Znano je, katere standarde bo morala izpolnjevati kmetijska nafta

Po sprejetju novele Zakona o trošarinah, je v zadnji fazi usklajevanja še pravilnik o kriterijih za določitev normativne porabe goriva za kmetijstvo, postopku dodelitve in obliki enolične identifikacijske oznake in postopku vzpostavitve dostopa do informacijskega sistema davčnega organa za prodajo za gorivo za kmetijstvo. Z njim se ureja normativna poraba goriva za kmetijstvo.

S tem nameravajo spremeniti sistem, po katerem lahko kmetje z zamikom (naslednje leto) dobijo vrnjenih 70 % trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo. Po novem predlogu bodo imeli 76 % nižjo trošarino, in sicer že ob točenju goriva, ki bo za ta namen obarvano (kot je kurilno olje). Ta sistem bo veljal za tiste nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili.

Slovenski kmetje bodo lahko na ta način kupovali cenejše gorivo. To bo posebej obarvano, zanj pa bodo že takoj plačali nižjo ceno. A pri kmetih se pojavljajo bojazni, da bo kmetijski dizel slabše kakovosti.

Prodajalci traktorjev: izpolnjevati bo treba standarde

V podjetju Interexport iz Potoka pri Komendi pravijo, da o garanciji v primeru okvare stroja ne odločajo neposredno v njihovem podjetju, ampak zahtevek posredujejo proizvajalcu, ki nato ugotavlja upravičenost reklamacije. Postopek reklamacije je standardiziran in vnaprej znan. Glede kmetijskega goriva/obarvanega dizla imajo na njihovi spletni strani že prve informacije s strani proizvajalcev Fendt, Valtra in Ponsse, saj so se ob novici o novem gorivu že obrnili na njih ter od njih pridobili odgovore na omenjeno vprašanje.

Na osnovi novele Zakona o trošarinah, ki jo je sprejel Državni zbor, bodo upravičenci s 1. januarjem 2023 lahko kupovali cenejše dizelsko gorivo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije ter vozil za prevoz čebeljih panjev. Za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo se štejejo vozila, kot so opredeljena s Pravilnikom o seznamu kmetijske in gozdarske mehanizacije ter katalogu stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. Finančna uprava Republike Slovenije bo izdala pravilnik, ki bo podrobneje določal postopek nakupa kmetijskega goriva.

Na Finančni upravi RS pravijo, da se za gorivo, namenjeno za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije in vozil, prirejenih za prevoz čebeljih panjev, šteje označeno plinsko olje iz tarifne oznake 2710 19 43 KNCT (– plinska olja z vsebnostjo žvepla do vključno 0,001 mas. %). Zakon o trošarinah ne opredeljuje tehničnega standarda, ki ga mora izpolnjevati gorivo za kmetijstvo.

Na podlagi informacij, s katerimi razpolaga FURS, lahko povemo, da poteka revizija standarda »SIST 1011 – Tekoči naftni proizvodi – Kurilno olje EL (ekstra lahko) – Zahteve in preskusne metode«. Sprememba bo zagotovila, da bo označeno plinsko olje za kmetijstvo izpolnjevalo zahteve standarda SIST EN 590.

V zvezi s kmetijskim gorivom je bilo opozorjeno na morebitne težave s kakovostjo in tudi na pravila glede uveljavljanja garancije. V Interexportu so v zvezi z navedenim stopili v kontakt s proizvajalci in dobavitelji traktorjev Fendt in Valtra ter stroji za strojno sečnjo Ponsse v katere so vgrajeni dizelski motorji. Na vprašanja smo s strani vseh navedenih dobili odgovor, da mora biti uporabljeno gorivo v skladu s standardom EN 590 oz. EN 590:2009. V primeru biodizla pa je to standard EN 14214.

Ti standardi so tudi navedeni v vseh navodilih za uporabo, katere uporabniki prejmejo ob nakupu traktorja. Letnik izdelave traktorja v tem primeru nima nobenega vpliva. Proizvajalci poudarjajo, da je za točenje ustreznega goriva odgovoren uporabnik sam. V primeru okvare v garancijski dobi stroja in potencialnega suma, ki bi lahko izviral iz dejstva, da je uporabnik uporabljal gorivo, ki ni v skladu z zgoraj navedenim standardom, bo proizvajalec od nas zahteval analizo goriva. Če bi analiza pokazala, da gorivo ne ustreza standardu, bo uporabnik dolžan stroške popravila poravnati sam, proizvajalec pa bi lahko tudi podal pisni dopis o prekinitvi garancijske dobe zaradi neustrezne uporabe stroja.