Mini bioplinarna za zasebna gospodinjstva in vrtičkarje

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Izraelsko start-up podjetje HomeBiogas ponuja majhne bioplinarne za zasebna gospodinjstva, ki jih je mogoče postaviti na vrtu in proizvajajo energijo iz kuhinjskih in vrtnih odpadkov.

HomeBiogas, start-up podjetje iz Izraela, ponuja kompaktne bioplinske naprave za zasebna gospodinjstva. Miniaturni digestorji, ki organske odpadke spreminjajo v plin, so videti kot napihljiva različica šotora za dve osebi in stanejo od 860 do 1750 evrov, odvisno od velikosti. Z mini bioplinarno je mogoče oskrbovati naprave na plin, kot so plinske peči. Po navedbah proizvajalca sistem glede na velikost proizvede energijo za kuhanje od dveh do šestih ur na dan.

Bioplinarna deluje kot pretočni sistem: bioplin nastaja s pomočjo bakterij v tekoči zmesi, ki razgrajujejo odpadke. Po podatkih podjetja HomeBiogas lahko sistemi predelajo od 6 do 18 litrov kuhinjskih odpadkov ali od 50 do 100 litrov gnoja, odvisno od njihove velikosti. Proizvedeni plin se filtrira, da se prepreči uhajanje neprijetnih vonjav in strupenih plinov. Tekoče gnojilo se kot stranski proizvod uporablja na vrtu.