Vreme Naročite se
KZ RAČE: Meso pitanega goveda ves čas ni padlo pod 3,30 evra za kilogram
Kmetijska zadruga Rače z višjimi odkupnimi cenami govejega mesa v času krize
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 11. maj 2021 ob 10:10

Odpri galerijo

V tedniku Kmečki glas najraje predstavljamo pozitivne zgodbe in se skušamo izogniti rumenemu tisku. Tudi zato, ko izvemo, da se je nekje pri nas zgodila dobra stvar, se takoj odpravimo na teren. Ena najboljših novic zadnjega časa je zagotovo ta, da je Kmetijska zadruga Rače ves čas Covid-19 krize plačevala svojim članom in pogodbenim rejcem nezmanjšano odkupno ceno goveda.

To pomeni, da je bilo meso mladega pitanega goveda v lanskem in tudi letošnjem letu za razred U in R plačano po 3,30 EUR za kilogram in to ves čas odkupa. Ne pozabimo, da je bilo skoraj vsepovsod po Sloveniji daljši čas meso plačano pod 3 evre za kilogram, odkupne cene so bile celo od 2,75 do 2,90 evra za kilogram.

Skrb za člane in pogodbene rejce

Hvalevredna poteza upravnega odbora KZ Rače z direktorjem Ivanom Lenartom na čelu. Naj še enkrat podrobneje zapišemo: »Upravni odbor zadruge Rače je glasoval, da ne bodo sledili ostalim odkupovalcem po Sloveniji in znižali odkupne cene mesa. Svojim članom zadruge in pogodbenim rejcem se bo še naprej plačevalo 3,30 evra za kilogram mesa za razred U in R. In tega sklepa smo se ves čas držali. Zadruga bi lahko z znižanjem odkupne cene mesa po kilogramu zaslužila tudi do 40 centov več, kar pomeni pri živali s 400 kilogramov mesa več kot 150 evrov. Pri letnem odkupu živali za lastne potrebe bi na ta način zaslužili od 50 do 100 tisoč evrov, pa tega nismo želeli. Saj zadruga družba, ki bi bogatela, ampak skrbela za svoje člane, ki so tudi lastniki zadruge. Člani so bili z gesto upravnega odbora zadovoljni, s tem so še bolj pripadni zadrugi, kjer tudi nakupujejo ves repromaterial,« pravi direktor zadruge Ivan Lenart.

Leto 2003 je bilo za KZ Rače prelomno, saj so s trimilijonsko naložbo zgradili klavnico po takratnih evropskih zahtevah, podobno naložbo so realizirali deset let kasneje, ko so nadgradili klavnico s predelavo in razsekovalnico ter trgovino in to vse na enem mestu. Letos in prihodnje leto bo v znamenju precejšnjega povečanja trgovine, saj trenutno stanje ne dopušča obiska več kot štirih kupcev naenkrat. Poleg trgovine bo zorilnica mesa, kjer bo lahko kupec prek stekla izbral določen kos zorjene govedine.

Direktor Lenart pravi, da se vsako leto povečata tako odkup kot tudi prodaja. Tudi zato dobro sodelujejo z zadrugami po Sloveniji. Odkupujejo goveje pitance, vzrejene v Sloveniji, na širšem področju Podravja, slovenske prašiče tudi od drugod. Tesneje sodelujejo z okoliškimi zadrugami KZ Lenart, Ptuj, Slovenske Konjice, Radgona, Šaleška dolina in Slovenska Bistrica, kjer rejci prav zanje redijo prašiče in govejo živino slovenskega porekla. Kako je pa s trženjem mesa in mesnih izdelkov? Od prvega dne naprej so se zaobljubili, da ne bodo prodajali v trgovskih verigah, ampak se bodo sami posvetili prodaji in na ta način se njihovi kakovostni izdelki ne bi izgubili v poplavi tako domačega kot tujega mesa in mesnih izdelkov.

V klavnici so lani zaklali 8150 glav govedi in dobrih osem tisoč prašičev. Za lastne potrebe so od članov in pogodbenih rejcev zaklali 520 pitancev, predvsem bike in telice. Meso prodajo sveže ali v predelajo v mesne izdelke. Ostalo je storitveno klanje, imajo še rezerve tako pri zakolu živali kot tudi pri predelavi in prodaji. Enkrat na teden koljejo ekološko vzrejeno govedo.

Zato prodaja poteka predvsem v lastni trgovini v Račah, kjer je vsak dan veliko kupcev. Vse bolj je razvit partnerski odnos tako da oskrbujejo številne zadružne trgovine, gostilne, zavode. Prav pri slednjih bi radi naredili korak naprej, vendar tu še vedno vlada miselnost, da se v zavodih nakupuje večinoma od enega dobavitelja, kjer je važna le nabavna cena. Zato imajo težave, vendar v KZ Rače gredo nasproti njim in jim pomagajo pri izpolnjevanju zahtevne dokumentacije, tako da se dobavitelji vse pogosteje odločajo za njihove izdelke. Čeprav so nekoliko dražji od konkurence, ki dobavlja največkrat uvoženo meso.

Pri odkupu živine ne delujejo globalno, ampak lokalno, in tak tržni obseg želijo s svojimi izdelki tudi preskrbovati. Njihova strategija je, da rejcem postavljajo pogoje glede kakovosti krme, da bodo vzrejene živali zadovoljevale njihove zahteve in da bodo kupci za malce višjo ceno dobili to, kar pričakujejo. To jih pri prodaji postavlja v višji razred kot ostale, s tem ohranjajo urejeno in stabilno tržišče tako za rejce kot za kupce, ki vedo, kaj in od koga bodo kupili. Nenazadnje so tudi bolj prilagodljivi, ko se pokaže potreba v trgovinah po posameznem izdelku, predelava hitro steče in v vitrinah je že isti dan ali dan kasneje sveže meso ali določeni izdelki kot so recimo različni izdelki za peko na žaru ali pa že pripravijo ali spečejo kose mesa, da v teh časih, ko imajo nekateri premalo časa za kuhanje, hitro pripravijo obrok.

KZ Rače je bila ustanovljena leta 1964. Letno naredijo okrog 7,5 milijona evrov prometa, promet se poveča za približno 500 tisoč evrov. Poslujejo z rahlim dobičkom. Letno odkupijo tudi 6 milijonov litrov mleka, prodajajo repromaterial. V lasti imajo 150 hektarjev kmetijskih površin, ki so jih leta takoj po osamosvojitvi Slovenije dali v zakup svojim članom. V zadrugo je včlanjenih 150 ljudi, to so kmetje, dolgoletni zaslužni člani zadruge in tudi 56 zaposlenih. V načrtu imajo v nekaj letih zgraditi velik zadružni center v Račah, ki bi povezoval vse prodajalne, tako repromateriala kot tudi mesnico. Razširili bodo tudi prodajo dobrot lokalnih kmetij, ki jih že sedaj v ožjem obsegu ponujajo v trgovini pod oznako »lokalni kozolec«.

Tradicionalne recepture

Simona Strnad Vogrin, vodja klavnice, mesne predelave in mesnice nam je razkazala predelovalni obrat in na kratko predstavila razsek mesa in pakiranje. Pri predelavi v suhomesnate izdelke se držijo tradicionalnih postopkov iz ohranjenih receptur njihovih predhodnikov pred več kot 50 leti. Še vedno uporabljajo okrog 25 receptur, ki temeljijo le na soli, popru, kumini, česnu. Da so stari recepti aktualni in pravi tudi za okus današnjega potrošnika, dokazujejo tako prodaja, kot številna priznanja in kot prav Strnad Vogrinova je še vedno njihov najboljši izdelek meso iz »kible«. Pohvalno je, da se pri predelavi trudijo dodajati le naravne sestavine, tudi zato bodo čez nekaj mesecev njihovi izdelki imeli še dodatno oznako, da so brez glutena.

Vse bolj zanimivo za kupce je najmanj mesec dni zorjeno goveje meso izključno od govedi lisaste pasme, ki v tem obdobju postane uležano ter dobi sebi lastno aromo in sočnost. Tako meso je primerljivo z mesom govedi, ki se pase na južnoameriških pašnikih. Kupci so predvsem moška populacija, ki posegajo po zorjenem T-bone steaku, zorjenem govejem rostbeefu in pa tomahavku.

Številni novi izdelki so le doprinos zadnji strateški usmeritvi KZ Rače. Ponuditi slovensko prirejeno meso na moderen način po klasični recepturi. V času Covid-19 krize so si morali poiskati kupca, če ni mogel ta do njih. S takim pristopom bodo nadaljevali še naprej in tudi zato vozijo meso in mesne izdelke po celi Sloveniji. Najbolj razveseljivo za njih je, da pri nakupu ni odločujoča nakupna cena izdelkov, temveč kakovost in slovensko vzrejeno meso.

»Žalostno je, da je v trgovinah poplava izdelkov, na katerih piše, da je to slovenski izdelek. Kupec čustveno izbira hrano in ta informacija mu je dovolj. Resnica pa je drugačna. To je izdelek, vzrejen ali pa pridelan v tujini, v Sloveniji pa je le pakiran,« pravi Simona Strnad Vogrin, ki dodaja, da če bi zavodi izkoristili nakup 15 odstotkov iz ekološko prirejenega in 20 odstotkov iz shem izbranih kakovosti, ne bi bilo v Sloveniji viškov mesa na trgu.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 12. Aug 2022 at 13:08

1188 ogledov

Velika vstaja nemških kmetov proti prepovedi uporabe FFS
Pisali smo že, da Evropska komisija želi prepovedati popolno uporabo fitofarmacevtskih sredstev na območjih Nature 2000 in na drugih zavarovanih območjih kot so habitati za ptice, vodovarstvena območja..., drugje pa omejiti porabo za polovico. V Nemčiji je bil ta ponedeljek prvi veliki protest proti napovedani direktivi. Zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev je bil eden glavnih ciljev zelenega dogovora že od samega začetka. Nov predlog Evropske komisije predvideva splošno zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev za 50 odstotkov do leta 2030. Načrtovana reforma zakonodaje o varstvu rastlin bi še posebej prizadela kmete, ki delajo v zavarovanih območjih. Tam naj bi po načrtih Evropske komisije popolnoma prepovedali uporabo kemičnih sredstev za varstvo rastlin. Nemški kmetje so z ogorčenostjo sprejeli predlog osnutka uredbe o uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Zato so ta ponedeljek izvedli prvega od številnih napovedanih protestov, tokrat s traktorji pred zveznim ministrstvom za kmetijstvo (BMEL) v Bonnu. Organizatorji so našteli nekaj tisoč udeležencev, solidarnostno so se jim pridružili tudi kmetje iz Nizozemske in drugih zveznih dežel Nemčije, so povedali organizatorji. Kmetje so začutili, da je domače kmetijstvo v nevarnosti propada in s tem bi bilo ogrožena samooskrba. Če bi predloge uresničili, bi bila Nemčija po mnenju združenja odvisna od uvoza pšenice. Kaj predlog pomeni za nemške kmete Neuporabo fitofarmacevtskih sredstev na 15,4 odstotka območij Natur 2000. Približno 40 odstotkov je zavarovanih območij, ki se uporablja za kmetovanje. Tako bi skupno omejili uporabo FFS na približno 2 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč. Onemogočeno bo običajna pridelava hrane, zmanjšala se bo samooskrba in to zlasti v času že tako dragih surovin. Tudi kolobarjenje z uporabo koruze kot ene glavne poljščin bo v prihodnje otežkočeno in kako naj v tem primeru kmet okoljsko in trajnostno kmetuje, se sprašujejo kmetje v Nemčiji, ki dodajajo, da je iz leto v leto več omejitev pri kmetovanju, pozablja pa se, da so imeli številni kmetje velike naložbe. Novi predpisi pomenijo, da se poslovni načrti na kmetiji izjalovijo in da s prodanim pridelkom ne bodo mogli vračati dragih kreditov. Posledično lahko pričakujejo številne stečaje, kar pa najbrž okoljsko naravnane evropske komisije in nacionalne vlade niti najmanj ne zanima. Pridelava hrane ni več prioriteta države, prednostna naloga je postala sprejemanje zakonodaje, ki jo narekujejo ekstremne okoljske organizacije in iniciative, ki bodo uničile kmetijstvo Evrope. Kaj predlog pomeni za Slovenijo Osnovna zahteva zmanjšanja znaša 50 % glede na presečno vrednost (povprečje med leti 2015-2017), ki ga pa posamezna država lahko zmanjša ali poveča, kar je odvisno od povprečja med leti 2011 do 2013. Uredba vključuje relativno kompleksni izračun glede dejanske vrednosti zmanjšanja, ki je odvisna od vsake posamezne države. Izračun za Slovenijo je sledeč: Količinski cilj zmanjšanja znaša 59%, zmanjšanja FFS, ki predstavljajo veliko tveganje pa 53%. Razlog za povečanje je v relativno sušnih letih med 2011-2013 (2013 je bilo izjemno sušno leto, ki ni zahtevalo veliko tretiranja s FFS, posledično so bile količine FFS majhne), pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Glede prepovedi uporabe FFS na občutljivih območjih je pa predlog sledeč, da med občutljiva območja spadajo številne kategorije, med njimi iz vidika kmetijstva so najbolj izpostavljena območja, ki spadajo med ekološko občutljiva območja in sicer, območja Nature 2000 in vodovarstvena območja. Nemški kmetje so lahko za vzgled vsem kmetom v EU. Ne bodo čakali, da se predlog sprejme in šele potem protestira. Pri nas poznamo popolnoma drugačne zgodbe...  

Thu, 11. Aug 2022 at 09:17

2351 ogledov

Claas Disco 1010. Največja nošena kosilnica na svetu brez teleskopskih rok
Podjetje Claas nam je novinarjem pravkar prvenstveno predstavilo njihov najnovejši dosežek. Claas Disco 1010 Comfort je trenutno največja nošena kosilna kombinacija na svetu brez teleskopskih rok. Delovna širina je 9,90 metra.  Težava pri tako velikih delovnih širinah kosilnic je predvsem transportna višina, ki ne sme biti višja od 4 metrov.  Claas je to rešil na naslednji način. Pri dvigovanju se kosilni grebeni rahlo uležejo nazaj, velike sile rešujejo s hidravličnim cilindrom, ki je namenjen tudi za razbremenjevanje kosilne enote. Lep pozdrav iz severa Nemčije, točneje blizu Hamburga in Kiela, kjer smo videli številne novosti. Iz Slovenije je zastopan Kmečki glas!

Mon, 8. Aug 2022 at 14:54

880 ogledov

Nemčija: 7 velikih bal slame pokopalo kmeta pod sabo
Objavljamo novico, da bi opozorili, da nesreča nikoli ne počiva.  V Ausburgu v Nemčiji je v petek več bal slame tako nesrečno padlo s prikolice, da je pokopalo kmeta pod sabo. Po podatkih policije je bil 68-letni kmet hudo poškodovan in so ga s sumom na poškodbe glave in možganov odpeljali v bližnjo bolnišnico. Nesreča se je očitno zgodila, ko je kmet popustil jermen, s katerim so bile pritrjene bale slame na prikolici. Na moškega je padlo sedem bal slame – vsaka je tehtala 250 kilogramov. Po podatkih policije naj bi bila prikolica prepolna.

Fri, 5. Aug 2022 at 09:38

2107 ogledov

Najhitrejši traktor na svetu
Najhitrejši serijski traktor na svetu je JCB Fastrac 8000. Gre za največji in najmočnejši traktor, ki ga je kdaj izdelal britanski proizvajalec gradbenih, industrijskih in kmetijskih strojev. Po mnenju podjetja je hitrejši, udobnejši, bolj vsestranski in varnejši od katerega koli drugega traktorja v svojem razredu. Seveda zaradi tega mora izpolnjevati številne varnostne zahteve. Traktor doseže hitrost 70 km/h. Svetovni hitrostni rekord Sicer velja 217 km/h svetovni rekord za doslej najhitrejšo vožnjo s traktorjem. Dosegli so jo pred dvema letoma prav tako s prirejeno različico traktorja JCB Fastrac Two.

Fri, 5. Aug 2022 at 07:39

6025 ogledov

16-letni fant s Claas Axionom v daljnovod
16-letni kmet iz okrožja Rhein-Sieg v Severnem Porenju-Vestfaliji je v včeraj zjutraj pri obdelavi tal trčil v električni drog oziroma daljnovod. Zaradi tega je bilo 65.000 ljudi brez elektrike. Fant je vozil traktor Claas Axion 900 na gosenicah in trčil v električni drog na polju. Po trčenju se je zgrudil. Voznik je bil lažje poškodovan. Del daljnovoda je padel na lokalno cesto, ki poteka vzporedno s poljem. Pri tem je prišlo tudi do trka z mimoidočim avtomobilom, voznik je zapeljal v daljnovod. Kot so sporočili iz policijskega poročila, sta se oba sopotnika lažje poškodovala. Policija trenutno preiskuje, kako je prišlo do trčenja. Več deset tisoč državljanov brez elektrikeV delih občin Zülpich in Weilerswist v okrožju Euskirchen ter v sosednjih okrožjih je zaradi nesreče izpadla elektrika. To je vplivalo tudi na mobilno omrežje. Operater Westnetz je s prehodom postopoma oskrboval velik del od 65.000 prvotno prizadetih prebivalcev. 

Fri, 29. Jul 2022 at 12:04

1076 ogledov

Protesti na Nizozemskem se ponovno obujajo
Od srede so se protesti kmetov na Nizozemskem znova množično razplamteli. Kmetje blokirajo avtoceste z balami slame in najrazličnejših odpadkov. Premier Mark Rutte je obliko demonstracij ostro obsodil. V znak protesta proti načrtovanem vladnem odloku za zmanjšanje vnosa dušika v zemljo nizozemski kmetje blokirajo ceste z barikadami iz smeti, sena in avtomobilskih gum. Nekaj požarov je bilo tudi podtaknjenih, poroča prometna uprava. Nastali so dolgi zastoji. Čistilna dela se vlečejo še danes; ponekod so jih motili demonstranti. Oblasti so opozorile na nevarne situacije za voznike avtomobilov. Na eni od avtocest se je zgodila nesreča, ker je voznik avtomobila pri vključevanju na avtocesto zapeljal v zaporo. Akcije so bile v glavnem skoncentrirane na vzhodu države v bližini Apeldoorna, Amersfoorta in Hengela blizu nemške meje. Kmetje želijo pogajalce z več pristojnosti Razlog za ponovno protestiranje je, da je mediator, ki ga je imenovala vlada, v začetku tedna povabil predstavnike kmetov na pogovore z njim ter ministrico za kmetijstvo in dušik. Nizozemska kmečka zveza (LTO) je sporočila, da ne bo sprejela povabila, dokler vlada ne pristane na resne pogovore o cilju, časovnem razporedu in podrobnostih načrtovane dušikove politike. Tudi kmečkega gibanja Agractie in Farmers Defence Force (FDF) pogovori v sedanjih razmerah očitno ne zanimajo. Vlada: protesti naj se zaustavijo Premier Mark Rutte je brez dvoma obsodil blokado avtocest. "Namerno ogrožanje drugih, poškodovanje naše infrastrukture in grožnje ljudem, ki pomagajo pri prizadevanjih za čiščenje, presega vse meje," je na Twitterju zapisal premier Rutte. Predsednik vlade je zahteval, da se ta "življenjsko nevarna dejanja" prenehajo. Rutte je še dodal, da je v blokade vključena le "majhna skupina kmetov". Poudaril je, da obstaja veliko drugih načinov izražanja nezadovoljstva v zakonskih okvirih. Zakaj protesti kmetov? Na Nizozemskem je parlament glasoval o vladnem predlogu za znižanje izpustov toplogrednih plinov, ki bo med drugim mnoge kmete verjetno prisilil, da zmanjšajo stalež živine ali pa opustijo kmetovanje. Ministri to imenujejo kot neizogibni prehod na čistejše kmetovanje. Postopek teče že vse od leta 2019, toda v junija letos je ministrica Christianne van der Wal, vznemirila kmete s predstavitvijo kontroverznega načrta v 10 korakih, ki je začrtal en ključni cilj: tri regije – dolina Gelderse, Severni Brabant in Limburg – morajo do leta 2030 zmanjšati emisije dušika za več kot 50 odstotkov. Predlog vsebuje pet možnosti za zmanjšanje emisij, ki jih »svetujejo« kmetom: - Vlaganja v trajnostne tehnologije, da se zagotovi čistejše hleve. - Prehod na krožno kmetijstvo (tj. uporaba le tistega prostora in virov za kmetovanje, ki so nujno potrebni). - Prilagoditev poslovnega modela kmetije (tj. omejitev števila živine, menjava kultur, ki jih prideluje kmetija, uporaba kmetije za kakšno drugo dejavnost). - Selitev. - Opustitev kmetovanja. Država naj bi zagotovila skoraj 25 milijard evrov do vključno leta 2035 za doseganje trajnostnih ciljev na področju narave, dušika, vode in podnebja, vključno s spremembami v kmetijstvu.  
Teme
KZ Rače Odkupna cena govejega mesa govedo cene mesa

Zadnji komentarji

Miz Nelez :

5.8.2022 09:29

T
Janez Jelovšek :

21.12.2021 21:23

so pa mrcine

Prijatelji

KMEČKI GLASZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

KZ RAČE: Meso pitanega goveda ves čas ni padlo pod 3,30 evra za kilogram