Brez AdBlue tekočine se traktor ustavi

23 februarja, 2022
0
0

Vedno več traktorjev ima že integrirano dizelsko tehnologijo SCR za naknadno obdelavo izpušnih plinov. S to tehnologijo se bistveno zmanjšajo emisije škodljivih dušikovih oksidov, hkrati pa vozila upoštevajo stroge mejne emisijske vrednosti stopnje V. Tako bodo traktorji potrebovali AdBlue®, raztopino sintetične sečnine, ki se polni v poseben rezervoar v traktorju. Rezervoar je običajno nameščen poleg posode za gorivo, odvisno od modela traktorja.

Za zagotavljanje čistejšega izpuha iz motorja je pri traktorjih že leta uporabljena tehnologija, kjer se izpušni plini motorja očistijo z naknadno obdelavo. Izpušni plini se vodijo v sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov s selektivno katalitično redukcijo (angl. kratica SCR Selective Catalytic Reduction). V tok izpušnih plinov se dodaja razpršena urea (nestrupena vodna raztopina uree brez vonja, komercialno ime AdBlue) iz dodatnega rezervoarja za AdBlue, ki se običajno nahaja poleg rezervoarja za gorivo. Izpušni plini skupaj z ureo potujejo skozi katalizator SRC, kjer se opravi pretvorba škodljivih dušikovih oksidov v dušik in vodno paro. Nadzorni sistem opozarja uporabnika na količino AdBlue v rezervoarju. Prednost sistema selektivne katalitične redukcije je tudi v tem, da omogoča dobro ekonomiko goriva ter zanesljivost delovanja, poleg tega pa ne potrebuje dodatno vodenja izpušnih plinov v zgorevalni prostor motorja, zato motor ostane tudi čist. Poraba AdBlue je odvisna od načina uporabe traktorja, obremenitve motorja, delovanja motorja v prostem teku itn. (po navedbi nekaterih proizvajalcev motorjev znaša njena poraba od 1 do 3 odstotka od porabe dizelskega goriva). S temi dodatnimi sistemi motorji postali bolj zahtevni za izdelavo in samo vzdrževanje.

Kako deluje proces naknadne obdelave izpušnih plinov?

1. Izpušni plini potujejo skozi oksidacijski katalizator in filter za trdne delce,

2. Doda se AdBlue tekočina,

3

. S toplotno reakcijo AdBlue razpade na amoniak,

4. V SCR-katalizatorju amoniak reagira z dušikovimi oksidi, ki se pretvorijo v okolju prijazna dušik in vodo.

Pomanjkanje AdBlue tekočine na trgu

Ker so mnoga logistična podjetja pripravila zaloge AdBlue za nujne primere, sredstva za čiščenje izpušnih plinov zdaj očitno primanjkuje, poročajo tuji viri iz Nemčije. Za sintezo kemična podjetja potrebujejo velike količine električne energije. Ker so cene zemeljskega plina tako drastično narasle, se je precej podražila tudi proizvodnja amoniaka. Nemško kemično podjetja BASF je na primer že oktobra zmanjšal proizvodnjo sečnine, ker proizvodnja takrat ni bila več ekonomična.

Tudi drugi proizvajalci napovedujejo, da bodo zaradi neučinkovitosti delno ali v celoti zmanjšali proizvodnjo AdBlue tekočine. To bi imelo velike posledice za približno 90 odstotkov tovornjakov v Nemčiji, ki koristijo AdBlue tekočino.

Veliki nakupi so se medtem umirili, še poročajo iz Nemčije. Preventivni nakupi in velike zaloge lahko sesujejo trg in pojavijo se špekulacije pri prodajah in tudi nakupih. Majhna rezerva doma je v vsakem primeru smiselna, trenutno beležijo tudi občutno podražitev, in sicer so razponi cen med 80 centi in štirimi evri na liter, poroča ADAC. V začetku leta 2020 je AdBlue stal le 19 centov na liter.

Kako je s traktorji

Mnogi traktorji potrebujejo AdBlue za čiščenje izpušnih plinov. Motor dizelskega vozila bi deloval tudi brez AdBlue tekočine, a bi bili izpušni plini bolj strupeni. Vendar pa imajo traktorji varnostno elektroniko in motor ne bo več zagnal, če v rezervoarju ni AdBlue tekočine.

Kaj se zgodi, če je posoda za AdBlue na traktorju in ostane prazna?

Čakanje, da se razmere na trgu umirijo, in vožnja povsem brez AdBlueja ni alternativa. Kmetijska mehanizacija in avtomobili ne prenašajo dolgo praznih rezervoarjev. Kako se posamezni traktor odzove s pomanjkanjem AdBlue, je odvisno od proizvajalca in njegove programske opreme za krmiljenje motorja, v kateri je običajno shranjen program za nujne primere za ta primer. Posamezni koraki programa za nujne primere se lahko razlikujejo tudi od serije do serije znotraj blagovne znamke.

Vendar je osnovni vzorec ob pomanjkanju AdBlue tekočine pri vseh modelih podoben:

Opozorilo, kasnejše poslabšanje zmogljivosti motorja, delni zastoj.

Natančneje, lahko bi šlo takole:

–          raven AdBlue tekočine med 20 in 5 odstotki: opozorilni prikaz,

–          raven AdBlue tekočine med 5 in 0,2 odstotka: opozorilni zaslon, zmanjšanje navora za 65 odstotkov, zmanjšanje največje hitrosti motorja za 40 odstotkov,

–          raven AdBlue tekočine pod 0,1 odstotka: opozorilni prikaz, nadaljnje zmanjšanje navora, delovanje motorja je možno samo v prostem teku,

–          prazen rezervoar za AdBlue tekočino: motor se lahko zažene le za nekaj sekund ali pa sploh ne.