Prenovljena serija Case IH Luxxum

Torej prostornina motorja znaša 3,8 litra, vendar pod pokrovom motorja ne zahteva več prostora. Za doseganje nivoja izpušnih plinov stopnje V imajo vgrajen HI-eSCR2 z Low Rate EGR. Če to “prevedemo” v bolj vsakdanji jezik, pomeni, da so namestili natančno krmiljen sistem obdelave izpušnih plinov s sečnino (AdBlue) in povratno dovajanje manjših količin izpušnih plinov v sesalni sistem. Po podatkih Case IH je delež povratnih izpušnih plinov manjši od 10 odstotkov, kar je najnižja vrednost na trgu. Novi motorji za obdelavo izpušnih plinov potrebujejo tudi DPF filter in DOC sistem.

Serija tudi po novem obsega tri modele, in sicer Luxxum 100 (101 KM), Luxxum 110 (110 KM) in Luxxum 120 (117 KM) maksimalne moči. Motorji so vodno hlajeni z direktnim vbrizgom goriva, s turbinskim polnilnikom in s hladilnikom zraka (intercooler). Opremljeni so s tehnologijo skupnega voda (angl. Common Rail) za dobavo goriva. Traktorji imajo po novem poleg vzmetene kabine tudi možnost vzmetene prednje preme.

Motor in menjalnik

Motor v traktorjih Luxxum zagotavlja 5 odstotkov večji navor kot njegovi predhodniki in več moči pri nizkih vrtljajih. Tako zdaj že dosegajo največji navor od 490 do 506 Nm (odvisno od modela) pri 1300 vrt./min. Sprememb pri menjalniku ni. Traktorji Luxxum so opremljeni z menjalnikom ActiveDrive 4. Menjalnik je z dvema mehanskima skupinama (poljsko ali cestno) in 8 prestavami, ki jih izbiramo elektrohidravlično. Te so razdeljene v dve skupini po 4 prestave, a tudi prehod med skupinama izberemo elektrohidravlično, pri tem moramo pritisniti tretje stikalo na prestavni ročici. Tako dobimo 16/16 prestav, na voljo pa je tudi izvedba s plazečimi prestavami (skupaj 32/32 prestav). Najvišjo hitrost 40 km/h ta menjalnik doseže pri znižanih vrtljajih 1730 vrt./min, ima pa tudi parkirno zaporo, ki jo vklopimo z ročico osnovnih dveh skupin. Izvedba menjalnika ima zdaj tudi avtomatiko izbiranja prestav znotraj skupine. Na voljo je avtomatika za cestno vožnjo in avtomatika za delo na polju. Elektrohidravlični spreminjevalnik smeri vožnje pod obremenitvijo (Power Shuttle) pa ima po novem možnost nastavitve agresivnosti spreminjanja smeri vožnje. To pride še posebej prav pri delu s sprednjim nakladalnikom, saj lahko izberemo odzivnejšo spremembo.

Doslej je bila kakovostna oprema, kot je usnjen volanski obroč, na voljo le za večje modele, kot je Case IH Optum, Puma… Case IH zdaj ponuja tudi opremo pri traktorjih Luxxum, kot so usnjen volan, preproga ali dve dodatni delovni luči. 

Sprednji nakladalnik

Case IH Luxxum je zaradi svojih kompaktnih dimenzij tipičen traktor za delo s sprednjim nakladalnikom. Tega se v podjetju zavedajo in serijo Luxxum so opremili z novimi sprednjimi nakladalniki serije L z elektrohidravlično krmilno ročico. Sprednji nakladalniki za traktorje Case IH Luxxum so na voljo v treh različicah: enostavnejši sprednji nakladalniki A in bolj izpopolnjena serija U. Za intenzivno delo s sprednjim nakladalnikom Case IH ponuja serijo T.

Po naročilu tovarniško nameščen nosilni okvir in tovarniško nameščena krmilna ročica omogočata, da sprednji nakladalnik, ki ga je tudi možno dobiti tovarniško, z nekaj potezami priključimo in začnemo z delom. Križni krmilni ročici sta na voljo dve, in sicer mehanska (vpeta v desno konzolo poleg prestavne ročice) ali pa elektrohidravlična, nameščena v sedežnem naslonjalu za desno roko. Na obeh izvedbah sta nameščeni gumbni stikali za izbiro prestav in vklop vozne sklopke. Tako lahko prestave izbiramo kar na treh mestih, na eni izmed omenjenih ročic, na prestavni ročici ali pa na desni krmilni konzoli, kjer nam je pri določenem delu bolj priročno.

Prenovljena je ergonomična konzola, upravljanje je vse na dosegu roke. Opcijski LCD barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik je prikazovalnik, ki na eni enoti omogoča upravljanje ISO kompatibilnih priključkov, podpira pa tudi sistem samodejnega krmiljenja s pomočjo satelitske navigacije.