Utrinki z Gregorjevega sejma v Novem mestu

Predstavilo se je več kot 150 razstavljavcev, Kmetijska zadruga Trebnje-Krka pa je program obogatila z dodatnimi prireditvami. Sejem si je v prelepem vremenu ogledalo 15 tisoč obiskovalcev.

Leta je Gregorjev sejem živel s KZ Krka oziroma je KZ Krka živela z Gregorjevim sejmom. Po pripojitvi KZ Krka h KZ Trebnje pa želijo v združeni zadrugi ohraniti sejem v podobni obliki, kot je bil v preteklosti in ga morda še bolj približati širšemu krogu obiskovalcev.

Gregorjev sejem pod geslom Skupaj za samooskrbo je po besedah direktorja KZ Trebnje-Krka Stanka Tomšiča pomemben z vidika opozarjanja na problematiko slovenskega kmetijstva. Pomembno bo sodelovanje, ki je ključno za samooskrbo z domačo, kakovostno, lokalno pridelano hrano. V zadnjem času pogosto uporabljena zveza »kratke proizvodne verige« nakazuje, da moramo vsi deležniki pri zagotavljanju lokalno pridelane hrane delovati povezano, hkrati pa mora vsak odgovorno opraviti svoje delo.

Na sejmu so predstavili tudi različne kmetijske in s tem povezane panoge, hkrati pa izdelke domače obrti in pridelke, medičarstvo, domače mesnine, dolenjsko kuhinjo, pekovske in mlevske izdelke, ogrevalno tehniko, izdelke za gospodinjstvo in podobno. Med drugim je cilj sejma tudi spodbujanje domače pridelave hrane in lokalne samooskrbe. Skupaj s SGLŠ Postojna so poskrbeli tudi za prikaz varnega dela z motorno verižno žago.

KZ Trebnje-Krka je s pripojitvijo februarja lani postala največja kmetijska zadruga v Sloveniji. Letno ustvarijo 70 milijonov evrov prihodkov. Približno dve tretjini prihodkov predstavlja prodaja trgovskega blaga, tretjina pa kmetijski odkup. Zadruga ima 240 zaposlenih v preko 50 prodajnih enotah. Združuje okoli 1000 članov.