Težave z divjimi prašiči

»Tudi zaradi tega moramo vse površine posejane s koruzo, ograditi z električnim pastirjem. To je za nas velik strošek ter dodatno delo. Na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato naslavljamo vprašanje, ali se lahko poveča odstrel ali odredil izredni odstrel povečane populacije divjih prašičev. Kako poteka postopek in koliko časa traja postopek od vložitve vloge do samega odstrela prašičev.«

Prejeli smo odgovor ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Vsem upravljavcem lovišč v Sloveniji je dovoljen neomejen odstrel divjih prašičev z uporabo umetnih virov svetlobe. Samo v letošnjem letu pa je zaradi grožnje pojava afriške prašičje kuge pri lovu na divje prašiče dovoljena tudi uporaba strelnih namerilnikov z napravo za elektronsko ojačevanje svetlobe oziroma z infrardečo napravo ali namerilnikov s termičnim (IR) senzorjem, če so izdelani ali predelani tako, da se pritrdijo na orožje ali so njegov sestavni del.

Poleg navedenega imajo upravljavci lovišč določeno osnovo za odvzem divjih prašičev v loviščih in loviščih s posebnim namenom (brez lovnih obor), ki je povprečje izvedenega letnega odvzema v posameznem lovišču v letih od 2013 do 2019. Osnova je že določena in je na vpogled za vsa lovišča in lovišča s posebnim namenom. Za vsakega odstreljenega divjega prašiča, ki bo presegel osnovo, bo upravljavec lovišča upravičen do finančne spodbude v pavšalnem znesku, in sicer za vsako odstreljeno žival obeh spolov v prvem življenjskem letu in za vsako žival ženskega spola 100 eurov na žival, za druge kategorije odstreljenih divjih prašičev moškega spola pa 50 eurov na žival.

Glede na  zgoraj navedeno lahko lovci (upravljavci lovišč) izvajajo odstrel divjih prašičev ne glede na spol in starost številčno neomejeno, z uporabo umetnih virov svetlobe in drugih pripomočkov za nočni lov. Poleg tega pa so tudi spodbujeni, da izvedejo čim večji odstrel, saj s tem dobijo finančno spodbudo.

Na podlagi navedenega je Ministrstvo za kmetijstvom gozdarstvo in prehrano odpravilo vse omejitve pri lovu na divje prašiče v vseh loviščih in loviščih s posebnim namenom v Sloveniji, zato morajo upravljavci le izvesti odstrel divjih prašičev.