Nemčija: Kmet dobil dve leti zapora za slabo ravnanje z živalmi

30 novembra, 2022
0
0

Že dalj časa se je na okrožnem sodišču v Memmingenu v Nemčiji sodilo dvema kmetoma, ki sta zanemarjala živali na kmetiji. S skupno dveletno pogojno kaznijo za 68-letnega starejšega Johanna H. in dve leti in 10 mesecev zapora za njegovega 25-letnega sina Floriana H. je bilo zadoščenje za društvo za zaščito živali, zelo veliko.

Aktivisti za pravice živali na lokalnem sodišču

Zanimanje za sodbo – obsodilno sodbo so prejšnji teden po zagovorih preložili – je bilo znova zelo veliko zanimanja za proces. Na kraju so bili številni aktivisti za pravice živali, ki so izrazili veliko zadovoljstvo nad kaznijo.

Sodnik Christian Liebhart je v enourni obrazložitvi poudaril posamezne kršitve zakona o zaščiti živali s strani obeh obtoženih. Te so večkrat privedle do očitka o opustitvi običajne reje živali: Kljub očitni potrebi po zdravljenju bolnega goveda in telet ter ponavljajočih se specifičnih uradnih zahtevah za odpravo pritožb niso ukrepali oziroma so ukrepali prepozno. Veterinarjev na kmetiji niso klicali oziroma so jih poklicali prepozno. Zaradi tega so prizadete živali dlje časa trpele precejšnje bolečine in jih je bilo pogosto treba uspavati. Sodišče ni želelo sprejeti argumenta, da so bili na kmetiji preobremenjeni z delom. Kot ‘izkušeni’ kmetje bi poznali dolžnosti, povezane z ravnanjem z živalmi, in bi morali ravnati v skladu s tem.

Kazen: 12.000 evrov

Po mnenju sodišča so na kmetijah kmetov vladale “uničujoče razmere”. Hlevi so bili popolnoma prenatrpani. Število obstoječih privezov je bilo precej manjše od števila živali.

Da je kazen tako velika, je seštevek večih prekrškov, saj je bilo prizadetih več živali na kmetiji. Pri starejšem kmetu so kot olajševalne okoliščine ocenili njegovo starost in zdravstveno stanje ter priznanje in obremenjenost dolgega, večletnega postopka. Kot eden od več pogojev pogojne kazni mora plačati 12.000 evrov zavetišču za živali.

Kmetoma so prepovedali rediti živali

V primeru mladega kmeta je sodnica izrecno navedla “nepoznavanje” uradnih navodil in tudi kršitev začasne prepovedi zadrževanja živali. Oba obtožena sta dobila petletno prepoved reje živali.

Sojenje se je končalo s seznanitvijo starejšega o nujni izpolnitvi pogojev preizkusne dobe. Državno tožilstvo in obtoženi se lahko zoper sodbo pritožita v enem tednu.