Odkupne cene govejega mesa še zdaleč ne pokrivajo stroškov

26 julija, 2022
0
0

Da razmere v govedoreji pri nas niso obetajoče, nam je že dolgo znano. Trenutno so odkupne cene za njabolj kakovostno vzrejeno govedo od 4,10 do 4,40 evra za kilogram mesa, kar bi bilo več kot odlično pred takoimenovanim kriznim obdobjem »norih« rasti vhodnih stroškov.

Odkup živali je zagotovljen, še posebej ker je izvoz v Italijo v porastu. Presenetljivo visoke so tudi odkupne cene dobro rejenih krav. Po neuradnih podatkih naj bi za krave s 350 kilogrami mesa in več plačevali tudi več kot 4 evre za kilogram. Spremembe se res velike, ne pozabimo, da so pred letom in pol, kmetje za mlado pitano govedo prejeli celo le 2,70 do 2,80 evra za kilogram mesa.

V Evropi se razmerje med ponudbo in povpraševanjem razlikuje od države do države. Medtem ko v Nemčiji in Avstriji količine ob umirjenem povpraševanju le še zadoščajo, je živali dovolj na Poljskem, v Španiji in Franciji. V Nemčiji cene govedi zaradi pomanjkanja ponudbe nekoliko rastejo. Klavniška industrija je kritizirala ves čas visoke odkupne cene mesa, ker so zaradi sezone težko konkurenčni na mesnem trgu. V številnih državah se cena giblje od okrog 4,40 do 5,00 evra za kilogram mesa. Po odkupni ceni se nahajamo med zadnjimi državami Evropske unije.

V Sloveniji je kot običajno precej nejasnosti pri odkupni ceni govejega mesa. Odkupovalci za domači trg odkupujejo govedo po nekoliko nižji ceni kot pa za živali, ki gredo v izvoz. Ti iščejo predvsem dobro rejeno govedo mesnih pasem, na italijanski trg se proda tudi precej krav, ki imajo najmanj 350 kg mesa. Plačane so več kot štiri evre za kilogram mesa. Najboljši biki so plačani od 4,10 do 4,40 EUR. Slabše ocenjene živali pa tudi precej manj.

Avstrija spodbuja prirejo domačih živali

Znano nam je, da Avstrija spodbuja domačo rejo v Avstriji. Še posebej z visoko premijo, ki je v kriznih časih celo do 50 centov za kilogram. Poleg tega pa poleg države domačega rejca podpira tudi klavnica in trgovina, ki bo najprej ponudila kupcem domače meso, šele potem pa bo uvažala v primeru manjka. Sicer pa je povpraševanje bo mlademu biku zelo veliko, ponudbe pa bistveno manj kot lani v tem času. Se že kažejo posledice nizke odkupne cene v lanskem letu, ko so številni rejci prenehali s prirejo.

Za primerjavo: odkupna cena v Avstriji znaša 4,26 do 4,33 evra za U in R (2/3) tržni razred za kilogram mesa in se je v zadnjem tednu podražila za pet centov. Rejci lahko prejmejo še premijo za višjo kakovost v višini 25 centov za meso mladega pitanega goveda starosti pod 18 mesecev in 18 centov za meso bikov pod 20 meseci starosti.

 

V Nemčiji so odkupne cene mesa mladega pitanega goveda od 4,80 do 4,85 evra za kilogram mesa in 4,70 do 4,90 evra za kilogram mesa krav. Telice so plačane od 4,15 do 4,58 evra za kilogram mesa. V primerjavi z lanskim letom ob tem času, so se odkupne cene v vseh kategorijah v povprečju dvignile za kar 1,2 evra, ne glede ali se prodaja mlado pitano govedo, krave ali telice.

Zakaj tako. Ker ni nikakršnega dogovora med prodajalci in kupci govejih živali. Nemški kmetje so zaradi sušnih let, nizkih odkupnih cen govedi, primorani prazniti hleve, volje po ponovni naselitvi telet ni bilo. Saj se ni splačalo, saj je bilo meso mladega pitanega goveda, krav, telic, zaradi presežkov, plačano izredno slabo, daleč pod dolgoletnim povprečjem. Zaradi tega se je marsikateri rejec odločil, da preneha s pitanjem goveje živine.

Posledično danes na trgu zelo primanjkuje goveda za zakol in klavničarji so si čez noč postali konkurentje za živino, ki se prodaja na trgu. Kljub visokim odkupnim cenam živine, pa številni kmetje zapirajo hleve.

Kako je pri nas

Cene inputov v kmetijstvu so bile v maju povprečno za 31 odstotkov višje kot pred letom dni. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so se v tem obdobju dvignile za 40 odstotkov, cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu pa za 14 odstotkov. V enem letu so se najbolj zvišale cene gnojil (več kot dvainpolkrat višje kot pred letom dni). Izrazito višje so bile tudi cene energije in maziv (za 36,9 %) ter cene krmil (za 33,8 %).

To so statistični podatki, v realnosti je še precej slabše. In kljub višjim odkupnim cenam goveda, kmetje ne pokrijejo stroškov prireje. Klavnice in trgovine so poskrbele za sebe in dvignile maloprodajne cene mesa na trgovskih policah kot je v navadi. Da so pokrile razliko nabavne cene mesa, poleg tega pa še povečali svoj delež zaslužka.