Vreme Naročite se
Podjetje Grapak A1 je v Framu pripravilo veliko predstavitev kmetijskih strojev Horsch
V petek smo bili v Framu pri Mariboru priča veliki prestavitvi traktorjev in kmetijskih strojev podjetij Horsch in Claas.
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Sreda, 10. november 2021 ob 09:03

Odpri galerijo

Odlično obiskan dogodek je organiziralo podjetje Grapak A1 iz Strahinja pri Naklem, ki ima v Framu na Bistriški cesti svoj prodajno servisni center. Na tem mestu je možen ogled strojev, ki so na zalogi ter seveda prodaja rezervnih delov.

Skoraj petsto obiskovalcev je imelo priložnost videti številne novosti, ki jih bodo predstavili premierno na sejmu Agritechnica v Hannovru prihodnje leto. Med njimi tudi sejalnico Versa KR, novo sejalnico Pronto DC in škropilnico Leeb CS.

Podjetje Horsch je z izdelavo strojev pričelo leta 1981. Takrat je Michael Horsch izdelal in patentiral svoj prvi stroj. Od vsega začetka je Horsch sodeloval s kmetovalci, poslušal in upošteval njihove želje in potrebe. Njihovo vodilo je bilo, da morajo kmetu za kakovostno obdelavo ponuditi najboljši stroj, zaradi tega so jih vedno najprej preizkušali na svoji kmetiji, pred leti pa so celo kupili tri tisoč hektarjev veliko kmetijsko gospodarstvo, ki ga uporabljajo predvsem za preizkušanje strojev v različnih razmerah.

Kaj so lahko obiskovalci videli na dnevu tehnike Horsch

AVATAR SD je sejalnica za direktno in konvencionalno setev ozkorednih kultur. Ima trojni rezervoar do 8.500 litrov prostornine za sočasno setev do treh komponent. Robustni sistem sejalne enote s pritiskom do 350 kg ima lahko delovno širino od tri pa vse do 18 metrov.

EXPRESS TD je kombinacija krožne brane in pnevmatske sejalnice z delovnim razponom 3 ali 3,5 metra. Hitrost setve je do 20 km na uro kar izboljša delovno produktivnost. To je enostaven, kompakten in natančen stroj z minimalnim vzdrževanjem. Sejalna enota je z dvojnim diskom, ki jo komercialno poimenujejo TurboDisc.

FOCUS TD je stroj za konzervacijsko konvencionalno obdelavo tal (strip-till metoda) in setev z razponom od treh do šestih metrov. Za dobro opravljeno delo poskrbijo TerraGrip špice za rahljanje in sejalna enota z dvojnim diskom TurboDisc. Rahljanje je do globine 35 cm, imamo možnost doziranja gnojila na različne globine pod nivojem semen. Dvojni rezervoar ima prostornino do pet tisoč litrov, rezervoar MiniDrill pa je namenjen za drobna semena.

PRONTO DC NEW je nova univerzalna sejalnica za vse vrste kultur od treh do devetih metrov delovne širine. Kombinacija krožne brane, valja in sejalnih enot omogoča setev do 20 km/h. Dvojni rezervoar s prostornino pet tisoč litrov omogoča istočasno gnojenje z mineralnimi gnojili in setev. Na razpolago imamo RowControl sistem za avtomatsko sekcijsko upravljanje vrst. Novi dizajn rezervoarja in HorschConnect sistem telemetrije je v kombinaciji TurboDisc tretje generacije s 150 kg pritiska na sejalni enoti prava kombinacija za številne uporabnike.

VERSA KR je novost na trgu. To je prva mehanska sejalnica v kombinaciji s tri metrsko vrtavkasto brano. Razmak med vrstami je 12,5 ali 15 cm. Največja prostornina rezervoarja je 1500 litrov. Novi SmartClip sistem poskrbi za posamično doziranje in upravljanje vrst. Novost je tudi ISOBUS upravljanje in kalibracija.

LEEB LT je tudi nova vlečena škropilnica s prostornino rezervoarja 4000, 5000 ali 6000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 18 do 45 metrov z BoomControl PRO sistemom. Delovna hitrost znaša 20 km/h s 25 cm razmakom med šobami. Pri samem delu si pomagamo z zavijalno osjo z zračnim vzmetenjem in nastavljivimi impulznimi šobami.

LEEB VL je samohodna škropilnica s prostornino rezervoarja 5000, 6000 ali 8000 litrov. Razpon škropilnih palic je od 24 do 45 metrov z do 42 sekcijami. Tudi tu imamo BoomControl PRO sistem za vodenje škropilnih palic. Razmak med šobami znaša 25 cm, imamo hidravlično nastavitev medosne razdalje od 2,6 do 3,5 metra. Nastavljiva je tudi višina škropljenja od 1,6 do 2 metra.

MAESTRO RX je nošena pnevmatska sejalnica. Sistem nadtlaka AirSpeed omogoča delovno hitrost do 18 km/h. Imamo 6, 8 ali 12 sejalnih enot z nastavljivim razmakom 70, 75 ali 80 cm. Kombinacija s prednjim rezervoarjem nam omogoča hkratno gnojenje v vrste. AutoForce sistem nam omogoča uravnavanje pritiska sejalne enote do 220 kg.

JOKER CT je kratka nošena krožna brana za obdelavo strnišča in pripravo tal za setev delovne širine od 3 do 7 metrov. Premer diskov 52 cm omogoča učinkovito drobljenje in mešanje. Delovna hitrost je do 20 km/h. Možnost je dodatne opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev. Možnost je priključitve na cisterno za neposredno vnašanje gnojevke v prst.

TERRANO FX je univerzalni kultivator za obdelavo strnišča na globini od 5 do 30 cm. Tri vrste delovnih teles TerraGrip intenzivno rahljajo in mešajo rastlinsko maso in prst. Na voljo je nošena ali vlečena izvedba z delovno širino 3 do 5 metrov. Ker je oddaljenost stroja od tal kar 85 cm ne prihaja do mašenja mase pri delu. Na razpolago so različne izvedbe valjev. Tudi tu je možnost opreme s sistemom MiniDrill za setev, ozelenitev.

TIGER MT je kombinirani težki kultivator za zmanjšano obdelavo tal v delovnem razponu od treh do osem metrov. Imamo dve vrsti diskov s premerom 68 cm. TerraGrip delovna telesa omogočajo rahljanje tal do 35 cm in sprostitveno silo 770 kg. Dodatna možnost je hkratni vnos gnojil. Na razpolago je velika izbira valjev za vse vrste tal.

CULTRO TC je idealen stroj za mehansko drobljenje rastlinskih ostankov in rastlinske mase z visoko produktivnostjo. Dva rotorja s premerom 30 cm s po šest noži učinkovito drobita rastlinsko maso. Delovna širina znaša 3 in 5 metrov (nošena različica) in 12 metrov (vlečena različica). Delovna hitrost je 20 km/h.

CURA ST je nošeno česalo za mehansko uničevanje plevela delovnih širin 6 in 12 metrov. Namenjeno je ekološki pridelavi brez uporabe pesticidov. Možnost je hidravlična nastavitev agresivnosti peres v razponu od 0,5 do 5 kg. Posamična povezava peres na okvir je preko dveh vzmeti. Imamo tudi podporna kolesa za boljši nadzor neravnih tal.

TRANSFORMER VF je medvrstni kultivator za zatiranje plevela z medvrstno razdaljo od 25 do 80 cm. Paralelogramsko vzmetenje delovnih teles, enostavna nastavitev delovne globine in natančno vodenje z dvema kamerama in premičnim priključnim okvirjem nam olajšajo zahtevno delo. Na voljo je RowLift avtomatski sekcijski nadzor vsake vrste. Delovna širina znaša 6, 9 in 12 metrov.

FINER SL je nošena brana za mehansko zatiranje plevela in pripravo tal za setev. Je idealen stroj za ekološko kmetijstvo brez uporabe pesticidov. Ima gosto postavljena peresa (15 cm) pri delovni širini šest ali sedem metrov. Na voljo je hidravlično prilagajanje agresivnosti zadnjih peres. Podporni valj kolesa skrbi za natančno vzdrževanje delovne globine.

Traktorji Claas

Posamezni stroji so bili priključeni na traktorje Claas, katere zastopnik je podjetje Grapak A1. Tako smo lahko spremljali delovanje modelov ARION 450, ARION 530 CMATIC, ARION 630 CIS, ARION 660 CMATIC, AXION 830 CMATIC, AXION 960 CMATIC, AXION 960 TT in Xerion 5000.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 30. Nov 2022 at 09:36

2165 ogledov

Nemčija: Kmet dobil dve leti zapora za slabo ravnanje z živalmi
Že dalj časa se je na okrožnem sodišču v Memmingenu v Nemčiji sodilo dvema kmetoma, ki sta zanemarjala živali na kmetiji. S skupno dveletno pogojno kaznijo za 68-letnega starejšega Johanna H. in dve leti in 10 mesecev zapora za njegovega 25-letnega sina Floriana H. je bilo zadoščenje za društvo za zaščito živali, zelo veliko. Aktivisti za pravice živali na lokalnem sodišču Zanimanje za sodbo – obsodilno sodbo so prejšnji teden po zagovorih preložili – je bilo znova zelo veliko zanimanja za proces. Na kraju so bili številni aktivisti za pravice živali, ki so izrazili veliko zadovoljstvo nad kaznijo. Sodnik Christian Liebhart je v enourni obrazložitvi poudaril posamezne kršitve zakona o zaščiti živali s strani obeh obtoženih. Te so večkrat privedle do očitka o opustitvi običajne reje živali: Kljub očitni potrebi po zdravljenju bolnega goveda in telet ter ponavljajočih se specifičnih uradnih zahtevah za odpravo pritožb niso ukrepali oziroma so ukrepali prepozno. Veterinarjev na kmetiji niso klicali oziroma so jih poklicali prepozno. Zaradi tega so prizadete živali dlje časa trpele precejšnje bolečine in jih je bilo pogosto treba uspavati. Sodišče ni želelo sprejeti argumenta, da so bili na kmetiji preobremenjeni z delom. Kot 'izkušeni' kmetje bi poznali dolžnosti, povezane z ravnanjem z živalmi, in bi morali ravnati v skladu s tem. Kazen: 12.000 evrov Po mnenju sodišča so na kmetijah kmetov vladale "uničujoče razmere". Hlevi so bili popolnoma prenatrpani. Število obstoječih privezov je bilo precej manjše od števila živali. Da je kazen tako velika, je seštevek večih prekrškov, saj je bilo prizadetih več živali na kmetiji. Pri starejšem kmetu so kot olajševalne okoliščine ocenili njegovo starost in zdravstveno stanje ter priznanje in obremenjenost dolgega, večletnega postopka. Kot eden od več pogojev pogojne kazni mora plačati 12.000 evrov zavetišču za živali. Kmetoma so prepovedali rediti živali V primeru mladega kmeta je sodnica izrecno navedla "nepoznavanje" uradnih navodil in tudi kršitev začasne prepovedi zadrževanja živali. Oba obtožena sta dobila petletno prepoved reje živali. Sojenje se je končalo s seznanitvijo starejšega o nujni izpolnitvi pogojev preizkusne dobe. Državno tožilstvo in obtoženi se lahko zoper sodbo pritožita v enem tednu.  

Mon, 28. Nov 2022 at 14:04

3774 ogledov

Cene mineralnih gnojil MOČNO padajo!!!
Cene mineralnih gnojil se v Evropi zelo hitro znižujejo. Razlog so padajoče cene plina (mila jesen) in množična odločitev kmetov, da po tako visokih cenah mineralna gnojila ne bodo kupovali. Pa vendar je povpraševanje po amonijaku, surovini za dušikova mineralna gnojila, še vedno majhno, poročajo analitiki. Svetovne cene sečnine se znižujejo. Cene fosfata in kalija prav tako nadaljujejo padajoči trend, pri čemer so uvozne cene v Braziliji padle za 100 dolarjev po toni. Cene gnojil na evropskih in mednarodnih trgih še naprej hitro padajo, predvsem sečnina je padla na najnižjo raven od lanskega marca, poročajo francoski analitiki gnojil terre.net. Pravzaprav je močan padec cen plina v zadnjih tednih omogočil ponovni zagon številnih proizvodnih linij amoniaka in boljše storitve trgu skupnosti. Urea se ta mesec v Nemčiji prodaja po 780 evrov za tono. To je za 140 evrov po toni manj kot je bilo oktobra. V Franciji je cena celo padla na 630 EUR za tono. Dušično gnojilo KAS (27 do 32 % amonijevega nitrata) cenijo po 620 evrov za tono, kar je 220 evrov manj kot mesec prej. Tudi cene ostalih mineralnih gnojil so padle. Za Korn Kali - kalijevo gnojilo (33 odstotkov kalija, 4 % Mg in 5 % S) morajo nemški kmetje trenutno plačati 570 evrov za tono. To je le 60 evrov manj kot Oktobra. Za najpomembnejše fosfatno gnojilo, diamonijev fosfat (18 % nitratov, 46 % P2O5), je treba odšteti 800 evrov na tono. To je okoli 140 evrov manj kot prejšnji mesec.

Mon, 28. Nov 2022 at 10:36

3743 ogledov

Kitajska: 26 nadstropna stolpnica za rejo prašičev pitancev
Oktobra so na Kitajskem svečano odprli nov hlev za prašiče pitance. Letno naj bi v 26 nadstropjih vzredili 1,2 milijona prašičev.   Britanski "Guardian" poudarja, da gre za daleč "največjo prašičjo farmo na svetu v eni sami stavbi". Stavba nudi skupno 800.000 kvadratnih metrov površin. Tam bi lahko vsako leto vzredili in zaklali 1,2 milijona prašičev. Hlev v vrednosti 563 milijonov evrov ima več kot 30.000 avtomatiziranih krmnih točk – nadzoruje in nadzira jih nadzorni center. Podjetje želi uporabiti prašičji gnoj za proizvodnjo bioplina. Delavci morajo opraviti tudi več krogov razkuževanja in testiranj, preden lahko vstopijo v objekt. Kitajska je tako zgradila že več podobnih hlevov, ta je do sedaj največji. Profesor živalskih znanosti na Kitajski akademiji kmetijskih znanosti je povedal, da so visoke prašičje farme v primerjavi s tradicionalnimi metodami kmetovanja pametnejše, z visoko stopnjo avtomatizacije in biološke varnosti. Hkrati ima prednost varčevanja z zemljiškimi viri. Drugi strokovnjaki pa opozarjajo, da takšni hlevi povečujejo verjetnost izbruhov bolezni. Če bolezen pride v stolpnico, se lahko med živalmi razširi kot požar. Drugi se sprašujejo, ali je takšna stojnica združljiva s potrebo po zmanjšanju porabe mesa glede na podnebne spremembe ali tudi izpolnjuje zahteve po dobrobiti žavali. Guardian se je pogovarjal tudi s sosednjim kmetom. Sistem se mu zdi "nerazumljiv" in skrbi ga, da bi lahko prišlo do neprijetnih vonjav, ko velikanska farma deluje s polno zmogljivostjo. Povezava do filmčka o prašičjih stolpnicah https://www.youtube.com/watch?v=i9bjODx0R00&t=112s

Mon, 28. Nov 2022 at 08:55

2569 ogledov

3000 nizozemskih kmetov ima čez noč nezakonito zgrajene hleve
Kmetje na Nizozemskem pred letom 2019 niso potrebovali okoljskega dovoljenja za nov hlev. Vlada je to spremenila zakonodajo in nenadoma so zgrajeni hlevi postali nezakoniti in kmetje bodo zaradi tega kaznovani. Kako je to mogoče, da so kmetje legalno postavili hleve, zdaj pa jih bo vlada kaznovala za nazaj? Vzrok za kazni je v prevelikem oddajanju nitratov v naravo in vlada si je zadala cilj, da posežejo po strogem pristopu, ki temelji na sodbi, da mora Nizozemska do leta 2030 prepoloviti emisije dušika. Tudi zato si pridržuje pravico, da lahko kmete kaznuje za nazaj, če ti ne bodo v naslednjih mesecih pridobili okoljskega dovoljenja. Kar pa bo zelo težko, saj bi morali prenoviti hlev in to brez pomoči. To bi lahko pomenilo konec za 30 % živinorejskih farm. Vladna izjava navaja, da z ekološkega, gospodarskega in socialnega vidika ne preostane nič drugega kot doseči znatno zmanjšanje dušika v kratkem času. To postavlja državo in družbo pred veliko in kompleksno nalogo. Razlastitev kmetov na Nizozemskem Poleg tega vprašanja namerava nizozemska vlada, kot je znano, še naprej prisiliti nekatere živinorejske farme, kjer so tla močno onesnažena z dušikom, da opustijo kmetovanje. Kmetije v bližini naravnih rezervatov bodo oddali v odkup. Če ne sprejmejo zahtev vlade in ne zmanjšajo onesnaženja z nitrati, ni izključena niti prisilna razlastitev kmetije.

Fri, 25. Nov 2022 at 09:58

325 ogledov

Finančna pomoč čebelarjem
V zadnjem letu so se stroški v kmetijski proizvodnji iz različnih vzrokov (zvišanje cen zemeljskega plina, vojna v Ukrajini in podobno) močno zvišali. Primerjava stroškov sladkorja za leto 2021 in začasnih podatkov za leto 2022 iz ocen Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), Evropskega statističnega urada (v angleščini EUROSTAT), Strokovne skupine za sladkor pri Evropski uniji (EU) in analiz trga kažejo, da so se stroški pridelave medu za leto 2022 povečali. Podobno so se povečali stroški preseljevanja čebeljih družin zaradi višjih cen energentov. Finančno nadomestilo se izplača samo za tiste čebelarje in njihove čebelje družine, ki so vpisani v centralni register čebelnjakov na dan 20. avgust 2022 in so imeli na dan 31. oktober 2021 v registru čebelnjakov prijavljene najmanj štiri čebelje družine. Ta datum glede prijavljenih čebeljih družin se upošteva kot zadnje sporočeno število čebeljih družin v čebelnjakih, ki ga je upravičenec v skladu s predpisi, ki urejajo označevanje čebelnjakov in stojišč, sporočil do 1. decembra 2021 za stanje na dan 31. oktober 2021. Finančno nadomestilo bo znašalo 10 evrov na čebeljo družino in se izplača samo čebelarjem, ki prejmejo vsaj 40 evrov podpore. Omejitev skupnega izplačila na največ 62.000 evrov, ki je določena v Začasnem okviru, pa zniža izplačila največjim prejemnikom. Za  ukrep bo namenjenih 1,96 milijona evrov, ki se zagotovijo iz proračuna Republike Slovenije.

Fri, 25. Nov 2022 at 09:27

1007 ogledov

Zmagovalni New Holland T4.120 F
New Holland že žanje uspehe z ozkokolotečnimi traktorji, ki jih je predstavil pred kratkim. Na izboru za traktor leta Toty, je komisija za najbolj specialni traktor za prihodnje leto izbrala najmočnejši sadjarski model, in sicer T4.120 F. Povsem prenovljena serija namenskih traktorjev F/N/V so načrtovani tako, da se ti ozki traktorji lahkotno gibljejo med vrstami v nasadih in s tem kar najmanj vplivajo na okolico in pridelek. Izbirate lahko med močmi od 75, 90, 101, 110 in 117 KM. Vsi modeli so opremljeni s čistimi in učinkovitimi 3,4 (model 80) ali 3,6-litrskimi motorji. Vsi motorji so skladni z okoljskim standardom stopnje V in imajo vgrajen sistem ECOBlue™ Hi-eSCR2 za naknadno obdelavo izpušnih plinov. Zalogovnik za gorivo nudi prostor za 99 l goriva, servisni interval pa je 600 ur. Organizatorji za traktor leta so zmagovalni specialni traktor opisali takole: Vse komponente, potrebne za homologacijo stopnje V, so pod pokrovom motorja in ne vplivajo na velikost traktorja ali vidljivost. Zasnova oblikovanja izhaja neposredno iz višjih serij traktorjev New Holland in med najbolj zanimivimi lastnostmi, ki jih lahko najdemo so kabina z ravnim dnom, vzmetena sprednja prema, najnižja raven hrupa v kabini v tej kategoriji. Iz večje serije je prenesena tudi odlična digitalna armaturna plošča. Izredna odzivnost in navor sta ključna pri težjih kombiniranih opravilih, kjer spredaj upravljamo z enim priključkom, zadaj pa z drugim. Nov hidravlični sistem je zasnovan na standardnem odprtem sistemu črpalke, opcijsko pa z zaprtim sistemom (CCLS) s spremenljivim pretokom, kar znatno razbremeni, a hkrati poveča učinkovitost celotnega hidravličnega sistema. Prostornejša, udobnejša in predvsem tišja je tudi na novo zasnovana kabina, ki postavlja nove standarde v razredu. Izjemno oblikovanje nove desne konzole pa utrjuje New Hollandov položaj v tem segmentu. Na razpolago so različni menjalniki: Shuttle Command™ s 16 prestavami za vožnjo naprej in 16 prestavami za vožnjo nazaj; 28x16 Shuttle Command™, 32x16 Split Command™, 16x16 Powershuttle, 32x16 Dual Command™ in 44x16 Dual Command™. Izbiramo med različicami za končno hitrost 30 ali 40 km/h. Zmogljiva standardna hidravlična črpalka ima pretok 64 l/min, kot opcija pa je mogoča namestitev Mega Flow črpalke, ki zmore kar 80 l/min pretoka. Nameščenih je do pet hidravličnih distributorjev zadaj, ki so lahko mehansko ali elektronsko krmiljeni. Na voljo so tudi štirje bočni distributorji z 8 spojkami, katere upravljamo z elektronsko krmilno ročico. Kot dodatna oprema je na voljo elektronska regulacija zadnjega hidravličnega dvigala (EDC – Electronic Draft Control). Visokokakovostna kabina Modeli s standardno kabino so opremljeni z visoko zmogljivo klimatsko napravo in sistemom za filtriranje zraka. Na voljo je popolnoma nova kabina »Blue Cab« z zaščito stopnje 4 z nadtlakom in s še učinkovitejšim sistemom filtriranja z možnostjo vstavljanja ogljenih filtrov. Dvojni sistem filtracije je inovativen. Imamo dva filtra v enem strešnem sistemu (kategorija 2 in 4). Z enim samim preklopom stikala spremenimo filtracijo kategorije 2 v kategorijo 4 za škropljenje. Da podaljšujemo življenjsko dobo samih filtrov, po končanem opravilu preklopimo nazaj v kategorijo 2. Na desni strani voznika so po skupinah razvrščene vse glavne funkcije skupaj, za priročnejše upravljanje. Hrup in vibracije so pod nadzorom, krmiljenje je lahkotno, odlična je vidljivost in preglednost. Na novo je oblikovan tudi pokrov motorja, kar še dodatno pripomore k udobju in preglednosti. Seriji T4 N in T4 F sta opremljeni s Super-Steer™ sprednjo premo z 71 stopinjskim (76 stopinj pri seriji F) kotom obračanja koles , ki zagotavlja polmer obračanja le 300 cm ali z vrhunsko udobno vzmeteno sprednjo premo. Samodejni štirikolesni pogon omogoča varno delo na hribovitih in ozkih terenih, za širine tudi samo do pičlih 106 cm.
Teme
ogled strojev Horsch Obdelava tal škropilna tehnika Claas

Zadnji komentarji

Miz Nelez :

5.8.2022 09:29

T

Prijatelji

KMEČKI GLASZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Podjetje Grapak A1 je v Framu pripravilo veliko predstavitev kmetijskih strojev Horsch