Podjetje Grapak A1 je v Framu pripravilo veliko predstavitev kmetijskih strojev Horsch

Odlično obiskan dogodek je organiziralo podjetje Grapak A1 iz Strahinja pri Naklem, ki ima v Framu na Bistriški cesti svoj prodajno servisni center. Na tem mestu je možen ogled strojev, ki so na zalogi ter seveda prodaja rezervnih delov.

Skoraj petsto obiskovalcev je imelo priložnost videti številne novosti, ki jih bodo predstavili premierno na sejmu Agritechnica v Hannovru prihodnje leto. Med njimi tudi sejalnico Versa KR, novo sejalnico Pronto DC in škropilnico Leeb CS.

Podjetje Horsch je z izdelavo strojev pričelo leta 1981. Takrat je Michael Horsch izdelal in patentiral svoj prvi stroj. Od vsega začetka je Horsch sodeloval s kmetovalci, poslušal in upošteval njihove želje in potrebe. Njihovo vodilo je bilo, da morajo kmetu za kakovostno obdelavo ponuditi najboljši stroj, zaradi tega so jih vedno najprej preizkušali na svoji kmetiji, pred leti pa so celo kupili tri tisoč hektarjev veliko kmetijsko gospodarstvo, ki ga uporabljajo predvsem za preizkušanje strojev v različnih razmerah.

Kaj so lahko obiskovalci videli na dnevu tehnike Horsch

AVATAR SD je sejalnica za direktno in konvencionalno setev ozkorednih kultur. Ima trojni rezervoar do 8.500 litrov prostornine za sočasno setev do treh komponent. Robustni sistem sejalne enote s pritiskom do 350 kg ima lahko delovno širino od tri pa vse do 18 metrov.

EXPRESS TD je kombinacija krožne brane in pnevmatske sejalnice z delovnim razponom 3 ali 3,5 metra. Hitrost setve je do 20 km na uro kar izboljša delovno produktivnost. To je enostaven, kompakten in natančen stroj z minimalnim vzdrževanjem. Sejalna enota je z dvojnim diskom, ki jo komercialno poimenujejo TurboDisc.

FOCUS TD je stroj za konzervacijsko konvencionalno obdelavo tal (strip-till metoda) in setev z razponom od treh do šestih metrov. Za dobro opravljeno delo poskrbijo TerraGrip špice za rahljanje in sejalna enota z dvojnim diskom TurboDisc. Rahljanje je do globine 35 cm, imamo možnost doziranja gnojila na različne globine pod nivojem semen. Dvojni rezervoar ima prostornino do pet tisoč litrov, rezervoar MiniDrill pa je namenjen za drobna semena.

PRONTO DC NEW je nova univerzalna sejalnica za vse vrste kultur od treh do devetih metrov delovne širine. Kombinacija krožne brane, valja in sejalnih enot omogoča setev do 20 km/h. Dvojni rezervoar s prostornino pet tisoč litrov omogoča istočasno gnojenje z mineralnimi gnojili in setev. Na razpolago imamo RowControl sistem za avtomatsko sekcijsko upravljanje vrst. Novi dizajn rezervoarja in HorschConnect sistem telemetrije je v kombinaciji TurboDisc tretje generacije s 150 kg pritiska na sejalni enoti prava kombinacija za številne uporabnike.

VERSA KR je novost na trgu. To je prva mehanska sejalnica v kombinaciji s tri metrsko vrtavkasto brano. Razmak med vrstami je 12,5 ali 15 cm. Največja prostornina rezervoarja je 1500 litrov. Novi SmartClip sistem poskrbi za posamično doziranje in upravljanje vrst. Novost je tudi ISOBUS upravljanje in kalibracija.

LEEB LT je tudi nova vlečena škropilnica s prostornino rezervoarja 4000, 5000 ali 6000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 18 do 45 metrov z BoomControl PRO sistemom. Delovna hitrost znaša 20 km/h s 25 cm razmakom med šobami. Pri samem delu si pomagamo z zavijalno osjo z zračnim vzmetenjem in nastavljivimi impulznimi šobami.

LEEB VL je samohodna škropilnica s prostornino rezervoarja 5000, 6000 ali 8000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 24 do 45 metrov z do 42 sekcijami. Tudi tu imamo BoomControl PRO sistem za vodenje škropilnih palic. Razmak med šobami znaša 25 cm, imamo hidravlično nastavitev medosne razdalje od 2,6 do 3,5 metra. Nastavljiva je tudi višina škropljenja od 1,6 do 2 metra.

MAESTRO RX je nošena pnevmatska sejalnica. Sistem nadtlaka AirSpeed omogoča delovno hitrost do 18 km/h. Imamo 6, 8 ali 12 sejalnih enot z nastavljivim razmakom 70, 75 ali 80 cm. Kombinacija s prednjim rezervoarjem nam omogoča hkratno gnojenje v vrste. AutoForce sistem nam omogoča uravnavanje pritiska sejalne enote do 220 kg.

JOKER CT je kratka nošena krožna brana za obdelavo strnišča in pripravo tal za setev delovne širine od 3 do 7 metrov. Premer diskov 52 cm omogoča učinkovito drobljenje in mešanje. Delovna hitrost je do 20 km/h. Možnost je dodatne opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev. Možnost je priključitve na cisterno za neposredno vnašanje gnojevke v prst.

TERRANO FX je univerzalni kultivator za obdelavo strnišča na globini od 5 do 30 cm. Tri vrste delovnih teles TerraGrip intenzivno rahljajo in mešajo rastlinsko maso in prst. Na voljo je nošena ali vlečena izvedba z delovno širino 3 do 5 metrov. Ker je oddaljenost stroja od tal kar 85 cm ne prihaja do mašenja mase pri delu. Na razpolago so različne izvedbe valjev. Tudi tu je možnost opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev.

TIGER MT je kombinirani težki kultivator za zmanjšano obdelavo tal v delovnem razponu od treh do osem metrov. Imamo dve vrsti diskov s premerom 68 cm. TerraGrip delovna telesa omogočajo rahljanje tal do 35 cm in sprostitveno silo 770 kg. Dodatna možnost je hkratni vnos gnojil. Na razpolago je velika izbira valjev za vse vrste tal.

CULTRO TC je idealen stroj za mehansko drobljenje rastlinskih ostankov in rastlinske mase z visoko produktivnostjo. Dva rotorja s premerom 30 cm s po šest noži učinkovito drobita rastlinsko maso. Delovna širina znaša 3 in 5 metrov (nošena različica) in 12 metrov (vlečena različica). Delovna hitrost je 20 km/h.

CURA ST je nošeno česalo za mehansko uničevanje plevela delovnih širin 6 in 12 metrov. Namenjeno je ekološki pridelavi brez uporabe pesticidov. Možnost je hidravlična nastavitev agresivnosti peres v razponu od 0,5 do 5 kg. Posamična povezava peres na okvir je preko dveh vzmeti. Imamo tudi podporna kolesa za boljši nadzor neravnih tal.

TRANSFORMER VF je medvrstni kultivator za zatiranje plevela z medvrstno razdaljo od 25 do 80 cm. Paralelogramsko vzmetenje delovnih teles, enostavna nastavitev delovne globine in natančno vodenje z dvema kamerama in premičnim priključnim okvirjem nam olajšajo zahtevno delo. Na voljo je RowLift avtomatski sekcijski nadzor vsake vrste. Delovna širina znaša 6, 9 in 12 metrov.

FINER SL je nošena brana za mehansko zatiranje plevela in pripravo tal za setev. Je idealen stroj za ekološko kmetijstvo brez uporabe pesticidov. Ima gosto postavljena peresa (15 cm) pri delovni širini šest ali sedem metrov. Na voljo je hidravlično prilagajanje agresivnosti zadnjih peres. Podporni valj kolesa skrbi za natančno vzdrževanje delovne globine.

Traktorji Claas

Posamezni stroji so bili priključeni na traktorje Claas, katere zastopnik je podjetje Grapak A1. Tako smo lahko spremljali delovanje modelov ARION 450, ARION 530 CMATIC, ARION 630 CIS, ARION 660 CMATIC, AXION 830 CMATIC, AXION 960 CMATIC, AXION 960 TT in Xerion 5000.