Novosti podjetja Fendt: Prenovljene serije 500, 900 in 1000 Vario ter senena linija

 Poleg funkcij pametnega kmetovanja so na teh serijah dodane še druge tehnične novosti, vključno z izbirnim samočistilnim zračnim filtrom za velike traktorje in izboljšavami za uporabo s sprednjim nakladalnikom pri modelu Fendt 500 Vario.

Koncept upravljanja FendtONE vključuje novo nadzorno ploščo na strani z večnamensko krmilno ročico, križne ročice za upravljanje sprednjega nakladalnika in hidravličnih izhodov križnih vrat ter z dodatnim 12-inčnim zaslonom. 10-inčna digitalna armaturna plošča z upravljanjem na dotik je nameščena na krmilni drog. Njegovi kazalniki vključujejo hitrost vožnje, število vrtljajev motorja in nivo tekočin. Digitalno armaturno ploščo lahko upravljate z dotikom in s potisnim gumbom na armaturni plošči.

Na kratko bi dejali, da digitalna platforma FendtONE ponuja sistem za kmete, ki upravljajo svoje strojne in agronomske podatke, tako da jih lahko ves čas opazujejo. To je boljši način za načrtovanje, organizacijo in beleženje uporabe osebja in strojev ter naročil za delo, hkrati pa prihranijo dragocen delovni čas na terenu. Ker so meje polj in poti zabeležene v jasnem formatu na vozilu, lahko v celoti izkoristite zmogljivost svojega stroja. Vgrajena vozniška delovna postaja FendtONE ponuja številne rešitve za povečanje učinkovitosti stroja. Funkcije pametnega kmetovanja, kot so vodenje po voznem pasu, obdelava pododdelkov in optimizacija priključkov, pomenijo, da se dolgoročno porabi manj goriva in virov, prihranijo se ure, olajšano je delo voznika.

Ko delate s trosilnikom mineralnih gnojil ali cisterno za gnojevko, se poraba na zemljevidu natančno zabeleži in sledi količini uporabljenih hranil tudi s pomočjo ISOBUS sistema. Sistem Fendt Task Doc na stroju dokonča naloge poročanja v zvezi z delom. Modeli Profi+ so standardno opremljeni s Fendt Task Doc. V sistemu FendtONE lahko od doma načrtujete delo in ga pošljete na stroj prek mobilnega omrežja. Med opravljanjem dela Fendt Task Doc zbira agronomske podatke na vozilu, vključno z dejanskim obsegom uporabe. Ko se delo konča, se v FendtONE izvede poročilo o delovnem mestu. Te podatke se uporabi za trajnostno porabo zalog hranil.

Posodobljen je tudi centralni telemetrijski sistem Fendt Connect s katerim lahko upravljate svoj vozni park s katere koli lokacije in hkrati optimizirate uporabo stroja. Fendt Connect lahko izvaža strojne podatke, kot je njihov položaj, vključno s porabo goriva in nivoji AdBlue, zmogljivostjo stroja, hitrostjo in delovnimi urami in se jih spremlja v domači pisarni. Ta sistem je predvsem namenjen velikim kmetijam in podjetjem, ki imajo v lasti več traktorjev in spremljajo zaposlene pri delu.

Nov samočistilni filter

Fendt je pri serijah 900 in 1000 Vario kot opcijo prvi na svetu ponudil sistem samočiščenja zračnega filtra za uporabo v regijah, ki so še posebej nagnjene k nastanku prahu. Filtrirni sistem združuje neprekinjeno odsesavanje prahu z aktivnim čiščenjem filtra v 30-sekundnem ciklu čiščenja. Filter se na poti izpiha, da se izognemo izpadom časa, ki so običajno povezani z ročnim čiščenjem filtra. Med ciklom čiščenja se filter dvakrat izpiha, vsak z 10-sekundnim predtekom in naknadnim zagonom. Filter za prah ima svoj rezervoar za stisnjen zrak. Pretok stisnjenega zraka nadzoruje elektromagnetni ali impulzni ventil. Tik pred izpihovanjem se hitrost ventilatorja poveča in nato še nekaj časa deluje tako. To izboljša rezultate. Voznik je o postopku čiščenja obveščen prek pojavnega okna na terminalu, zato se lahko odloči, da ga aktivira ročno ali popolnoma samodejno. Življenjska doba filtra je približno dve leti. Ta sistem zahteva posebej razvito filtrirno kartušo.

Kabine Fendt 900 in 1000 Vario so zdaj standardno opremljene z laminiranim varnostnim steklom in sistemom ogrevanja vetrobranskega stekla. Laminirano steklo izolira hrup in naredi kabino tišjo prostor. Delovno okolje je tudi varnejše, saj je steklo varnejše proti prebojem. Kot možnost so še vedno na voljo klasična stekla. 

Novosti so tudi pri seriji 500 Vario, in sicer lahko s krmilno ročico 3L in sprednjim nakladalnikom Fendt skupaj s tretjim ventilom prvič upravljate tri funkcije hkrati. Spredaj ima po novem tudi vtičnico ISOBUS. Za profesionalno uporabo sprednjega nakladalnika lahko kupci izbirajo med sprednjim nakladalnikom Fendt Cargo in Fendt CargoProfi s sistemom zapenjanja Cargo Lock in vzporednim vodilom z Z-kinematiko.

Stroji za seneni program

Podjetje Fendt že dalj časa sledi zastavljenim ciljem, eden od njih je celovita ponudba (Full-Liner) kmetijskih strojev. Zato so leta 2017 razširili svojo ponudbo na stroje za spravilo krme s travinja z nakupom programa Lely. Tako ima Fendt že nekaj časa različne stroje za spravilo krme, kot so kosilnice, obračalniki in zgrabljalniki, silažne prikolice, balirke, ki so jih še nadgradili z ponudbo, kot so: bočna kosilnica Fendt Slicer z delovnimi širinami od 2,5 do 9,3 metra. Sprednje kosilnice Fendt Cutter so delovne širine od 2,86 do 3,26 metra. Obračalniki Fendt Twister imajo delovno širino od 4,3 do 12,7 metra, zgrabljalniki Former pa 3,6 do 14 metrov delovne širine. Za njih je značilno, da se zunanji delovni elementi vrtijo hitreje kot notranji, kar pride posebej do izraza pri zavijanju in s tem se stroj bolj prilagaja terenu. Balirke Fendt Rotana so s fiksno in variabilno komoro, prve izdelujejo bale s 1,25 metra premera, druge pa od 70 do 180 cm premera. V ponudbi so še nakladalne prikolice Fendt Tigo s prostornino od 26 do 54 kubičnih metrov.

Pri kosilnicah so novost sprednje kosilnice Fendt Slicer 310 F in 310 F KC oziroma 310 F RC z gnetilnikom. Delovna širina znaša 310 cm, v primerjavi s predhodnico je lažja za 60 kg. Prav tako je prenovljena kombinacija kosilnikov 860 in 960, ki je lažja za 350 kg v primerjavi s predhodnim modelom. Majhna teža zmanjšuje potrebe po moči, hkrati pa znižuje tlak v tleh in prihrani gorivo. Novost sta tudi zgrabljalnika Fendt Former 12545 in Fendt Former 12545 PRO, ki je kompatibilen z ISOBUS sistemom in imata po novem podvozje s hidravličnim upravljanjem in nastavitvijo.

Na novinarski konferenci je bil sogovornik Christoph Gröblinghoff, predsednik uprave AGCO kooperacije. Dejal je, da se povpraševanje na evropskih trgih (brez Turčije) po traktorjih močno povečuje, pričakujejo, da se bo letos prodalo 188 tisoč traktorjev. S tem se trg skoraj vrača na raven iz leta 2012, ko je bilo rekordno prodajno leto. Dodaja, da ima tudi Fendt na evropskem trgu močno težo, saj so si zagotovili več kot 10 odstotni tržni delež. Pričakujejo, da bodo letos v njihovih tovarnah, kjer je zaposleno 6300 ljudi, proizvedli več kot 20 tisoč traktorjev, kar bo za njih nov rekord.