Kako izboljšati dobičkonosnost prireje mleka brez dodatnih investicij (2)

28 junija, 2022
0
0

Nadaljujemo z objavami kratkih pravil danskega strokovnjaka Jensa Oleja Cristiansna, katere napake počnemo, da se nam mlečnost zmanjšuje.

Zahteve živali

Zanimivih ugotovitev za povečanje mlečnosti je še precej. Predavatelj se je osredotočil predvsem na vzroke, kje izgubljamo mlečnost v čredi. Kot nam je znano, dobro mlečnost zagotavlja stabilna laktacijska krivulja, zato ne sme biti napak pri krmljenju ali pri zagotavljanju dobrih rejnih pogojev v čredi. Ko zaradi napake laktacijska krivulja naenkrat pade, živalim lahko nudimo najboljše pogoje pri reji, pa se ne bomo vrnili nazaj na predhodno raven.

Temperatura v hlevu je zato tudi zelo pomembna. Velikokrat ne moremo zagotavljati nižjih temperatur sredi poletja, a z ventilatorji in oroševanjem živali lahko pripomoremo, da krava ne »zakuha«. Krave v temperaturnem stresu ne zauživajo krme, prav tako posledično ne molzejo več kot prej. Stres se začne ob visoki relativni vlažnosti že pri precej nizkih temperaturah ozračja, tudi pri 25 stopinjah Celzija. Zato moramo biti pozorni na prezračevanje in zagotavljanje pitne vode.

Prav pitna voda je izredno pomembna za visoko mlečnost. Štiri zlata pravila obstajajo pri napajanju. Prvo pravilo je, da morajo imeti živali ves čas na razpolago vodo. Drugo pravilo je, da morajo živali imeti na razpolago svežo in čisto vodo. Za dve pravili pa si je predavatelj vzel nekaj več časa za razlago. Minimalna širina napajalnika mora biti 45 cm. Če ni tako, je živali onemogočen pogled na vodo in je ne bo spila dovolj. Povrh tega, pa se bo želela postaviti vzporedno z napajalnikom in s tem onemogoča napajanje drugih krav. Zadnje, a pomembno pravilo: v napajalniku mora biti najmanj deset cm vode, da krava potopi gobec in ne doseže dna napajalnika.

Zanimivi izračuni so bili predstavljeni tudi pri količini vode, ki jo spije krava na dan. Če krava molze 50 litrov mleka na dan, bo pri zunanji temperaturi 35 stopinj Celzija, potrebovala za nastanek mleka okrog 350 litrov vode. Za to prirejo potrebuje okrog 31 kg suhe snovi. Če suho snov preračunamo v svežo krmo v povprečju z 38 odstotki sušine, bo s krmo dobila 82 litrov vode. Torej mora krava spiti razliko do 350 litrov, kar v našem primeru predstavlja 268 litrov vode. Če bo voda umazana ali pa so napajalniki neprimerni za rejo, krava toliko vode ne bo zaužila, posledično ne bo molzla toliko mleka.