KRONE: Inteligentni sistem samodejnega razkladanja tovora

Upravljavec v terminalu ISOBUS izbere želeno dolžino razkladanja, ustrezna hitrost razkladanja se izračuna neposredno iz vnesenih parametrov.

Ko voznik zažene sistem samodejnega razkladanja, ga pozove, naj vozilo zažene in se drži izračunane hitrosti vožnje. Postopek razkladanja se samodejno prilagodi hitrosti vožnje. Rezultat je enakomeren raztros po želeni dolžini.

Prednost funkcije Krone ExactUnload je naslednje: voznik traktorja je utrujen od vsakodnevne žetve in s sistemom se vsaj delno razbremeni voznika, ki se lahko popolnoma osredotoči na vožnjo in upravljanje traktorja. ExactUnload je še posebej primeren za raztros silaže v silosu ali za natančno razkladanje tovora na terenu kot je recimo organski gnoj. Zahvaljujoč enakomerni razporeditvi se pridelek čim bolje razporedi in ga lahko nato optimalno zbije, če imamo silažo.

ExactUnload je prvič predstavil Krone za novi transportno prikolico GX. Univerzalni stroj navdušuje s svojo vsestranskostjo in še posebej nežnim, a hitrim razkladanjem prepeljanega tovora. Krone zdaj ponuja GX v velikostih 44 in 52 kubičnih metrov prostornine, z dvema dozirnima valjema kot dodatno opremo. GX 440 je serijsko opremljen s tandem podvozjem ali v različici GX 520 s tridem podvozjem. Prikolice imajo tudi serijsko upravljanje ISOBUS.

 Izgled enote za razkladanje

Močan trak iz tkanine, dve vlečni verigi in prozorna sprednja stena tvorijo razkladalno enoto transportne prikolice, ki jo poganjata dva hidromotorja. Ko želimo raztovoriti, se transportni trak in sprednja stena potegneta čez verige v smeri zadnje stranice. Po navedbah proizvajalca se tovor nežno prevaža do zadnjega dela vozila, ne da bi ga stisnil, vendar dosledno ves čas. Postopek je zanimiv tudi za nežno razkladanje kot so zelenjava ali korenovke. Ko se prikolica popolnoma izprazni, se enota “stena in pas” prek verige spet potegne naprej.

Zahvaljujoč tej tehnologiji se težišče med razkladanjem le minimalno spremeni in zmanjšamo nevarnost prevrnitve. Poleg tega se višina prikolice ne spreminja, kar omogoča varno in hitro razkladanje v prostorih z nizkim stropom.