Cene mineralnih gnojil MOČNO padajo!!!

28 novembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Cene mineralnih gnojil se v Evropi zelo hitro znižujejo. Razlog so padajoče cene plina (mila jesen) in množična odločitev kmetov, da po tako visokih cenah mineralna gnojila ne bodo kupovali.

Pa vendar je povpraševanje po amonijaku, surovini za dušikova mineralna gnojila, še vedno majhno, poročajo analitiki. Svetovne cene sečnine se znižujejo. Cene fosfata in kalija prav tako nadaljujejo padajoči trend, pri čemer so uvozne cene v Braziliji padle za 100 dolarjev po toni.

Cene gnojil na evropskih in mednarodnih trgih še naprej hitro padajo, predvsem sečnina je padla na najnižjo raven od lanskega marca, poročajo francoski analitiki gnojil terre.net. Pravzaprav je močan padec cen plina v zadnjih tednih omogočil ponovni zagon številnih proizvodnih linij amoniaka in boljše storitve trgu skupnosti.

Urea se ta mesec v Nemčiji prodaja po 780 evrov za tono. To je za 140 evrov po toni manj kot je bilo oktobra. V Franciji je cena celo padla na 630 EUR za tono. Dušično gnojilo KAS (27 do 32 % amonijevega nitrata) cenijo po 620 evrov za tono, kar je 220 evrov manj kot mesec prej. Tudi cene ostalih mineralnih gnojil so padle. Za Korn Kali – kalijevo gnojilo (33 odstotkov kalija, 4 % Mg in 5 % S) morajo nemški kmetje trenutno plačati 570 evrov za tono. To je le 60 evrov manj kot Oktobra. Za najpomembnejše fosfatno gnojilo, diamonijev fosfat (18 % nitratov, 46 % P2O5), je treba odšteti 800 evrov na tono. To je okoli 140 evrov manj kot prejšnji mesec.