Javni razpis za sofinanciranje opreme za uhlevitev, krmljenje in odgnojevanje

Predmet podpore je med drugim tudi nakup kmetijske mehanizacije za zmanjšanje toplogrednih plinov, v okviru katerih se podpira tudi nakup opreme, ki jo opisujemo v članku. Se pravi separatorja, mešala in strgala oziroma pehala za gnoj.

Sredstva so za številne naložbe, naj naštejemo le nekaj:

– ureditev objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil,

– nakup in postavitev mobilnih objektov in nakup pripadajoče opreme za skladiščenje živinskih gnojil,

– zatesnitev odprtih lagun za skladiščenje živinskih gnojil,

– nakup kmetijske mehanizacije, ki prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov…

– oprema za uhlevitev

– oprema za krmljenje

– oprema za odgnojevanje

Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša 27,4 milijona EUR, ki se razdelijo po naslednjih sklopih:

–          2 milijona EUR za naložbe nosilcev majhnih kmetij (sklop A)

–          16,6 milijona EUR za naložbe fizičnih oseb, razen za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in nosilcev majhnih kmetij (sklop B) ter

–          8,8 milijona EUR za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb (sklop C).

Vložitev vloge na javni razpis poteka od 17. januarja 2022 do vključno 15. junija 2022, do 14.00 ure. Dne 25. marca je bilo namreč v Uradnem listu RS objavljeno podaljšanje roka za vložitev vloge, in sicer iz 26. aprila 2022 na 15. junij 2022.

Hlevska oprema Kurtsan

V podjetju Horizont-Clair iz Zbilj pri Medvodah pozdravljajo tak razpis, saj tudi njihovo podjetje že leta ponujajo okolju prijazno hlevsko opremo znanega proizvajalca Kurtsan. Podjetje iz Turčije je sicer znano po izdelavi prevoznih molznih strojev, molziščih in robotih za molžo. Številni pa jih poznajo po kakovostno izdelani hlevski opremi za govedo, kot so strgala za hlevski gnoj, separatorje za ločevanje tekočega dela gnojevke, različne črpalke za pretok gnojevke in gnojnice, ki so predmet javnega razpisa, kakor tudi naslednja opisana oprema.

Živinorejcem nudijo ležalne bokse, opremo za molzišča krav in drobnice, nizke naveze za govedo. Pregrada je izdelana iz vroče cinkanih cevi. Oblikovana je tako, da je nagnjena naprej približno 20 centimetrov in omogoča lažji dostop živali do krme na krmilni mizi. Pri taki izvedbi je manj poškodb živali zaradi manjših sil na ogrado pa tudi ograda dalj zdrži. Pregrada je samozapiralna. Zapiranje živali je posamezno, odpiranje pa skupinsko, pri čemer je možno posamezno žival pustiti ukleščeno, kadar je potreben pregled živali, osemenitev ali kak drug postopek. S posebnim zatičem namreč lahko blokiramo poljubno izbrano krmilno mesto in žival spustimo po opravljenem posegu.

Pomemben segment proizvodnje in prodaje so krmilni sistemi za vse vrste domačih živali. Tako najdemo različne krmilne sisteme za govedo, različne napajalnike za živali. Od ostale hlevske opreme imajo različna kakovostna ležišča iz trde gume za živino, različne vrste boksov – iglujev za teleta, Prav tako so na voljo različni ventilatorji za prezračevanje, fiksne in viseče električne krtače za govedo vključno z vzmetjo, katerega zlom je nemogoč.

Strgala oziroma pehala za gnoj

Vse več poudarka pri prodaji dajo v podjetju strgala oziroma pehala za čiščenje blatnega hodnika v hlevih s prosto rejo. Težko strgalo je primerno za tekoči ali trdi gnoj, odlikuje pa se po tem, da naenkrat lahko z njim očistimo tudi večje količine gnojevke ali trdega gnoja. V podjetju poudarjajo, da se s pravilnim odstranjevanjem gnoja na kmetiji izboljša klima v hlevu in doseže boljše higienske pogoje za molžo. Nihalno strgalo je robustno, pocinkano, njegova delovna širina je od 2 do 4 metre. 

Podjetje Horizont Clair se bo predstavljalo tudi na sejmu v Komendi, ki bo ta konec tedna. Vabijo obiskovalce naj se oglasijo informativno na njihovem razstavnem prostoru, kjer vam bodo z veseljem pojasnili vse v zvezi z opisanim razpisom za sofinanciranje naložb. Lahko vam tudi pomagajo pri pripravi razpisne dokumentacije.