Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago

24 avgusta, 2021
0
0

Zavod za gozdove Slovenije je tudi letos pripravil prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago. Kot je povedal Zdenko Bukovec iz Zavoda za gozdove Slovenije, obiskovalcem sejma praktično prikažejo, kako uporabljati žago in varno podreti drevo, da se ne zgodi nesreča, ki so na žalost zelo pogoste.

»Vsi si želimo da pridemo varno iz gozda in da obvladamo osnove varne tehnike podžagovanja, prežagovanja, kajti danes je tudi pomembno, da se dobro zaščitimo, da imamo vso tovrstno opremo, od  čelade in zaščitne obleke, zaščitnih hlač, zaščitnih škornjev, in da je žaga pravilno vzdrževana in da ima vse varnostne elemente.« Zavod vsako leto za lastnike gozdov in vse druge prireja tečaje, na katerih se usposobijo za varno delo, en dan teoretično, drugi dan pa v praksi preskusijo, kako je treba z žago delati varno.   

Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago pa je imel tudi tekmovalni značaj. Končni razpored ekip je bil naslednji:

Vrstni red,

skupno: 1. Mihael Brlec, OE Ljubljana; 2. Peter Ločnikar, OE Celje; 3. Marko Žgavec, OE Tolmin

Vrstni red, kleščenje: 1. Peter Ločnikar, 2. Mihael Brlec, OE Ljubljana; 3. Marko Žgavec, OE Tolmin

Vrstni red, podiranje na balon: 1. Primož Sukič, OE Murska Sobota, 2. Gregor Bec, OE Murska Sobota, 3. Mihael Brlec OE Ljubljana

Zaradi znanih covidnih razmer so tekmovanje v organizaciji Zavoda za Gozdove Slovenije prilagodili in prikazovali le dve najbolj atraktivni disciplini, paralelno kleščenje  in podiranje na balon. Kot je povedal Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih Zavoda za gozdove Slovenije, so število tekmovalcev o omejili na dva, prišli pa so iz vsake območne enote, torej trinajstih iz vse Slovenije. Žal se tekmovanja letos niso udeležile ženske, upajo pa, da  bodo prave, velike tekme zopet izvedli že prihodnje leto in da se ga bodo takrat udeležile tudi ženske.