Rdeče vino najučinkovitejše zdravilo proti pojavu ketoze

16 novembra, 2022
0
0

Uživanje rdečega vina proti pojavu ketoze je postavilo v senco vse preverjene metode zdravljenja te presnovne bolezni. Praktični rezultati so povzročili pravo razburjenje na svetovnem kongresu veterinarjev za govedorejo.

Kaj so strokovnjaki dognali, vam predstavljamo v nadaljevanju. Seveda so ti zapisi zgolj informativne narave in bodo v prihodnje še zelo preučevani.

Več kot 3200 veterinarjev iz 74 držav se je srečalo na svetovnem kongresu veterinarjev za govedorejo v Madridu za globalno izmenjavo izkušenj. Predstavljena so bila tudi nova spoznanja na temo zdravljenja ketoz. S tem je ponovno postalo jasno, da ketoza ni le težava za čas poroda, temveč je nevarnost pojava ves prvi mesec po telitvi.

Medtem ko je bilo prvi mesec v povprečju okoli 9 odstotkov vseh krav v ketozi, se je ta vrednost v naslednjih mesecih prepolovila. To pomeni, da se lahko pri vsaki dvajseti kravi razvije ketoza v prvih treh mesecih po telitvi. Pri tem je zato pomembno njeno zgodnje odkrivanje. Španski znanstveniki z Univerze v Madridu poročajo o večji pojavnosti. V poskusu so analizirali več kot 12.500 telic iz 1.320 rej, ki so bile v različnih mlečnih laktacijah. Z mejno vrednostjo ketonskih teles (BHB) v mleku nad 0,1 mmol/ml je bilo v povprečju 23 odstotkov živali ketotičnih in so namolzle okrog 350 kg manj mleka v trenutni laktaciji.

Prvi dan dva litra rdečega vina

Raziskovalna skupina iz ZDA je ugotovila, da naj bi bilo rdeče vino boljše zdravilo od običajne doze propilen glikola. Krave s subklinično ketozo so med drugim zdravili z rdečim vinom in dokazali, da je ta metoda lahko boljša od drugih. Dva litra rdečega vina prvi dan in po 1 liter rdečega vina naslednja dva dneva sta bila na splošno uspešnejša od vseh drugih poizkusov (doziranje s propilenglikolom; propilenglikol 300 ml, etanol 2 litra/1 liter/1 liter). To so koristile predvsem starejšim kravam v drugi laktacije. Učinki rdečega vina presegajo samo zagotavljanje alkohola; vsebuje tudi tanine, ki lahko delujejo razstrupljevalno in uravnavajo črevesje. Poleg tega z resveratrolom kot polifenolom lahko delujejo protivnetno. To opazovanje prakse je vzbudilo veliko pozornosti med prisotnimi veterinarji.

O ketozi

Ketoza je ena od pomembnejših presnovnih bolezni pri kravah molznicah. Pogostost ketoze se med čredami zelo razlikuje. V visokoproizvodnih čredah za klinično zaznavno obliko ketoze zboli 1 do 5 % krav, ob neustreznem krmljenju pa lahko več kot 15 %. Za subklinično obliko ketoze zboli od 9 do 34 % krav. Večina primerov se pojavi v prvih šestih tednih po telitvi, z vrhom tri do štiri tedne po telitvi. Klinična oblika ketoze je pogostejša pri starejših kravah (v 5. in 6. laktaciji).