Novi Fendtov teleskopski nakladalnik Cargo T740

28 februarja, 2022
0
0

Fendt je pred dvema letoma prvič predstavil proizvodnjo teleskopskih nakladalnikom, in sicer je uporabnikom na voljo teleskopski nakladalnik Cargo T955, ki je nastal v sodelovanju s podjetjem Sennebogen. Pred kratkim je predstavil še nekoliko manjšo različico T740, saj želi povečati prodajo v segmentu teleskopskih nakladalnikov (6-8 metrov višina dviga in zmogljivost dviga 4 ton ), ki zavzema več kot 80 odstotkov evropskega trga.

Štirivaljni motor delovne prostornine 4 litra, proizvede 100 kW/136 KM pri 2200 vrtljajih na minuto. Motor izpolnjuje stroge okoljske emisije s sistemom DOC, DPF in SCR tehnologijo. Nakladalnik so označili kot edinstven, saj je edini, katerega kabino lahko dvigujemo. Tako poleg velike dvižne sile in visoke višine dviga zadošča potrebam tudi najzahtevnejših uporabnikov.

Od ostalih teleskopskih nakladalnikov se Fendtovi razlikujejo predvsem po tem, da kabino lahko vzdignemo na višino 4,1 metra. Dvižna sila novosti je 4000 kg, višina dviga pa 7,7 metra. Na skrajni višini je največja masa dviga 2,6 tone, na najbolj oddaljeni točki pred nakladalnikom pa 1,7 tone.

Značilnosti nakladalnika so izjemno robustna jeklena konstrukcija, izjemne potisne lastnosti, največja nosilnost 5,5 tone in Z-kinematika za velik navor nakladalnika. Kot smo zapisali, ima nakladalnik edinstveno dvižno kabino s komercialnim imenom TopViewCab, ki jo je mogoče dvigniti na razgledno višino 4,1 metra. Že samo dvig kabine za zgolj 20 do 30 centimetrov vam daje veliko boljši 360-stopinjski pogled, kakršen je bil viden samo na kolesnih nakladalnikih in teleskopskih kolesnih nakladalnikih. Sprednje okno je iz enega kosa, tako da imamo dober pogled in nadzor nad samim dogajanjem pri dvigovanju bremen.

Hidrostatični menjalnik dovoljuje hitrost vožnje 20 km/h, opcijsko je možno tudi 30 ali do 40 km/h. Zato se uporablja tudi za dela na poljih, kot je recimo nakladanje velikih kvadrastih bal slame. Ima možnost namestitve zadnje vlečne kljuke in nakladalnik lahko uporabljamo tudi kot transportno sredstvo. Ima možnost tehtanja bremena med samim delom, tako da tudi z varnostnega stališča lahko nadzorujemo nakladalnik, da se nam pri dvigovanju težjih bremen ne prevrne. Seveda bi nas v tem primeru posvaril tudi sistem z zvočnim signalom. Vsi podatki o določeni obremenitvi, števcu in ciljni teži so prikazani na petpalčnem zaslonu na dotik. Gumbi so barvasti, za upravljanje vsakega sklopa traktorja je drugačna barva. Poudariti je treba tudi gumb memory, ki samodejno postavi kabino in teleskopsko roko na začetni položaj, ki si ga želimo shraniti.