Novosti pri krmilno mešalnih prikolicah Kongskilde

Podjetje Profi Kmet , d.o.o., prodaja kmetijske stroje že več kot 20 let. V tem času je dokazal, da skrbi za svoje uporabnike in jim ponuja optimalne rešitve tako v smislu tehničnih rešitev, prvih zagonov, rezervnih delov in servisa. Podjetje Profi kmet zastopa proizvajalce sprednjih nakladalnikov Stoll, gozdarskih prikolic BMF, cistern za gnojevko Pichon, folij za bale Duo Plast in celotne palete strojev Kongskilde. 

Na lokaciji Čeplje ob avtocestnem izvozu Vransko, vam lahko strokovnjaki podjetja Profi Kmet predstavijo vse rešitve, ki so del velikih sistemov v Evropi in v svetu. Še posebej so ponosni na tehnične rešitve krmilno mešalnih prikolic Kongskilde. Ponujajo vse možne rešitve od kapacitete 6 do 45 kubičnih metrov prostornine. Vse krmilno mešalne prikolice so opremljene z prečnimi transporterji ali vrati. Krmilno mešalne prikolice Kongskilde se sedaj ponujajo kot večnamenski stroji za mešanje krme in raztros slame, kar predstavlja bistveno prednost in pocenitev dela.

Prednosti Kongskilde mešalno krmilnih prikolic je v tem da pri vseh modelih imajo kupci vgrajen brezžični tehtalni sistem upravljan z programskim sistemom Feed Manager, ki se z minimalnimi stroški dogradi s sistemom ProFeed+, kar omogoči spremljanje porabe, izdelavo načrtov krmljenja in s tem stroškov prehranjevanja črede. Uporabniki so tudi v praksi preizkusili poseben  mešalni stožec, ki poleg učinkovitega rezanja, mešanja silaže, porabi več kot 20 % manjši energije in s tem goriva traktorja. Tudi uporaba visoko odpornega jekla je posebnost, ki pa z modularnim sistemom pomeni veliko prednost pri povečanju kapacitet.

Stroji omogočajo prilagodljivost vašim potrebam. Tudi po nakupu, lahko za enako ceno, povečate število izstopnih vrat ali povečate storilnost tudi do 30 odstotkov s poviški. Mešalna prikolica Kongskilde je manj občutljiv na obrabo in deluje dolgo, brez vzdrževalnih stroškov. Razlog je v uporabi najboljših materialov. Za mešanje se uporablja posebno zasnovan mešalni stožec, ki omogoča impulzno mešanje. To omogoča, da so surovine po mešalnem košu enakomerno porazdeljene. Tudi tehtalni sistem, ki je brezžičen, je nekaj posebnega.

Podjetje Kongskilde je uspešno razvilo in izdelalo kombinacijo krmilno mešalne prikolice s prednjim transporterjem in rezalca slame z izpuhom. To je idealna postavitev s pregledom pri učinkovitem hranjenju s suhimi mešanicami in nastiljanja s slamo. S patentirano kombinacijo so opremili 19 modelov od 10 do 45 kubičnih metrov prostornine . Kapaciteta izpuha suhe krme ali slame je do 20 metrov daleč. S takšno kombinacijo krmilno mešalne prikolice se zmanjša potreba po novih strojih. Zamenjavo mešanja in izpuha se zamenja v vsega štirih sekundah.

Novosti v letu 2021 in 2022

Novosti so pri krmilno mešalnih prikolicah v hidravlično nastavljivem vzmetenem priklopu. Tehnična rešitev je v dveh hidravličnih cilindrih, ki sta povezana z vzmetenim priklopom in več hidravličnimi akumulatorji. Vse je povezano z večjim manometrom, ki nam omogoča posebne nastavitve po želji uporabnika. Pri večjih krmilno mešalnih prikolicah od modela VM – 2 in modela VM – 3 je razvita rešitev za tretjo in četrto hitrost vrtenja rezalnega stožca. To omogoča nežen zagon pri začetku mešanja, ko je potreben moment vsaj dvakrat večji kot med samim mešanjem in nato samodejni preklop v večjo hitrost med delom. S tem se podaljša življenjska doba vseh sklopov krmilno mešalne prikolice in zmanjša poraba goriva za pogon. Poleg tega pa se zaradi večje hitrosti opravi kakovostnejše praznjenje .

Naslednja novost krmilno mešalnih prikolic je prednji transporter, ki ima štiri funkcije. Namenjen za hranjenje levo, desno na krmilni mizi. Odprtina dimenzij 122 cm omogoča veliko kapaciteto. Opremljen pa je z dvema hidro motorjema. Omogoča polnjenje krmilne mize do višine 150 cm. Možnost ima izogibanja oviram do 30 cm. V celoti pa je zasnovan kot enostavna konstrukcija brez velikega vzdrževanja in kakovostnimi materiali.

Nastavljiva plošča , ki se namesti na prve izvrtine stožca, omogoča optimalno mešanje tudi zelo lepljivih materialov. Je zelo enostavna in jo je možno vgraditi na vse modele od leta 2015 naprej.

Nov elektronski indikator vrat pokaže upravljavcu stroja položaj vrat. Predvsem je to pomembno pri kotnih in zadnjih vratih, saj so te izven vidnega polja.

Mix + je oprema, ki zavaruje mešalni stožec pred obrabo. Izdelane plošče so iz nerjavnega jekla in oplaščene s posebnim materialom. S tem boste poleg zmanjšanja stroškov vzdrževanja povečali kakovost silažne krme. Novost je oljni hladilnik, ki se uporablja na večjih strojih ali strojih, ki delujejo brez prestanka več kot 6 ur. Ta rešitev se priporoča pri uporabi reduktorja s tretjo in četrto hitrostjo.

Na slovenskem trgu se največ uporablja družina manjših mešalnih prikolic z enim rezilnim stožcem s storilnostjo od 6 do 14 kubičnih metrov prostornine. Ta prostornina omogoča dnevno hranjenje od 35 do 100 krav molznic. Odlikujejo jih velika vzdržljivost in s tem dolga življenjska doba, enostavne rešitve in kakovostno mešanje krme.

Kmetija Darjana Lukmana iz okolice Braslovč, obsega 35 ha obdelovalne površine. Na kmetiji imajo 75 glav živine, od krav molznic, bikov in mladega goveda. Mešalna krmilna prikolica VM8-1S omogoča kakovostnejši obrok za živali, velik prihranek pri času in minimalna količina ročnega dela. Pohvalil je sodelovanje s podjetjem Profi Kmet in njihovim delavcem zaupa pri svetovanju o izbiri. Rešitve so vedno ekonomsko upravičene, stroji pa enostavni, učinkoviti in brez dodatnih stroškov.