Obisk podjetja Uniforest iz Latkove vasi pri Preboldu

To so gozdarski vitli in cepilniki, rezalno-cepilni stroji, sistemi žičnic, povezovalci drv, krožne žage, klešče in prijemala za hlodovino, rezalne klešče in traktorski platoji. Ponudba strojev se iz leta v leto povečuje, njihova razpoznavna znaka pa sta kakovost in varnost, ki ju dokazujejo s številnimi evropskimi testi za kakovost, varnost in prijaznost do okolja.

Pogovarjali smo se z direktorjem podjetja Uniforest Dragom Pintarjem: »Rast beležimo vsako leto, že od naše ustanovitve. To potrjujejo tudi številke. Lani smo dosegli skoraj 20 milijonov evrov prihodkov, zaposlenih imamo 78 ljudi. V Latkovi vasi imamo sodoben proizvodni center, kar 85 odstotkov strojev prodamo na tujem trgu in to v 40 držav, razporejenih na vseh celinah. Polovica prodanih strojev so vitli, večina serij Premium in Profi, sledijo pa jim rezalno-cepilni stroji.

Direktor Pintar pravi, da pri izdelavi strojev sledijo več smernicam. Tako želijo ponuditi kakovosten, varen in oblikovno dovršen izdelek. »Stroje snujejo inženirji, ki jim je v pomoč tudi industrijski oblikovalec. Tako je nastal tudi izdelek, ki je na zahtevnem trgu prejel izredno cenjeno priznanje. Za cepilnik Titanium 23 smo leta 2017 prejeli nagrado German Design Award Special, v 2020 pa so kot zmagovalke v kategoriji industrija istoimensko nagrado zaslužile klešče za hlodovino Scorpion Premium.«

Pri izdelavi strojev upoštevajo vse evropske predpise s področja varstva pri delu, to dokazuje tudi CE-znak. Pozitivno mnenje o varnosti in kakovosti njihovih strojev so jim po opravljenem testiranju izdale tudi različne tuje institucije – KWF, FJ Wieselburg … Vsak stroj pred prodajo še preizkusijo; pri vitlih še posebno pozornost namenijo vlečni in zavorni sili kot bistvenima funkcijama..

Gozdarski vitli

Širok izbor možnosti znotraj različnih serij vitlov Profi, Premium in Standard zajame širok krog uporabnikov. Proizvodnja vitlov Uniforest se je začela s klasičnimi tritočkovnimi vitli z vlečno silo od 30 do 85 kN in z možnostjo mehanskega ali elektrohidravličnega upravljanja, ki so se jim v letu 2008 pridružili vitli za profesionalno uporabo do 120 kN. Ti so lahko eno- ali dvobobenski za fiksno vgradnjo ali s tritočkovnim priklopom.

Profesionalne vitle serije G odlikujeta dve pomembni prednosti: zobniški prenos, ki za razliko od verižnega pogona omogoča bistveno nižje stroške vzdrževanja, ter sistem za natančno navijanje žične vrvi na boben, ki pomembno pripomore k njeni daljši življenjski dobi. Večja površina večlamelne sklopke preprečuje pregrevanje in manj obremenjuje vitalne dele stroja.

Znotraj tega segmenta imamo vitel s konstantno vlečno silo 70 GK in 90 GK power. Bistvena prednost je v tem, da je vlečna sila enaka neglede na premer navitja bobna. Vlečna sila se pri teh vitlih meri neposredno v žični vrvi in nikoli ne preseže nazivne sile, zato je vlečna vrv lahko tanjša in posledično daljša, traktor pa je lahko manjših moči. Lažja žična vrv pripomore k večji storilnosti in hitrejšemu spravilu lesa na eni in k manjši utrujenosti uporabnika na drugi strani.

Ena izmed pomembnih novosti je možnost nadgradnje vseh Uniforest vitlov s pomožnim vitlom 6HWpro. Ta je v veliko pomoč pri vleki vlečne vrvi navkreber. S pomožno žično vrvjo debeline 4 mm in dolžine 350 metrov si naredimo novo dvojno linijo in preko zapetega škripca v višini vlake enostavno potegnemo vlečno vrv navzgor. Izjemno preprosta rešitev, če vlačimo hlodovino navzdol in ni potrebnega hoda navkreber, če sta pri delu dve osebi. Ena oseba je pri traktorju, druga pa pripenja.

Direktor Pintar pravi, da kupcem ob nakupu vitla omogočajo ugoden nakup daljinskega upravljalnika. Tega so razvili v sodelovanju s svetovno priznanim proizvajalcem Terra Fernwirktechnik GmbH in je optimalno kompatibilen z njihovimi stroji.

Za lažje delo pa sta mu na razpolago Auto Stop funkcija, ki omogoča varnejše upravljanje z vitlom, tako da samodejno izklopi funkcijo navijanja vlečne vrvi na boben, ter SMART 3in1, ki ves čas zagotavlja napeto žično vrv med vitlom in bremenom.

Standard vitli pa obsegajo serijo E in serijo EH, medtem ko skupina Premium zajema serijo M (mehansko upravljanje) in serijo H z elektrohidravličnim upravljanjem od 45 do 85 kN. Od Profi izvedbe se razlikujejo predvsem po verižnem prenosu pogona. Vitel je zaradi tega nekoliko glasnejši in potrebuje več vzdrževanja. Mazanje verige s sprejem mora biti redno in natančno, da ne prihaja do prevelikega nanosa in razlitja, saj mazivo lahko v slednjem primeru pride v stik s sklopko.

Cepilniki drv

Na razpolago je pet cepilnikov drv Titanium s silo cepljenja je od 100 do 300 kN (od 10 do 30 ton) v izvedbah s traktorskim (kardan), elektro, kombiniranim in bencinskim pogonom. Najmočnejša modela 23CDF in 27CDF je možno priklopiti na sprednjo (1000 vrt./min) in zadnjo kardansko gred. Dodatno ponujajo cepilno mizo z možnostjo nastavitve dveh višin (odvisna od dolžine polen in velikosti uporabnika) in z razširitvijo. Tako se pri cepljenju krajših polen bistveno zmanjša delovna obremenitev uporabnika.

Cepilniki imajo serijsko vgrajeno podajalko za dvigovanje cepljenca in ročico za njihovo pridržanje, kar omogoča enostavno in natančno cepljenje. Dodatno je pri modelih 14, 18, 23 in 27 mogoča nadgradnja s hidravličnim vitlom in s kleščami za vleko za upravljanje težjih polen. Hitro in učinkovito cepljenje pa omogoča ventil za samodejno uravnavanje hitrosti sekire (Autospeed ventil), ki je pri vseh modelih nameščen serijsko.

Za daljšo življenjsko dobo cepilnikov so pri vseh modelih serijsko vgradili litoželezne črpalke. Njihova prednost pa je tudi v tihem delovanju. Modeli 23 in 27 z delovanjem na elektromotor imajo tudi serijsko vgrajeno dvostopenjsko zobniško črpalko (opcijsko tudi pri modelih 18), ki zagotavlja nizko porabo energije, saj lahko s 5,5 kW motorjem doseže enako cepilno silo kot pri pogonu na kardansko gred. Posebnost pri vseh modelih s cepilno silo večjo od 16 ton je še samostojen galvaniziran rezervoar, postavljen v ogrodje cepilnika.

V ponudbi imajo tudi ležeči cepilnik Magnum 32 s silo cepljenja 31 ton s podvozjem ali brez. S pomočjo velike potisne plošče in BoomSpeed ventila, ki samodejno regulira hitrost cepljenja, razcepi metrska polena in pri tem maksimalno izrablja porabljeno energijo. Cepljenci se odlagajo na veliki odlagalni mizi.

Rezalno-cepilni stroj

V ponudbi imajo dva rezalno cepilna stroja Premium izvedbe, in sicer Titan 40/20 in Titan 53/40, ki je zadnja pridobitev, v celoti razvita in izdelana na sedežu podjetja. Oba sta namenjena pripravi večjih količin drv in omogočata enostavno in hitro delo. Uporaba je varna, vzdrževanje enostavno. Je okolju prijazen stroj, saj okolja ne onesnažuje, ostanke po rezanju in cepljenju pa je po uporabi mogoče uporabiti za nadaljnjo predelavo. Prva številka označuje največji premer hlodovine, ki jo lahko režemo, druga številka pa cepilna sila v tonah.

Pogon se vrši s pomočjo kardanske gredi, elektromotorja ali kombinacije obeh.

Podajanje in dvig hlodovine v stroj se vrši prek teleskopsko raztegljive dvižne mize (dodatna oprema za Titan 40/20), le-ta omogoča dvig hlodovine, dolge do nekje 5 m. Transport hlodovine v rezalni prostor se vrši prek gnanih zobatih valjčkov. Glede na želeno dolžino polen se hlod avtomatsko ustavi na želeni dolžini, od 25 do 60 cm.

Sledi postopek žaganja s pomočjo krožne žage z rezalnimi elementi iz karbidne trdine premera 100 (Titan 40/20 Premium) cm oziroma 130 cm (Titan 53/40 Premium).

Krožna žaga zagotavlja bistveno hitrejši rez kot meč, ni potrebno dodatno mazanje. Med delom krožna žaga ustvari tok zraka, ki posesa žagovino in jo odvede iz rezalno-cepilnega stroja – pri tem ne pride do pršenja žagovine pri krmilnem pultu in ne moti uporabnika pri delu. Žagovina je uporabna, ker ni onesnažena z oljem.

Odrezan del hlodovine nato s pomočjo pomične lopute stroj potisne v cepilni del, kjer ga s cepilno silo 20 (Titan 40/20 Premium) oz. 40 (Titan 53/40 Premium) ton potisne skozi cepilni nož.  Cepimo lahko na različno število delov, torej so lahko polena poljubne velikosti in dolžine.

Za cepilnim nožem je nameščen avtomatsko zložljiv in raztegljiv teleskopski tekoči trak, dolg 4 m, ki zagotavlja transport polen na zbirno mesto – običajno prikolica. Trak je možno zamikati 15° levo ali desno.

Na razpolago sta tudi rezalno-cepilni stroj 43/20 Standard (mehansko krmiljen) in 43/20J, ki ga krmilimo preko »joystick«-a. Hlodovino oba žagata z mečem, sta manjše ter kompaktnejše oblike.

Rezalne klešče in gozdarska žičnica

Od ostalih strojev omenimo rezalne klešče, ki se uporabljajo za čiščenje terena, brežin. Namestimo jih na gozdarske prikolice, bagre ali dvigala in z njimi podiramo les debeline do 26 cm. Zaradi gibljivega noža lahko z njimi hlodovino režemo in obenem tudi nakladamo. Prednost odreza je tudi v tem, da z rezalnimi kleščami odrežemo deblo tik ob tleh, česar zaradi nečistoč meč ne omogoča. Na voljo je tudi zbiralnik za veje, ki jih potem več naenkrat prenesemo na odlagalno mesto.

Gozdarska žičnica Cobra je namenjena varnemu, enostavnemu in hitremu spravilu lesa iz strmih, nedostopnih pobočij. Sestavljajo jo stolp T9500/25, ki ga je mogoče priklopiti na traktor z minimalno 120 KM, elektrohidravlično krmiljen voziček 2500HS Premium, dva posebej prilagojena daljinska upravljalnika, dve vmesni postaji in vsa dodatna oprema za postavitev trase.