V Nemčiji rekordne odkupne cene mesa goveda

11 februarja, 2022
0
0

Cene govejega mesa v Nemčiji še naprej rastejo. Teden za tednom in to kljub temu, da je za nami Novo leto, ko se je vedno krivulja obrnila navzdol. Nemški rejci z zadovoljstvom spremljajo tovrstne novice, saj končno nekaj zaslužijo s prodanim govedom. Slabše volje so klavničarji, ki pa so za nastalo stanje sami krivi, pravijo analitiki v Nemčiji.

Zakaj tako. Ker ni nikakršnega dogovora med prodajalci in kupci govejih živali. Nemški kmetje so zaradi sušnih let, nizkih odkupnih cen govedi, primorani prazniti hleve, volje po ponovni naselitvi telet ni bilo. Saj se ni splačalo, saj je bilo meso mladega pitanega goveda, krav, telic, zaradi presežkov, plačano izredno slabo, daleč pod dolgoletnim povprečjem. Zaradi tega se je marsikateri rejec odločil, da preneha s pitanjem goveje živine.

Posledično danes na trgu zelo primanjkuje goveda za zakol in klavničarji so si čez noč postali konkurentje za živino, ki se prodaja na trgu. Sedaj se smeji kmetom, ki dobijo za meso mladega pitanega goveda razreda R 2/3 celo več kot 5 EUR za kilogram oziroma 1,12 evra več kot pred letom dni. Da prav ste prebrali. To so rekordne odkupne cene, kot jih še ni bilo v Nemčiji.

Za nemškega povprečnega bika, ocenjenega v razredu R3, s 413 kg mesa, dobi rejec 2.065 evrov (brez DDV). To je 463 evrov oziroma okoli 30 odstotkov več kot pred letom dni.

Namesto znižanj, velika zvišanja po novem letu

Prejšnji teden je Združenje rejcev govejega mesa (VEZG) poročala, da se cene za klavno govedo še naprej zvišujejo. Številni kmetje in opazovalci trga so že na prelomu leta pričakovali postopen konec osupljivega dviga cen. Tako kot se je dogajalo prejšnja leta.

Ampak daleč od tega. Teden za tednom so cene še naprej rasle, zaradi česar so bili rejci mladega pitanega goveda pa tudi rejci krav za zakol dobre volje. Končno kmetje dobijo za svoje živali pošteno plačilo in zaslužek imajo kljub velikim stroškom za krmo in repromaterial, pravijo v združenju.

Eden glavnih razlogov za zviševanje odkupnih cen mesa govedi je, da sta ponudba in s tem tudi zakol še vedno precej nižja kot v prejšnjih letih. Glede na začasna tedenska poročila Zveznega urada za kmetijstvo (BLE) to velja za mlade bike, v zadnjem času pa predvsem za telice.

Za vse klavno govedo so odkupne cene na najvišjih vrednostih vseh časov. Mnogi kmetje ne morejo verjeti in jim je žal, da nimajo večjega števila pitancev za prodajo. Zdi se, kot da tržna pravila ne veljajo več.

Tako je bilo v prvih štirih koledarskih tednih leta 2022 zaklanih skoraj 8 odstotkov manj mladih bikov. Pri kategoriji krav je bilo zaklanih celo za 17 odstotkov manj živali kot leto poprej. Tudi število zaklanih telic v prvih štirih tednih je bilo za dobrih 5 odstotkov manjše kot leto poprej.

Vse skupaj pomeni znižanje prireje mesa za več kot 11 odstotkov! In očitno je tudi, da na nemški trg prihaja veliko manj mesa iz sosednjih držav. Če so še pred petimi leti v klavnicah proizvedli 1,2 milijona ton govejega mesa, se je sedaj ta številka zelo znižala, in sicer na 1,07 milijona ton oziroma kar za 12 odstotkov glede na leto 2016.

Nemško združenje je v ponedeljek, 7. februarja 2022, objavilo odkupno ceno 5 EUR/kg za mladega bika R3 lisaste pasme goveda in 4,95 EUR/kg za mlade bike R3 črno-bele pasme. Za obe kategoriji cene pomenijo nove zgodovinske rekorde.

Krave in telice

Na kratko naj opišemo, kaj se dogaja pri prodaji krav in telic.

V drugem tednu februarja se je nadaljevala strma rast cen tudi ostalih govedi. Cene krav za zakol, razred O3 (310 kg mesa), so se zvišale za nadaljnjih 5 centov na 3,95 evra za kilogram klavne mase.

Za krave razred R3 (310 kg mesa) so plačali celo 4 evre za kg, tudi 5 centov več kot teden dni prej in 1 evro več kot pred letom dni. S tem so postavili tudi nove cenovne rekorde mesa krav.

Ob predpostavki, da je povprečna masa klavnih polovic krav razred R3 okoli 327 kg, to pomeni okoli 1.300 evrov (brez DDV) za žival. To je 347 evrov oziroma 31 odstotkov več kot pred letom dni.

Za telice razreda R3 s 300 kg mesa so odkupne cene 4,60 evra za kg mesa in s tem tudi 5 centov več kot prejšnji teden oziroma 1,06 evra več kot pred letom dni. To je bil tudi nov cenovni rekord. Za telice O3 je odkupna cena 4 evre za kg, to je tudi 5 centov več kot prejšnji teden.

In kako je pri nas

Naši rejci še vedno lahko sanjajo o nemških cenah. Slovenski odkupovalci bodo morali dvigniti cene, so prepričani rejci, če hočejo, da jim bodo prodajali živali. Žalostno je, da so naše klavnice zadovoljne tudi z nekoliko slabše spitanimi živalmi, boljši biki, telice in dobro rejene krave (predvsem limuzin, šarole in tudi lisaste pasme) pa se prodajo na avstrijski in italijanski trg. V tem primeru kmetje dobijo do 15 centov več za kilogram mesa, kot če bi bila žival namenjena za domači trg.

Odkupna cena za mlado pitano govedo znaša po podatkih odkupovalcev od 3,90 do 4,03 evra za kilogram mesa za razred R in U, v posameznih primerih je mlado pitano govedo plačano tudi nekoliko več in to le takrat, kadar rejec odda večje število kakovostnih pitancev. Telice so plačane od 3,58 do 3,89 evra za kilogram mesa (R3 in U3). Krave so plačane po 2,79 do 2,89 evra za kilogram mesa (O3 in R3). Beležimo kar veliko razlike, tudi do 30 centov pri kilogramu mesa, med posameznimi odkupovalci in regijami. Povpraševanje je večje od ponudbe in zna se zgoditi, da se bo odkupna cena v prihodnjih tednih še nekoliko vzdignila. Da; poznajo se slabi časi za rejce, ko so jim odkupovalci plačevali manj kot tri evre za kilogram mesa. To se sedaj vsem vrača kot bumerang. Rejci nimajo živali, da bi jih prodali po visokih cenah, odkupovalci pa ne dobijo živali slovenskega porekla. Sicer pa smo navajeni, da se klavničarji in trgovine vedno znajdejo, ko se gre za oskrbo z mesom, četudi s tujim mesom, večkrat sumljivega izvora.

VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. Berite KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnosith izveste s klikom na pasico.