Stroja za čiščenje odojkov in prašičev

Izboljšave tako še učinkoviteje in kakovostnejše očistijo odojka ali prašiča različnih velikosti.

Stroj za čiščenje odojkov in prašičev

Dve različica stroja iz INOX materiala se med sabo razlikujeta predvsem v zmogljivosti čiščenja prašičev. Manjši stroj za čiščenje odojkov je primeren za odojke in tekače do 80 kilogramov žive mase in ima dve čistilni osi, medtem ko lahko v večji različici z eno čistilno osjo čistimo prašiče, težke tudi do 300 kilogramov. Pri manjšem imamo 6-kW grelec, pri večjem pa 12-kW grelec za gretje olja. V povprečju se voda segreva za eno stopinjo na minuto, tako da je vsebina v eni uri segreta na 63 stopinj Celzija, ki je idealna za obarjanje prašičev. Seveda je priporočljivo, da damo v stroj že toplo vodo in tako prihranimo na električni energiji. Prašič se nato v vroči vodi čisti okrog tri minute.

Hitrost vrtenja čistilne osi znaša 80 vrtljajev na minuto. Na koncih so trde gumijaste blazinice, ki nežno strgajo po obarjanem prašiču. Odpadle ščetine padajo v poseben predal in ne nazaj v vodo, kar pomeni, da vročo vodo lahko uporabimo za obarjanje številnih prašičev. Napolnjen predal s ščetinami pa redno praznimo.

 Mesarstvo in predelava

Podjetje Vi-Ja poseben poudarek namenja tako proizvodnji kot tudi opremljanju manjših živilskih obratov s stroji in pulti, kot so sirarne, klavnice, mesarstva, prostorov, ki so namenjeni dopolnilnim dejavnostim, in turizmu na kmetiji. Ponujajo stroje za predelavo mesa in mesnih izdelkov, mešalce za mešanje mesa in testa, hidravlične in ročne polnilke – bodisi za polnjenje salam in klobas bodisi za polnjenje drugih izdelkov z bolj tekočo maso in številne druge.

Izdelke prodajajo v specializiranih trgovinah, zadrugah itd. kot tudi v svoji trgovini v Gotovljah, kjer poleg strojev, pripomočkov in opreme za mesarstvo ponujajo tudi sestavine za proizvodnjo domačih izdelkov. To so različna čreva, dodatki, začimbe, vakuumski stroji, vakuumske ter gospodinjske vrečke, sirarski modeli itd. Večje stroje prodajajo izključno neposredno končnim kupcem, ki jih srečajo na sejmih. Vse večje je tudi povpraševanje za celotno ponudbo opreme za dopolnilno dejavnost na kmetiji, in sicer opremljajo manjše klavnice, predelave na kmetiji – od strojev do delovnih miz oz. kompletne opreme – po standardnih merah ter po naročilu, po željah naročnika.