Prepoved uporabe fitofarmacevtskih sredstev na polovici ozemlja Slovenije

22 julija, 2022
0
0

Evropska komisija želi prepovedati uporabo fitofarmacevtskih sredstev na območjih Nature 2000 in na drugih zavarovanih območjih kot so habitati za ptice, vodovarstvena območja… Na predlog se slišijo kritike, tudi pri nas, saj naj bi s tako uredbo na kar polovici ozemlja Slovenije onemogočili pridelavo v sedanjem obsegu.

Slika Slovenije. Po predlogu uredbe naj bi bila uporaba FFS prepovedana na vseh območjih, ki so označena z rdečo, oranžno, modro barvo.

Zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev je bil eden glavnih ciljev zelenega dogovora že od samega začetka. Nov predlog Evropske komisije predvideva splošno zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev za 50 odstotkov do leta 2030. Načrtovana reforma zakonodaje o varstvu rastlin bo še posebej prizadela kmete, ki delajo v zavarovanih območjih. Tam naj bi po načrtih Evropske komisije popolnoma prepovedali uporabo kemičnih sredstev za varstvo rastlin, predvsem so na udaru pesticidi.

Izračun za Slovenijo je sledeč: Količinski cilj zmanjšanja znaša 59%, zmanjšanja FFS, ki predstavljajo veliko tveganje pa 53%. Razlog za povečanje je v relativno sušnih letih med 2011-2013 (2013 je bilo izjemno sušno leto, ki ni zahtevalo veliko tretiranja s FFS, posledično so bile količine FFS majhne).

Ministrica Irena Šinko poudarja, da je sedanji predlog nove uredbe, ki predlaga prepoved uporabe vseh FFS na teh območjih, za Slovenijo popolnoma nedopusten, saj bi s tem onemogočili pridelavo na teh območjih, ki ima tam že dolgo tradicijo. Ker pri večini kultur trenutno ni na voljo alternative pesticidom, to namreč pomeni opuščanje kmetijstva na teh območjih. “Poudarjamo, da je to za Slovenijo absolutno nesprejemljivo,” poudarja ministrica.

Pridobivamo nadaljnje informacije, kaj to pomeni za kmete. Objavimo jih v ponedeljek, seveda pa bo podrobna objava v sredo v Kmečkem glasu.