Kakšne posode za točenje kmetijskega dizla na črpalkah

Na Finančni upravi RS smo povprašali, v katere posode poleg rezervoarja za gorivo traktorja, lahko kmet toči kmetijski dizel? To vprašanje je zastavilo kar nekaj kmetov, ki so jim prepovedali točiti kmetijski dizel v pripeljane posode. Odgovor je naslednji. 

Področje ureja predvsem  Zakon o prevozu nevarnega blaga (ZPNB). Posode v katere se lahko toči gorivo ne predpisuje davčni, ampak tehnični predpis. Ni v pristojnosti Finančne uprave RS. Da vse poteka varno tako kot mora, imajo tudi na bencinskih črpalkah strnjeno zapisane pogoje kupcem o zahtevah ob točenju goriva in kurilnega olja v lastno embalažo.

Natančna navodila za točenje v embalažo

Pogonska goriva, kot so dizelsko gorivo, kmetijski dizel in bencin ter tudi kurilno olje, ki se lahko uporablja za kurjavo, so nevarno blago, ki predstavlja nevarnost za uporabnike, okolje in predmete. Zato je njihov prevoz uravnavan, s čimer se zagotovi večjo varnost in pravilno ukrepanje v primeru nesreče.

Na bencinskih črpalkah prosijo, da upoštevate navodila. Če niste prepričani, se posvetujte s prodajnim osebjem, saj so kazni za kršitve zelo visoke.

V primeru nakupa goriva, ki ni bilo natočeno v rezervoar vozila, ampak v posodo, IBC, cisterno, sod, ipd., se mora paziti, da se izpolnjujejo zahteve Zakona o prevozu nevarnega blaga, saj ste kazensko odgovorni za pravilno izvedbo prevzema in prevoza goriva.

Zahteve pri točenju goriva ali kurilnega olja v lastno embalažo

1. Ustreznost posode

Gorivo je dovoljeno natočiti le v ustrezno, z veljavnim preizkusom odobreno in nepoškodovano prenosno posodo.

2. Napolnjenost posode

Posodo lahko napolnimo do največ 95 % prostornine posode. Točilna pipa mora biti ves čas točenja v posodi.

Brez dodatnih zahtev je dovoljeno natočiti gorivo namenjeno osebni rabi (za gospodinjstvo) in sicer do 60 litrov na eno prenosno posodo oziroma največ 240 litrov na eno vozilo. Nevarno blago v vsebnikih IBC, veliki embalaži ali cisternah se ne šteje za prevoz za osebno rabo.

3. Obveze v primeru presežne količine natočenega goriva

V kolikor količina natočenega goriva presega 60 litrov na prenosno posodo oziroma 240 litrov na vozilo, ali če imate registrirano podjetje, ki kot pomožno dejavnost izvaja dostavo goriva za delovne stroje ali naprave na delovišča v količini največ 450 litrov za dizelsko gorivo, si morate obvezno zagotoviti:

• prisotnost gasilnega aparata z minimalno količino gasilne snovi 2 kg v vozilu;

• Posoda, v katero ste natočili gorivo, mora biti označena z ustrezno nalepko nevarnosti

(rdeča plamenica 3) in UN številko,

• na vidnem mestu morate imeti prevozno listino, ki jo dobite pri prodajalcu na bencinskem servisu;

• posode, ki so naložene v vozilu, morajo biti pritrjene tako, da je onemogočeno premikanje med prevozom.

Ustrezna posoda na fotografiji. V oznaki je črka Y

V kolikor je prevzeta oziroma natočena količina (za bencin 333 litrov oz. za dizelsko gorivo in kmetijski dizel 1.000 litrov) presežena, potem veljajo polne zahteve Zakona o prevozu nevarnega blaga tako glede vozil, opreme, voznika kot tudi dokumentacije.