Vlaganje zahtevka za pomoč pri reji prašičev le še do petka

22 novembra, 2021
0
0

Agencija poziva nosilce kmetijskih gospodarstev, ki redijo kategorijo prašičev pitancev od 30 kilogramov dalje, pitane na višjo težo, in kmečko rejo prašičev oziroma kategorijo prašičev pitancev od 30 do 110 kilogramov oziroma kategorije plemenskih merjascev, plemenskih mladic oziroma plemenskih svinj in izpolnjujejo pogoje iz Odloka o finančni pomoči pri reji prašičev v letu 2021, objavljenem v Uradnem listu RS, št. 181/2021, da oddajo zahtevek za dodelitev finančne pomoči. Rok za oddajo je izjemno kratek.

Pogoji za pridobitev sredstev

Vlagatelj mora biti vpisan v evidenco imetnikov rejnih živali v letu 2021. Na dan 1. 2. 2021 je vlagatelj sporočil podatke o staležu prašičev v evidenco rejnih živali in preračun števila živali na glavo velike živine (v nadaljnjem besedilu: GVŽ) izkazuje na ta dan najmanj tri GVŽ plemenskih prašičev oziroma petnajst GVŽ prašičev pitancev. Kmetijsko gospodarstvo je na dan oddaje zahtevka vpisano v register kmetijskih gospodarstev. Na dan oddaje zahtevka ne sme biti v stečaju, prisilni likvidaciji ali v osebnem stečaju in ne sme imeti neporavnanih davčnih obveznosti in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov. Pri preračunu prašičev pitancev v GVŽ se upošteva podatek o številu vpisanih živali na dan 1. 2. 2021 ali podatek o povprečnem številu živali v turnusu za leto 2021; če sta podana oba podatka, se upošteva podatek z višjo vrednostjo.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek pravi, da z odlokom o finančni pomoči pri reji prašičev za letošnje leto, pomagajo pri blaženju poslabšanja ekonomskih razmer v sektorju prašičjega mesa. Kot resorni minister si prizadeva, da ohranimo ekonomsko sposobnost slovenskih rejcev prašičev. Za izvedbo ukrepa je predvidenih nekaj manj kot 1,9 milijona evrov. Za obdobje med februarjem in oktobrom se za upravičence v sektorju prašičjega mesa predlaga finančno pomoč v višini 64,73 evra na glavo živine (GVŽ) za prašiče pitance oziroma 129,46 evra na glavo živine (GVŽ) za plemenske prašiče.