Danska bo uvedla CO2 davek na kmetovanje

4 januarja, 2023
0
0

Zahteva nove vladne koalicije je, da bodo kmetijske dejavnosti »dolgoročno« obremenili z davkom na CO2. Kmetijske organizacije svarijo pred poskusi na račun kmetov.

Danski kmetje se bodo morali pripraviti na uvedbo davka na CO2 za svojo pridelavo in prirejo. V krovni organizaciji za kmetijstvo in živilstvo (L&F) to ocenjujejo kritično, tudi z vidika možnih posledic za domačo produktivnost.

Decembra je danska premierka Mette Fredricksen predstavila svoj novi kabinet socialdemokratov, liberalno-konservativne stranke Venstre in liberalne Moderaterne. Del vladnega programa je med drugim tudi »dolgoročna uvedba davka CO2 na pridelavo in prirejo.

Davek CO2 tudi v Nemčiji?

O uvedbi davka na ogljikov dioksid na kmetijske dejavnosti se pogovarjajo tudi v Nemčiji. Inštitut Thünen je v študiji iz leta 2019 prišel do zaključka, da bi bila vključitev kmetijskega sektorja v oblikovanje cen CO2 mogoča in bi imela pozitivne učinke na emisije toplogrednih plinov iz kmetijstva.

V Nemčiji imajo vladniki dve rešitvi: ali bodo kmetje plačevali davek CO2 ali pa naj se zmanjša stalež živali. Okoljska organizacija UBA si želi celo 50 odstotkov manj domačih živali na kmetijah. In to do leta 2050, ko naj bi Nemčija postala podnebno nevtralna.