Vse o novem Fendt 700 Vario

15 septembra, 2022
0
0

Šestvaljni AGCO Power motor ima prostornino 7,5 litra. Prvič je 700 Vario na voljo s hitrostjo do 60 km/h. Traktor je okreten kot serija 500, kljub temu da je veliko večji.

Od prihoda na trg leta 1998 je Fendt 700 Vario prejel številne nagrade in je od takrat najbolje prodajana Fendtova serija. Kupci po vsem svetu se zanašajo na te traktorje – ne glede na to, ali se uporabljajo za poljedelstvo, travinje, za komunalo ali v kombinaciji s sprednjim nakladalnikom.

Motor

Nova serija s petimi modeli (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario in Fendt 728 Vario) v svoji sedmi generaciji obsega razpon moči od 203 do 283 KM (147 – 206 kW) (po ECE R120). Zasnova dodatne moči Fendt DynamicPerformance (DP) omogoča do 20 KM dodatne moči pri modelu Fendt 728 Vario prek krmilnega sistema, ki je odvisen od zahteve, takrat, ko je to potrebno. Naknadna obdelava izpušnih plinov poteka prek dizelskega oksidacijskega katalizatorja (DOC), filtra za trde delce (DPF) in s selektivno katalitično redukcijo (SCR) brez recirkulacije izpušnih plinov. Izpolnjuje zahtevane standarde emisij izpušnih plinov stopnje V.

Menjalnik

Fendt že več kot četrt stoletja let razvija in vgrajuje brezstopenjske menjalnike v svoje traktorje. V seriji 700 Vario je sedaj po novem vgrajena inovativna zasnova brezstopenjskega menjalnika VarioDrive, ki ima neposredno povezavo in istočasen prenos vrtilne frekvence na prednjo in zadnjo pogonsko os, ki sta tako neodvisno gnani. Menjalnik tako samodejno razporeja pogonsko moč med prednjo in zadnjo osjo ter neodvisno od voznika skrbi za vklop in izklop prednjega pogona pri vozni hitrosti, višji od 25 km/h. Konstrukcijsko je menjalnik sestavljen iz ene hidravlične črpalke, dveh hidromotorjev, ki ločeno skrbita za pogon prednje in zadnje osi, sklopke za vklop/izklop prednjega pogona in inteligentne sklopke za prenos vrtilnega momenta med prednjim in zadnjim pogonom. Sistem je zasnovan tako, da hidravlična črpalka istočasno dovaja hidravlično olje obema hidromotorjema prek dela v obliki črke T, ki je nameščen med njima na podlagi principa prostega toka. Tako se le-ta preusmeri tja, kjer je večja potreba oz. poraba. Hidromotor prednjega pogona se samodejno izklopi pri vozni hitrosti, višji od 25 km/h. Pri višjih hitrostih se izklopi tudi hidromotor zadnjega pogona, ki ga tako v celoti nadomesti mehanski zobniški prenos. Če poenostavimo, odličen oprijem pomeni to, da imamo vlečno moč vedno tam, kjer jo potrebujemo. Tako se vrtilni moment pri menjalniku VarioDrive inteligentno porazdeli med prednjo in zadnjo pogonsko osjo.

Sistem prednje preme s posamičnim vpetjem in vzmetenjem prednjih koles, ki je sicer dobro poznan in preizkušen iz večjih serij, je bil prilagojen in dodatno ojačan za prenos večjih obremenitev. Zahvaljujoč velikemu hodu vzmetenja je vožnja navkljub sorazmerno visoki vozni hitrosti (do 60 km/h) udobna.

Inovativni koncept Fendt iD pri nizkih hitrostih že poznamo pri večjih traktorjih. Vse komponente, kot so motor, menjalnik, hidravlika in hladilni sistem, so bile zasnovane po tako imenovanem principu “visok navor – nizka vrtilna frekvenca motorja”. Na ta način doseže Fendt 700 Vario visok navor tudi pri nizkih vrtljajih motorja in prihrani gorivo.

Nazivna vrtilna frekvenca motorja je samo 1.700 vrt/min. V glavnem delovnem območju je hitrost mirnih 1.400 do 1.700 vrt/min. Nova Fendt 726 in 728 Vario dosežeta najvišjo hitrost do 60 km/h pri samo 1.450 vrt./min. Pri 50 km/h je število vrtljajev motorja 1.200 vrt/min, pri 40 km/h le še 950 vrt/min. Največji navor 1.450 Nm pri vrhunskem modelu Fendt 728 Vario je dosežen pri samo 1.300 vrtljajih na minuto in zagotavlja visoko vlečno moč in moč pospeševanja z minimalno specifično porabo goriva.

Z razmerjem med močjo in težo le 30,5 kg na KM in kompaktnimi zunanjimi merami je Fendt 728 Vario posebej okreten z majhnim pritiskom na tla. Skupna masa vozila do 15 t omogoča uporabo kot težki vlečni traktor.

Ekskluzivni koncept prezračevanja in hlajenja s koncentričnim zračnim sistemom (CAS) je znan iz Fendta 1000 Vario in je bil dosledno zasnovan za nizke vrtilne frekvence motorja, kompaktno konstrukcijo in učinkovito porabo goriva. Poganja ga lasten hidravlični sistem in je tako ločen od hitrosti motorja. Sistem je fleksibilno krmiljen glede na potrebe ter deluje tiho in učinkovito. Kompakten hladilni paket omogoča edinstveno upravljanje in to združuje s posebno učinkovitostjo. Inovativna tehnologija potisnega visokozmogljivega ventilatorja stisne hladnejši zrak v hladilni paket. Zato je mogoče zmanjšati hitrost ventilatorja in porabiti do 40 odstotkov manj pogonske moči v primerjavi z običajnimi ventilatorji in hladilnimi sistemi.

Novi Fendt 700 Vario je mogoče naročati od avgusta naprej. Dobava prvih traktorjev se bo začela v prvi polovici leta 2023.

VarioGrip

Serija 700 je serijsko opremljena s pnevmatikami s premerom 2,05 m (42″ platišča), ki povečajo naležno površino pnevmatik in izboljšajo vlečno silo traktorja (za različna poljedelska opravila je možno namestiti tudi 60″ platišča. V kombinaciji z inovativnim načinom uravnavanja delovnega tlaka v pnevmatikah VarioGrip voznik lahko samo s pritiskom na tipko v delovnem terminalu traktorja v trenutku prilagodi tlak glede na potrebe v območju od 0,6 do 2,5 bar. Posledično ima tako traktor najboljši oprijem, kar se kaže v izboljšani vlečni sili, varovanju tal pred zbijanjem in prihranku pogonske energije. Na podlagi raziskav in primerjalnih meritev lahko uporabnik traktorja Fendt z vgrajenim sistemom VarioGrip izboljša vlečno silo traktorja za do 10 %, poveča površinsko storilnost za do 8 % ob istočasnem zmanjšanju potrebe po pogonski energiji za do 8 % , kar v 10.000 delovnih urah lahko pomeni več kot 50.000 evrov prihranka.

Prenovljen je tudi sistem dokumentiranja VarioDoc Pro, ki v kombinaciji z VariableRateControl (VRC) sistemom na podlagi kart pridelka omogoča tlom in rastlinam prilagojeno porabo semena, gnojil in zaščitnih sredstev.

V serijsko opremi traktorja je vključen TMS automatic sistem, ki neodvisno od vozne hitrosti uravnava vrtilno frekvenco motorja in nastavitve menjalnika tako, da traktor vedno deluje v optimalnem območju, v katerem istočasno tudi varčuje z gorivom. Nov je tudi sistem za avtomatsko aktiviranje ročne zavore, ki se aktivira vedno, ko ugasnete motor oziroma zapustite voznikov sedež. Ravno tako se le-ta vklopi pri ustavljanju v hribu, tako da traktor stoji varno na mestu. Dodatno je bil dodan tudi tako imenovani asistent zaviranja, ki skrbi za to, da se pri pojemku, večjem od 1 m/s2, avtomatsko vklopijo zavorne luči, ki opozorijo zadaj vozeče voznike, še preden se začne aktivno zaviranje. Za izboljšano stabilnost traktorja na cesti pri vozni hitrosti nad 20 km/h skrbi dobro znani FSC sistem za aktivno uravnavanje stabilnosti traktorja pri vožnji v ovinek. Za obračanje na koncu njiv je na voljo VarioActiv sistem za hitro obračanje volana, ki omogoča vozniku, da z enim obratom volanskega obroča v celoti obrne prednja kolesa.

FendtOne

Delovno mesto voznika FendtONE omogoča centralizacijo vseh komand na desnem naslonjalu za roko, kjer se nahajajo komandna stikala, multifunkcijske ročice, vrtljivo pritisno stikalo. FendtONE delovno mesto voznika ima možnost prikazovanja na treh zaslonih (digitalna armaturna plošča, 12-palčni terminal na naslonu za roke, dodatni terminal, ki ga je mogoče umakniti v streho). Funkcije krmilne enote se lahko prikažejo hkrati na treh zaslonih. Gumbom pa lahko prosto dodelimo njihove funkcije. Funkcionalne skupine imajo tudi barvno zasnovo označevanja kar zagotavlja boljši pregled. FendtOne omogoča več prostora za prikaz, prilagodljivost stikal, enostavnost uporabe itd.

Nova VisioPlus kabina omogoča odličen pregled nad delom, panoramsko sprednje okno je dodatna prednost za zagotovitev preglednosti, saj je brez prednjega prečnega stebra podaljšana v streho. Vidni kot se zato izboljša in s 77 stopinjami imate prost pogled navzgor–tudi pri povsem dvignjenem sprednjem nakladalniku.

Preizkušena kabina Fendt VisioPlus je bila ponovno optimizirana glede varnosti in udobja. Prvič je mogoče filtracijo zraka v kabini opcijsko tovarniško spremeniti v zaščito kategorije 4 v skladu s standardom EU EN15695. Zaščitni sistem kategorije 4 ščiti voznika pred prahom, tekočimi sredstvi za zaščito rastlin in njihovimi hlapi. To pomeni, da Fendt 700 Vario izpolnjuje vse zahteve za zaščito rastlin. V osnovni postavitvi izpolnjuje vse standarde zaščitne kabine kategorije 2. Filtrirni sistem bo na voljo konec leta 2023.

Uporabnik lahko izbira med več vrstami klimatiziranih sedežev z aktivnim vzmetenjem za voznika in različnimi izvedbami sovoznikovih sedežev.

Samodejno vodenje

Upravljanje traktorja Fendt 1050 je lahko v povezavi s sistemi za vodenje po parceli popolnoma avtomatizirano (GPS sistemi). Voznik dejansko skrbi samo za nadzor nad delovanjem vseh sistemov in prilagajanje finih nastavitev. S sistemi za vodenje po parceli, dokumentiranje, kartiranje, prenos podatkov … se zmanjšuje količino administrativnega dela uporabnika, saj je velik del prenosa podatkov avtomatiziran. Istočasno pa pridobljene podatke lahko uporablja pri nadaljnjih delovnih operacijah, kot so gnojenje, škropljenje … Prenovljena izvedba sistema za vodenje VarioGuide ponuja uporabniku možnost izbire sprejemnika signala – NovAtel(r) ali Trimble(r), ki z nadgradnjami omogočata sprejem raznovrstnih signalov (EGNOS/WAAS, RangePoint(tm), RTX(tm), CenterPoint RTX(tm), NTRIP …) Sedaj je možno v kombinaciji z ISOBUS priključki in s sistemom uravnavanja delnih širin (Section Control) neposredno v delovnem terminalu traktorja Fendt 1000 aktivno upravljati z delnimi širinami pri setvi, gnojenju in škropljenju ter tako preprečiti nepotrebno prekrivanje in posledično zmanjšati stroške. V kombinaciji z asistenčnim paketom SectionControl Assistant se prilagaja in določa natančna točka vklopa in izklopa posameznih delnih širin.

Tudi med delovanjem pod polno obremenitvijo v kabini vladajo prijetne temperature zahvaljujoč izboljšanemu delovanju klimatske naprave. Poleg tega lahko pijače in hrano zdaj hranite tako ohlajene (0-16 °C) kot pogrete (45-65 °C) v hladni in topli škatli.