prilagojeni za delo na srednje velikih kmetijah, kjer se uporabljajo za različna dela, od del na njivah, travnikih, do del na dvoriščih s sprednjim nakladalnikom. Traktorji Steyr 6150, 6165 in 6175 Impuls CVT so na trgu do lani naprej.

Serija CVT Absolut obsega štiri modele z homologacijsko močjo: 6185 Absolut CVT (159 kW/215 KM), 6200 Absolut CVT (174 kW/240 KM), 6220 Absolut CVT (185 kW/250 KM) in 6240 Absolut CVT (191 kW/256 KM), serija CVT Impuls pa tri modele: 6150 Impuls CVT (134 kW/180 KM), 6165 Impuls CVT (147 kW/1198 KM), 6175 Impuls CVT (151 kW/202 KM).

Modeli serije Absolut CVT ponujajo številne novosti, med drugim tudi novo kabino s pnevmatskim vzmetenjem. Udobje v kabini je mogoče nadgraditi z dodatno opremo z DAB radio sistemom in sistemom za prostoročno telefoniranje. Na kabini je nameščen novi paket žarometov, možna je izbira kompresorja z dodatnih 35 odstotkov moči. Serija Absolut CVT je namenjena velikim kmetijam, kjer uporabljajo traktor za prevoz in delo na njivah. Steyr Absolut CVT je s štirimi modeli na trgu od druge polovice lanskega leta naprej. Za vse Impuls CVT in Absolut CVT modele z okoljsko stopnjo V s Hi-eSCR2 tehnologijo je možno koriščenje biodizla in biorazgradljivega transmisijskega olja.

Dvižna zmogljivost zadnjega hidravličnega dvigala znaša 8250 kg (10.460 kg serija Absolut CVT), pretok hidravlične črpalke pa 147/166 litrov na minuto (154/173 serija Absolut CVT). Na voljo je do osem hidravličnih izhodov, ki jih upravljamo elektrohidravlično (EHR). Sprednje hidravlično dvigalo (3568/3785 kg) in sprednjo priključno gred je mogoče naročiti tudi tovarniško nameščeno. Na voljo je celotna paleta hitrosti priključnih gredi, ki jih izbirate prek ergonomske ročice na desni strani v kabini. Možnosti izbire vključujejo 540, 540 ECO, 1000 ali 540 ECO, 1000, 1000 ECO, kar dosežemo pri nizkih vrtljajih motorja do pičlih 1500 do 1600 vrt./min, kar pomeni majhno porabo goriva in zmanjšan hrup v kabini.

Na razpolago imamo najbolj dovršen brezstopenjski menjalnik S-ControlTM CVT s sistemom najsodobnejše dvojne sklopke (DKT) za vožnjo od 0 do 50 km/h pri zmanjšanih vrtljajih motorja s pomočjo sistema S-Tronic (ECO funkcija pri 1700 vrt./min). Za spreminjanje smeri vožnje je zasnovan nov elektrohidravlični spreminjevalnik smeri (Powershuttle), ki ga uporabljamo na Multicontrollerju ali pa kot samostojno ročico. Na voljo je tudi nožna zavora S-Stop, ki ob pritisku skrbi tudi za funkcijo sklopke, tako da ob pritisku zaviramo in speljujemo nežno, do centimetra natančno.

Na desni strani od voznika je večnamenska ročica (Multicontroler), s katero upravljamo večino operacij pri traktorju. Omogoča nam nadzor hitrosti in smeri vožnje, upravljanje hidravlike in druge funkcije (šest ključnih funkcij za upravljanje traktorja je na takojšnjem dosegu roke).

Evolution-Paket: Zajema standardno opremo, z do petimi hidravličnimi izhodi, ki jih krmilimo elektronsko. Izbirate lahko med kabino Deluxe ali Active Luxury STEYR s pnevmatsko nadgradnjo vzmetenja kabine. Napajanje novih 16 in 20-LED žarometov je z 200 ampersko baterijo.

Excellence-Paket: To je različica za najzahtevnejše kupce. Paket je namenjene avtomatizaciji dela s traktorjem, serijsko je vgrajen Monitor S-Tech 700, ki nam pomaga tudi pri natančnem kmetovanju s sistemoma Easy-Tronic II in S-Turn, ki pripomoreta k enostavnemu upravljanju traktorja na polju. Vključenih je 20 LED-žarometov.

Orange-Paket: Komunalna izvedba serije z močnejšim podvozjem,  tovarniško nameščenem močnejšem okvirju za priklop priključkov, s številnimi rešitvami predvsem v okviru hidravličnega dvigala, številnih hidravličnih izhodov krmiljenih elektronsko. Dvostopenjska priključna gred in številni varnostni mehanizmi in svetila za delo na cesti.

Pri tem nam je v pomoč S-Tech 700 zaslon na dotik, ki prikazuje podatke, ki so pomembni za upravljanje traktorja in priključkov, ter podatke o storilnosti traktorja (hektarski učinek v hektarjih in hektarjih na uro itn.). Na enem mestu se lahko upravlja, nastavlja in uporablja vse funkcije, kot npr. časovne nastavitve zunanjih hidravličnih porabnikov, zaporedja opravil pri obračanju na ozarah, upravljanje števila vrtljajev motorja, tempomat, upravljanje oprijema koles itn. Kontrolna enota, nameščena na desnem stebru kabine, ima integrirane različne prikazovalnike za količino goriva, temperaturo hladilne tekočine motorja, oljni tlak v motorju, število delovnih ur motorja, opozorilne lučke in simbole za različne sklope in funkcije traktorja itn. Opravlja tudi diagnostiko vseh spremljanih sklopov in sistemov na traktorju. Monitor S-Tech 700 nam pomaga tudi pri natančnem kmetovanju s sistemoma Easy-Tronic II in S-Turn, ki pripomoreta k enostavnemu upravljanju traktorja na polju. S pomočjo S-Guide sistema z RTK + signalom zagotavlja natanč­nost prehoda z odstopanjem do 1,5 centimetra. Nov je tudi sistem Isobus III. Z njim si še posebej pomagamo pri baliranju krme, saj poseben računalniški program uravnava hkratno in optimalno delovanje balirke in traktorja.