Sejem EIMA v Bologni se je vrnil v vsem sijaju

Na skoraj 30 hektarjih razstavnih površin oziroma skoraj 25 velikih dvoranah se razstavljavci predstavljajo z različno kmetijsko mehanizacijo s številnimi novostmi, razstavljenih je okoli 40 tisoč različnih strojev za kmetovanje. Skoraj 1400 razstavljavcev iz 40 držav se predstavlja 200 tisoč obiskovalcem, med njimi so številni iz Slovenije.

Na sejmu smo lahko spremljali številne novosti, ki jih bo mogoče kupiti šele prihodnje leto, predvsem so to prenovljene serije traktorje in strojev. Dodati pa moramo, da nekaterih podjetij s kmetijsko mehanizacijo žal nismo videli, predvsem smo pogrešali nemški govoreči del razstavljavcev. Ti se intenzivno pripravljajo na sejem Agritechnica, ki bo februarja in marca prihodnje leto.

Z nestrpnostjo smo dočakali tudi izbor traktorja leta v štirih kategorijah. V absolutni konkurenci in traktor leta je postal John Deere 7R 350 AutoPowr, prav tako je blagovna znamka John Deere slavila v kategoriji najbolj vsestranski traktor z modelom 6120M AutoPowr. Specialni traktor leta je postal Reform H75 Pro, svoj zmagovalni pohod pa nadaljuje traktor New Holland T6.180 Methane Power v kategoriji najbolj trajnostni traktor.

Na sejmu smo srečali tudi slovenska podjetja PEK Automotive, Plastoform Šmarjeta, Roto, SIP Šempeter, Tajfun Planina, Uniforest, Veriga KF in Villager, nekateri slovenski stroji pa so bila predstavljena pod okriljem italijanskih podjetij.