Vreme Naročite se
Obiskali smo Janeza Colnarja - aktualnega kralja cvička
Vinogradništvo in vinarstvo, stiskanje olja, turizem na kmetiji
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 27. december 2022 ob 09:54

Odpri galerijo

Na nekaterih kmetijah, če je le mogoče, ime povezujejo tudi s predniki in sorodniki, da se je določeno ime obdržalo iz roda v rod. Prvorojenec je dobil praviloma ime po svojem očetu. Tudi pri družini Colnar iz Lešnice pri Novem mestu je tako, od davnega leta 1747. Janez VII, predstavnik osme generacije naslednikov Janezov, pa je aktualni kralj cvička in naš sogovornik pri predstavitvi kmetije Colnar.

Kmetija Colnar

12 hektarjev vinogradov, 6 hektarjev lešnikov in 2 hektarja kostanja, obdelujejo Colnarji. Družinsko kmetijo v Lešnici pri Novem mestu predstavlja Janez ml. z ženo Katarino, njegov oče Janez z ženo Katarino, pri delu pomagajo sestri Meta in Ana in brat Martin s svojimi partnerji. Za opravila v kleti skrbi stric Matjaž, ki mu pomaga zaposleni Miha. Kot smo že zapisali, imajo dela porazdeljena, mama Katarina in brat Martin skrbita tudi za turistično dejavnost na kmetiji, na kateri ponujajo odlične za Dolenjsko znane jedi predvsem za kosila in večerje za manjše in tudi večje skupine ljudi. Ostali družinski člani pa pomagajo ali v vinogradu, nasadih ali v kleti in prodaji.

Vedno nasmejanega Janeza Colnarja smo našli v novozgrajeni kleti, kjer potekajo zaključna dela, kjer bo potekala celotna predelava grozdja v vino z sodobno opremo, proizvodnja olja in ostalih produktov. Prav tako bo klet namenjena degustacijam in predstavitvam vin. »Ta hitrost življenja nas preganja že celo življenje, vse odkar sem prevzel kmetijo pri 22 letih. Še dobro, da sodelujemo pri projektih skupaj, z očetom Janezom in stricem Matjažem, tudi pri naložbah se odločamo soglasno,« na kratko opiše delovni dan Janez. Na vprašanje ali ima kot kralj cvička dodatne zadolžitve nam najprej pove, da je bil že njegov oče kralj cvička v letih 2008 in 2014, sam pa ponosno nosi laskavi naziv za leto 2022, vse do majske predaje žezla.

Vinogradništvo in vinarstvo

V zadnjih letih je na kmetiji burno dogajanje. Predvsem zato, ker so postavili novo, veliko klet sredi vasi Lešnice pri Novem mestu. Že mere zgornjega nadstropja 47x27 metrov in spodnje etaže v zemlji (57x20 metrov) povedo, da je bil to ogromen tako gradbeni projekt kot še večji finančni zalogaj. Še tudi zato, ker je bila v tem času gradbena kriza, ko so se cene gradbenega in repro materiala ter dela zvišala za 50 odstotkov.

Poleg kleti je nova tudi oprema. Tako sta posebej pomembna sortirna miza za optično odstranjevanje poškodovanih jagod in nečistoč, pecljalnik, stiskalnica in seveda vinifikator za fermentacijo in sproščanje barvnih, aromatičnih in drugih sestavin iz grozdnih jagod. S to investicijo smo se želeli prilagoditi na podnebne spremembe, ki so povzročile, da trgamo grozdje v vedno toplejših dnevih, zato zdaj celoten prevzem grozdja omogoča nadzorovanje temperature od pecljanja naprej. In seveda tudi brez prisotnosti kisika. Janez poudarja, da če je pri stiskanju prisoten kisik, mošt hitreje potemni. Namreč v samem procesu ne dodajo žvepla, ampak ta vino ugleda šele, ko je pripravljeno za polnjenje v steklenice oziroma buteljke.

Colnarjevi sadijo trto bolj na gosto, kot je običajno. A vsaka trta je precej manj obremenjena z grozdjem. Na trtah za sortno vino imajo obremenitev minimalno in na 5000 trtah pridelajo okrog 3000 litrov vina. V poskusu imajo hektar velik vinograd, kjer je posajenih 30 tisoč trt! Vsaka trta bo obremenjena le z dvema grozdoma, višina trt bo le meter. Janez pričakuje vrhunsko vino iz tega nasada. Prihodnje leto pa bodo sadili nove površine z modro frankinjo, modrim pinotom in pa merlotom. Tudi ta rdeči cuvee naj bi družini Colnar prinesel velike uspehe.

Na vinogradniških površinah poleg svežih vin, pridelujejo še sortna vina ter štiri leta zorjeno penino. Janez nam ob ogledu kleti pravi, da se ti pri vinu ne sme nikoli muditi in ga daš na trg šele, ko je čas zanj. Zato tudi najbolj ponosno predstavi modro frankinjo(tri leta zorjenja v spdih) in laški rizling, ki leto in pol v hrastovem bariku. Še nadgradnja vsemu pa je vino Collis (prevedeno grič), couvee šestih sort – traminca, chardonnaya, laškega in renskega rizlinga, belega in sivega pinota, starano v barik sodih dve leti. Večino vina prodajo gostincem in doma, nekaj tudi prek prodajalcev.

Stiskanje olja

Nova dejavnost pri Colnarjevih je stiskanje olja iz semen oljnic. Ne le sončnična in bučna semena, predvsem so se osredotočili na stiskanje grozdih pešk. »Postrojenje za ločevanje grozdnih pešk od kožic je kompleksno, zavzema mi prostor dolžine 30 metrov. V procesu se grozdne peške ločijo od preostalega dela stisnjenih jagod in tudi posušijo.

Sistem je ogromen porabnik električne energije naj vam navedem nekaj številk: Imamo lastni transformator, ki je kar nekajkrat večji in močnejši kot ga ima vas Lešnica z 200 prebivalci. Varovalke za klet in stroj so 3x400 A. Da, to ni napaka. Sušilnica v eni uri porabi 280 kW električne energije. V tem času posušimo 140 kg grozdnih pešk. Izkoristek je 8-odstoten, kar pomeni, da potrebujemo 12 kg pešk za liter olja. Iz 1000 kg grozdnih tropin rdečih sort grozdja, dobimo 4 do 6 litrov olja,« je z nekaj besedami stroj predstavil Janez in dodal, da se pri delu zelo uničujejo stiskalne glave pri stiskalnici olja, katerih življenjska doba je le okrog dve toni pešk.

Prihodnje leto bosta s poročno pričo posadila 50 hektarjev sončnic. Janeza je ob poskusnem stiskanju olja iz sončničnih semen navdušil okus olja. »To je olje, kot da bi vonjal sončnice v naravi. In to bodo zagotovo prepoznali tudi kupci.

Na vprašanje, ali se mu delo sploh izplača pri tako visokih cenah električne energije, odgovarja: »Na strehi nove kleti smo postavili sončno elektrarno zmogljivosti 140 kW oziroma proizvodnje okrog 170 MWh. Naš cilj je, da postanemo v nekaj letih  prva vinska klet v Sloveniji z negativnim ogličnim odtisom. Prav vse sestavine bomo uporabili. Naj podrobneje razložim. Ostanek pri stiskanju olja bomo tržili kot moko za peko kruha in drugih dobrot. Dogovarjamo se že s trgovinami, da bomo prodajali gotovo zmes pšenične moke, moke iz grozdnih pešk in suhega kvasa. Grozdne kožice, ki ostanejo pri ločevanju grozdnih pešk, bodo naravno barvilo za lase. Izdelovali bomo tudi pelete iz ostankov. Ves ogljikov dioksid, ki nastaja pri procesu fermentacije grozdnega soka v vino, bomo ulovili in iz njega izdelovali sodo bikarbono, ki nastane pri reakciji nevtralizacije natrijevega hidroksida in ogljikove kisline. Kaj bomo počeli s 15 tonami sode bikarbone? Škropili vinograde z njo in kar se da na naraven način zaščitili vinsko trto. Že sedaj se namreč trudimo, da pridelujemo grozdje sonaravno brez pretiravanj in z minimalnim vnosom umetnih gnojil in škropiv. Da je res tako, je zgovoren tudi podatek, da smo bili s pršilnikom zadnjič v vinogradu v začetku julija, dva meseca pred trgatvijo, dvakrat v sezoni zaščitimo in nahranimo trte z izvlečki iz koprive.«

Navodilo za pripravo koprivne brozge pri Colnarjevih za 12 hektarjev vinogradov

Tri vreče za smeti (100 litrske) sveže nabranih kopriv narežejo in namakajo v vodi (1 kg kopriv – 10 litrov vode) tri tedne do enega meseca in jo vsak dan premešajo. Ko raztopina začne oddajati neprijeten vonj, je čas za njeno uporabo. Najprej jo morajo razredčiti, saj je koncentrat preveč agresiven z dušikom in bi lahko uničil vinograd. Tako da jo mešajo v razmerju 1:5 in več z vodo. Splošno priporočilo je redčenje v razmerju 1:10. Po škropljenju so trte nahranjene in zaščitene pred ušmi, pršicami in drugimi boleznimi.

Še nekaj drobtinic iz življenja Colnarjevih

Ure so hitro minevale in Janez razlaga, da so poskusno naredili tudi sok za najmlajše. »Kupili smo zmogljiv pasterizator in ugotovili, da moraš biti zelo natančen pri proizvodnji soka iz grozdja iz žametne črnine. Takoj po pasterizaciji sok zelo hitro v steklenicah ohladijo iz 83 na 20 stopinj Celzija in ga naredijo stabilnega. Zanimiva pa je pri tem predvsem ponudba. Sok ni v litrskih steklenicah, ampak v buteljkah, kar je praksa tudi že v tujini »Predstavljajte si otroka, kako pomembno se počuti, ko si natoči tako kot starša vino, kozarček soka iz buteljke. Na ta način bo sprejemal kulturo pitja, zmerno pitje vina mu bo čez čas dajalo svojevrsten občutek ob jedi in druženju.

Osrednja soba v kleti je namenjena sodobni tehnologiji. Da pridelajo odlično grozdje, ki je osnova za vrhunsko vino, imajo enega najsodobnejših laboratorijev Foss Wine Scan SO2 za analizo grozdja, mošta in vina ter alkoholne fermentacije. Prej kot v pol minute lahko analizira 16 parametrov. Opravili so številne analize, da so določili pravi čas za trgatev posameznih sort, saj pravi trenutek za začetek trgatve zelo vpliva na kakovost vina.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 24. Mar 2023 at 13:46

1161 ogledov

Po Sloveniji so potekali protesti kmetov
Kmetje imajo dovolj životarjenja. To pričajo številni, ki so se s svojimi traktorji pridružili vseslovenskemu opozorilnemu protestu.O zahtevah bomo še pisali, prilagamo nekaj fotografij, kako so izgledali protesti na terenu. Poudariti moramo, da so to mirni, dostojni protesti. Ki pa bodo v nekaj tednih prerasli v nekaj velikega, če se ne bo stanje v kmetijstvu popravilo, obljubljajo organizatorji.V bližini Lenarta smo našteli čez 100 traktorjev. Tudi nedaleč stran na drugi lokaciji je bilo podobno.

Thu, 23. Mar 2023 at 07:41

6527 ogledov

Lokacije zbora DANAŠNJIH protestov kmetov
Zdaj je že znano, da se bo v petek po dolgem času organiziral opozorilni shod kmetov. Sindikat kmetov Slovenije podaja lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe.Ilirska Bistrica – Florjan Peternelj 041/584-193Ljubljana – Ig – KZ Ig – Franci Hribar 041/867-218Ljubljana C0 – 12.00 zbor pod vasjo Kleče – Pavel Zatler 041/754-425 Trebnje – KZ Trebnje Krka Stanko – Jaki 041/508-892Novo mesto – makadam pri Supernovi – Jernej Redek 031/656 637Bloke Nova vas – Miro Jaklič 040/300-296Kranj – makadamska cesta od avtoceste do rondoja pri Kranju – Janez Kert 040/399-778Tuhinjska dolina – Jerneja Berlec 041/573-710Savinjska dolina (12 lokacij, nadvozi) – Rok Sedminek 041/664-261Slovenske Konjice – Bojan Rečnik 041/206-282Šentjur – Primož Pevec 041/249-224Šmarje pri Jelšah – Rok Terčič Ptuj – Šikole ob obvoznici – Milan Strmšek 041/604-307Ptuj – travnik pri rondoju RANCA – Radko Firbas 041/212-357Maribor – Rado Lobnik 041/848-706Lenart – izvoz iz avtoceste proti Ptuju – Uroš Neudauer 040/536-430Sveti Jurij ob Ščavnici – Grabonoše – Simon Černel 031/602-928Ljutomer – Franc Štih 041/705-071Murska sobota – KGZ Murska sobota – Franc Kučan 051/347-992Še ni dokončno usklajenoKoroška – Slovenj Gradec – Anton Ješovnik 041/324-940Koroška – Dravograd – Matej Brezovnik 031/365-074Primorska – Istra – Pino Klabjan 041/637-220Primorska – Goriška Brda – Dušan Kristančič 041/690-699Postojna – Skočir Sandi, Rafael Dužnik

Wed, 22. Mar 2023 at 14:36

2217 ogledov

Petkov opozorilni protest kmetov
Ekskluzivno objavljamo prva navodila za petkov opozorilni protest kmetov. Ob 11. uri bo sindikat kmetov z nevladnimi organizacijami pred parlamentom prebral zahteve, ki bodo kmetom omogočile dostojno kmetovanje.Sledi!!!Navodila za petkov protest:Kdaj; petek 24. marec 2023 Ura; 13.00Kraj; lokacije po celi Sloveniji, predvsem na nadvozih avtocestZa organizacijo se obrnite na regijske predstavnike Sindikata kmetov Slovenije. Vsi so objavljeni na spletni strani Sindikata pod rubriko ORGANI. Vsak regijski predstavnik ne bo mogel biti prisoten na vseh zborih v njegovi regiji, zato naprošajo, da mu sporočite lokacijo in kontaktno osebo ter njegov mail za posredovanje informacij, v kolikor se boste zbrali na lastno pobudo.Lokacijo zbiranja in vožnje si kmetje na lokalnem območju organizirate po lastni presoji."Pozivamo vse udeležence, da imajo tehnično brezhibne traktorje, vso opremo in seveda vozniško dovoljenje. Udeležba v prometu naj ne ovira lokalnih prebivalcev, saj je opozorilo namenjeno Vladi RS. Bodite strpni s tem boste pokazal kulturo, kmalu bomo vaše sokrajane rabili za podporo."Udeležba na protestu je prostovoljna odločitev posameznika, zato ravnajte po svoji vesti, ne bodite žaljivi in izogibajte se alkoholu.V primeru zbora na mestu je priporočljivo trajanje okoli ene ure.V kolikor se Vlada RS ne bo odzvala na naše zahteve, bomo v naslednjih tednih pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani. Za vaše predloge in obvestila sta vam na voljo Anton medved 041/82 60 07Jernej Redek 031/65 66 37

Fri, 17. Mar 2023 at 12:41

3052 ogledov

Oj kmetje, kdo vas sploh še ljubi
Z zaskrbljenostjo smo vstopili v koledarsko pomlad, nič kaj spodbudnih novic niso deležni kmetje. In to velja za vse kmetijske dejavnosti, čeprav je kot vedno največ govora o odkupnih cenah mleka in mesa. Seveda ne moremo mimo neizprosnega uvoza pridelkov in izdelkov živilskopredelovalne industrije in trgovin – vse v želji po čim večjem dobičku, za povrh pa nas od kmetovanja odvrača še nova skupna kmetijska politika, ki je podlegla pritiskom ekstremnih okoljskih organizacij. Ni več pomembno, da se pridela in kaj se pridela, saj se kmete vse bolj opredeljuje kot poceni komunalno službo.Pojdimo po vrsti. Šele čez mesec ali dva se bo vedelo, koliko govejega mesa je bilo naenkrat uvoženega iz Poljske. Mesnopredelovalna industrija je ugotovila, da rejcem preveč plačuje za pitano govedo, zato se je odločila za uvoz mesa, ki je bilo sicer dobre kakovosti, a s tem se je trg »nasitil«. Posledično mladi biki in telice ostajajo pred vrati klavnic. Ponudbe je naenkrat preveč, cena je v 14 dneh padla za pol evra in se sedaj večinoma giblje okrog 4,40 evra za kilogram mesa. Še enkrat se je pokazalo, da je t. i. mesna veriga krhka kot kost kakšnega rahitičnega teleta! Nič bolje ni z odkupno ceno mleka, ki se znižuje po dva centa na mesec. Ker so vedno za podražitve krive kmetove cene pridelkov, bi bilo zdaj pričakovati, da se bodo znižale prodajne cene mleka v trgovinah. Se je kaj takega že kdaj zgodilo? Se je recimo pocenil kruh zaradi nizkih odkupnih cen pšenice?Ja, veletrgovci imajo še več masla za ušesi. Le kako naj si drugače razlagamo, da ima eden od njih meso mladega pitanega goveda brez kosti v akciji po 7,89 evra za kilogram. In to za Izbrano kakovost Slovenija. To pomeni, da je bila žival vzrejena in zaklana pri nas. Ob tem oglašujejo, da jim pošteni partnerski odnosi z dobavitelji omogočajo, da lahko za vrhunsko domače meso zagotavljajo stabilno in pošteno ceno.Narobe svet! Popolno razvrednotenje slovenske kakovosti! To je čisti dumping za privabljanje kupcev v trgovino! Ali pa je uvoženo meso v skladiščih čez noč postalo slovenskega porekla? Je to pošten partnerski odnos, če vemo, da rejec za bika s 400 kilogrami mesa dobi okrog 1850 evrov (skupaj z davkom), potem pa klavnica in trgovina prodata to meso in s tem zaslužita skoraj 2000 evrov! Kmet pa mora kupiti tele, ga rediti, trdo delati ..., na koncu pa dobi le 40 do 45 % od maloprodajne cene mesa tega bika! In za povrh je »pribit na križ«, češ da je on tisti, ki ima drago osnovno surovino, zato je vse v verigi dražje.Lahko se tudi vprašamo, kaj nam je pri govejem mesu sploh prinesla shema Izbrana kakovost Slovenija. Ne vidim nič pozitivnega. S tem da klavnice odkupijo in trgovina proda meso črno-belega goveda po izredno nizki ceni, nismo naredili popolnoma nič. Ali pa da v okviru sheme meso iz uvoza postane kar naenkrat slovensko in se prodaja v okviru taiste sheme!Medtem pa se v priznanih italijanskih restavracijah »mastijo« s kakovostnim mesom naših bikov in telic lisaste ali mesne pasme. Kot kaže, bodo še naprej uhajali čez mejo, saj je našim klavnicam težko plačati 20 centov več za kilogram mesa. Da pa bi potvarjanje preprečili z masnimi bilancami, pa je, kot kaže, le oddaljen sen. Nalijmo si čistega vina – določenim v verigi vzpostavitev bilanc ni v interesu.Anomalij je še več, predvsem je na celi črti padla skupna kmetijska politika s svojim strateškim načrtom. Bili smo na kar nekaj predstavitvah in pri tem žal opazovali brezvoljnost kmetov zaradi novih ukrepov, ki jim bodo naslednjih pet let krojili kmetovanje.Obveze, kontrole, zahteve – to so bile največkrat izrečene besede. Po prvih reakcijah sodeč, to marsikoga ne bo več prizadelo. Nekateri so namreč že odločeni narediti korak dlje. Enostavno prodajajo živino in opuščajo kmetovanje. Kmetje takih pravil oziroma ukrepov ne morejo razumeti.

Fri, 17. Mar 2023 at 11:49

3183 ogledov

Skokovit padec cen govedi, a le pri nas
Če smo še v začetku leta pisali, da je odkupna cena mladega pitanega goveda že nekaj časa tudi pri nas na primerljivi ravni oziroma ne zaostajamo več za njimi toliko kot nekoč v primerjavi z drugimi evropskimi državami, ki so vodilne v vzreji govejega mesa, pa je v zadnjih tednih prišlo do zaskrbljujočega preobrata. Pred tedni so za najbolj ocenjene bike, ki običajno zapustijo Slovenijo, dobili rejci tudi blizu pet evrov za kilogram mesa, po novem pa se je odkupna cena spustila kar na 4,40 EUR za kg mesa!!! Vzrok: uvoz poljske govedine.Žal so se uresničile naše napovedi, ki smo jih objavili pred 14 dnevi. Kot so napovedali, so odkupne cene govedi začele padati. S prvim marcem so odkupne cene nižje za 20 centov po kilogramu mesa. Padle so cene mlade govedi in telic, medtem ko so se za 10 do 20 centov po kilogramu mesa dvignile cene krav. Lahko se zahvalimo predvsem nekaterim mesnopredelovalnim podjetjem, ki so uvozile velike količine mesa iz Poljske, in tudi trgovcem, ki prodajajo »akcijsko« meso. Kako naj si drugače predstavljamo, da je lahko v trgovini mlado goveje meso brez kosti po 7,99 EUR za kilogram. To je načrtno zniževanje slovenskih odkupnih cen goveda. Še bolj pa je slovenske kmete presenetila dumpinška cena mesa stegna brez kosti mladega pitanega goveda. Kar 45 odstotno znižanje mesa Izbrane kakovosti Slovenija na 7,89 EUR za kilogram je posmeh vsemu, za kar so se kmetje trudili in vrsto let plačevali v okviru promocije. To pomeni, da veriga ne deluje in za pričakovati je, da bodo hoteli pri takih ponudbah izsiljevati še nižjo odkupno ceno za mlado pitano govedo.Nemčija: visoka cena vztraja V Nemčiji je število zaklanih govedi iz tedna v teden manjše in če primerjamo številke z lanskim letom, se je skupni zakol zmanjšal za deset odstotkov. Vzrok je bila najprej majhna ponudba bikov, zadnje tedne je ponudba nekoliko večja, povpraševanje je uravnoteženo. Odkupna cena se je zvišala za 3 cente po kilogramu mesa. Pri kravah za zakol se odkupne cene celo občutno dvigajo, in sicer zaradi zelo majhne ponudbe krav celo do 3 cente na teden za kilogram mesa. Povpraševanje je na drugi strani še razmeroma dobro. Le ponudba je že skoraj leto pod dolgoletnim povprečjem.Kako je s ceno mesa ekoloških krav. Doplačilo za ekološke krave iz prireje mleka znaša od 0,10 € do 0,30 EUR za kilogram mesa. To velja vsaj za "velike" klavnice. Pri regionalnih in tradicionalnih ekoloških klavnicah so dodatki običajno višji.Preglednica: Odkupna cena govejega mesa v Nemčiji, od 6. marca 2023 (EUR/kg)Biki – U3 - 5,14-5,19Biki – R3 - 5,09-5,15Biki – O3 - 4,87-4,96Krave – R3, 350 kg - 4,26-4,35Krave – O3, 330 kg - 4,20-4,29Krave – P2, 250 kg- 3,64-3,75

Wed, 15. Mar 2023 at 12:14

2940 ogledov

Najbolj prodajani traktorji v letu 2022
V minulem letu, letu 2022, je bila prodaja traktorjev v Sloveniji na skoraj enakem nivoju kot leto poprej. Za 23 traktorjev manj oz. zmanjšanje trga za 1,7 % bi lahko opredelili kot neznatno nihanje trga, nam je zaupal mag. Marjan Dolenšek iz KGZ Ljubljana.V letu 2022 je bilo prodanih oz. novoregistriranih 1365 novih traktorjev, kar je kot rečeno 23 manj kot v letu 2021, ko je bila ta številka 1388, a še vedno 249 več kot v sedaj že skoraj pozabljenem letu 2020, ki je sledilo začetnemu Covidnemu letu 2019 s prodanimi 1350 novimi traktorji, kar je skoraj enako kot lani. Ta številka z nekaj nihanji navzgor in navzdol je realnost slovenskega trga v zadnjem desetletju, kot bomo videli iz grafa na koncu sestavka. S to številko bi bili v letošnjem letu lahko vsi akterji na slovenskem trgu traktorjev zadovoljni. Povejmo še to, da so v podatkih upoštevani samo »pravi« traktorji, ne pa tudi štirikolesniki, ki so v zadnjih letih lahko homologirani in registrirani tudi kot traktorji.NE SPREGLEJTE ter S KLIKOM NA PASICO POLISTAJTE in NAROČITE.
Teme
kmetija Colnar iz Lešnice pri Novem mestu stiskanje olja vinogradništvo

Prijatelji

KMEČKI GLASZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Obiskali smo Janeza Colnarja - aktualnega kralja cvička