Žetev velikanov za sladokusce

Malokrat smo lahko priča žetvi z enim izmed najbolj dovršenim kombajnom pri nas. Claas Lexion 8900 z adapterjem Corio 1380 Vario delovne širine 13,80 metra in Lexion 6800 z adapterjem Geringhoff HVV 720 z delovno širino 7,20 metra sta se preizkusila na polju oljne ogrščice v Sveti Trojici. Program Claas v Sloveniji zastopa podjetje Grapak A1 iz Strahinja pri Naklem.

Podjetje je predlani predstavilo drugo, prenovljeno generacijo žitnih kombajnov Lexion, in sicer serije 5000, 6000, 7000 in 8000. Na voljo je sedem hibridnih kombajnov (APS Syn­flow Hybrid) in prav tako sedem kombajnov s pretresali (APS Synflow walker). Moč motorjev znaša od 313 do kar 790 KM, prostornina zalogovnika za žito znaša od devet pa vse do 18 tisoč litrov. Tudi praznjenje poteka izredno hitro, in sicer od 110 pa vse do 180 litrov na sekundo. Kombajni so opremljeni s številnimi posodobitvami, na sejmu Agra so jih nagradili z zlato medaljo.

Pri serijah 5000 in 6000 poteka ločevanje zrnja s pomočjo pretresal (APS Synflow walker). Boben pretresala ima 155 milimetrov večji premer od predhodnih modelov. Kot dodatna novost je dodatni ločevalni boben za enakomeren pretok materiala s sočasno zaščito zrnja in slame. Tako je kombajn uporaben za številne vrste pridelka, hitrost in s tem storilnost je povečana za četrtino.

Pri serijah 7000 in 8000 ločevanje zrnja poteka prek mlatilnega mehanizma APS Synflow Hybrid, ki v kombinaciji s sekundarnim ločevanjem Roto Plus zagotavlja deset odstotkov več pretoka pri manjši porabi goriva in večji kakovosti slame. Večji dovajalni boben in premer bobna, povečan s 600 na 755 milimetrov, naredita preostalo za učinkovito žetev. Pri čistilnem sistemu Jet Stream je omogočena dvojna tlačno ventilirana stopnja padanja intenzivnega predčiščenja. Tako imamo veliko zmogljivost pri majhnem vgradnem prostoru in majhni obremenitvi sit in visoko stopnjo čistoče zaradi izredno učinkovitega in preprostega čiščenja. Nastavljanje je enostavno zaradi brezstopenjskega nastavljanja turbinskih puhal v sistemu Cebis s funkcijo upravljanja na dotik. Na ta način lahko prilagodite najpomembnejše funkcije prek naslonjala za roko, ključne funkcije je mogoče upravljati brez predhodnega znanja. Upravljanje lahko poteka neposredno prek samopojasnjevalnih ikon. Upravljanje in delo na kombajnu poteka prek multifunkcijske ročice.