Kaj mora storiti kmet, da bo lahko natočil kmetijsko nafto

Iz Finančne uprave RS so na naše vprašanje, kaj mora kmet storiti do 1. januarja, da bo lahko točil »kmetijsko nafto«. Pravijo, da je postopek natančneje opredeljen v podzakonskem aktu.

Predlog Pravilnik o kriterijih za določitev normativne porabe goriva za kmetijstvo, postopku dodelitve in obliki enolične identifikacijske oznake in postopku vzpostavitve dostopa do informacijskega sistema davčnega organa, za prodajo goriva za kmetijstvo, je Ministrstvo za finance javno objavilo na E-demokraciji. Sicer naj bi bil pravilnik sprejet v kratkem, predvidoma do konca letošnjega leta.

Enotna identifikacija oznaka (EIO), ki bo upravičencu (npr. nosilcu kmetijskega gospodarstva) omogočala nakup označenega goriva za kmetijstvo ne bo materializirana (npr. v obliki kartice), ampak bo kombinacija identifikacije s katero upravičenec že razpolaga. EIO bo upravičenec povedal ob nakupu goriva in se identificiral z osebnim dokumentom. EIO si bi lahko upravičenec v obliki QR kode tudi natisnil na eDavkih.

Kdo bo upravičen do kmetijskega goriva

Gorivo za kmetijstvo lahko kupi oseba, ki je na dan 30. junija preteklega leta evidentirana kot:

– nosilec kmetijskega gospodarstva v registru kmetijskih gospodarstev ali član agrarne skupnosti v registru agrarnih skupnosti

– uporabnik gozdnih zemljišč,

– in ki ima na dan 30. junija preteklega leta v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč ali gozdnih zemljišč, da njegova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča.

Gorivo za kmetijstvo lahko kupi tudi registrirana oseba z vsaj 41 čebeljih panjev na dan 30. junija preteklega leta, ter ima v registru čebelnjakov za preteklo leto evidentirane premike vsaj 41 čebeljih panjev na oddaljeno stojišče v razdalji vsaj 10 km zračne linije.

Vsak bo prejel enolično identifikacijsko oznako

FURS bo na osnovi uradnih podatkov o površini in dejanski rabo kmetijskih in gozdnih zemljišč v Sloveniji, kot ju izkazujejo grafične enote rabe zemljišč kmetijskega gospodarstva (GERK) oziroma zemljiški kataster na dan 30. junija preteklega leta in glede na normativno porabo goriva po vrstah zemljišč, upravičenim osebam v elektronski evidenci dodelil enolično identifikacijsko oznako (EIO).

Povzetek

Če povzamemo, kmetu ni potrebno storiti ničesar do 1. januarja 2023. EIO za nakup označenega goriva za kmetijstvo bo določena na osnovi podatkov, ki so veljali 30. 6. 2022. EIO bo določal podzakonski predpis in bo sestavljena iz že znanih podatkov upravičene osebe – kmeta (davčna številka in EMŠO). Prodajalec označenega goriva za kmetijstvo bo veljavnost EIO preverjal ob nakupu goriva.

Kmetje boste lahko kmalu na E-davki preverili, če ste upravičeni do »kmetijske nafte«. Podeljena vam bo QR koda, ki si jo lahko sami natisnete in pokažete na bencinski črpalki, kar bo dovolj za identifikacijo in točenje goriva. Dovolj bo tudi, če boste pokazali osebno izkaznico in davčno številko, delavec pa vas bo poiskal v bazi.