V Italiji vse več specializiranih traktorjev

Zadnjih 20 let italijanska sadjarske in vinogradniške kmetije vedno bolj prehajajo na specialne traktorje. Po podatkih Združenja italijanskih proizvajalcev kmetijske opreme (FederUnacoma) se je tržni delež teh strojev na celotnem trgu traktorjev v Italiji podvojil z 20 odstotkov na prelomu tisočletja na približno 40 odstotkov vseh traktorjev.

V zadnjih nekaj letih je bilo od približno 18 tisoč novih registriranih traktorjev vsako leto približno sedem tisoč takih, ki so specialno namenjeni za delo v sadovnjakih in vinogradih. Leta 2020 je bilo na novo registriranih 17.944 traktorjev; to je bilo za 635 ali 3,4 odstotka manj kot leto prej.

Trend nakupov specializiranih traktorjev se je medtem nadaljeval tudi v začetku leta 2021. V prvem četrtletju se je število novih registracij povečalo za 63 odstotkov v primerjavi z obdobjem prejšnjega leta, ki je bilo zaradi Covid-19 krize zelo nizko. Število standardnih traktorjev se je v tem času povečalo za dobrih 54 odstotkov.

Skupina SDF s sedežem v Trevigliu na severu Italije je izkoristila trend nakupov specializiranih traktorjev s široko ponudbo tovrstnih trkatorjev. Skupina, za katero je znano, da trži stroje pod blagovnimi znamkami Deutz-Fahr, Same, Lamborghini, Hürlimann in Grégoire, je leta 2020 doživela 10-odstotni padec s skupno prodajo v višini 1,146 milijarde EUR. Predvsem je to bila posledica zapiranja proizvodnega obrata za dva meseca zaradi korona krize. Kljub padcu prodaje pa je skupina SDF lahko poročala o najboljših dobičkih pred obrestmi, davki, amortizacijo (EBITDA) v zgodovini podjetja in je za poslovno leto 2020 znašala 109 milijonov evrov.