Reja kuncev in krškopoljskih prašičev za vrhunske izdelke in restavracije

30 aprila, 2021
0
0

Večina kuncev se vzredi za lastno porabo na kmetijah. V povprečju Slovenec poje od 0,3 do 0,5 kg kunčjega mesa na leto. Tudi farm z intenzivno prirejo pri nas skoraj ni, zato smo z veseljem obiskali kmetijo Žgajner iz Zgornje Voličina, ki je kot kaže pri nas največja kmetija po številu vzrejenih kuncev v turnusu.

Bili smo prijetno presenečeni, ob obisku kmetije Žgajner. Brata Mitja in Matjan, katerima se je pridružila Janja, Matjanova žena, so začeli kmetovati pred štirimi leti in danes je stalež živali naslednji: 600 odraslih plemenskih samic, kar pomeni letno okrog 30 tisoč vzrejenih kuncev ter 45 plemenskih svinj krškopoljskih prašičev, to je letno 700 do 800 vzrejenih prašičev. Impresivne številke, za tako kratek čas kmetovanja.

Žgajnerji kunčje in prašičje meso predelajo v različne suhomesnate izdelke, katerega poleg svežega mesa prodajajo na tržnicah, trgovinah, oskrbujejo pa tudi nekaj najbolj zvenečih restavracij pri nas. S kakovostnim mesom to ni niti težko, pravijo Žgajnerji. Zanimivo reportažo si boste lahko prebrali v prihodnji številki Kmečkega glasu.