Rastlinski zrezki vse bolj podobni mesnim

16 januarja, 2023
0
0

Lahko bi dejali varljivo, a vendar resnično, toda rastlinski zrezki iz predenih vlaken v okviru Start-up projekta Eaden, vse bolj postajajo podobni mesnim zrezkom. Investitorji so navdušeni in prepričani, da je to prihodnost. Manj navdušeni so živinorejci, ki pravijo da gre vse v smer, ki jim onemogoča kmetovanje.

Mesne različice iz rastlinskih beljakovin skoraj niso več nič novega. Toda pobudniki berlinskega start-upa “Project Eaden”, ki je bil ustanovljen v začetku leta 2022, prepričujejo vlagatelje za skupni znesek v dvomestnih milijonih. Zakaj je ta start-up tako poseben?

Tehnologija vlaken za izjemno realističen videz

Posebej razvita “zaščitena tehnologija vlaken” je namenjena revoluciji na trgu mesnih alternativ. Kopija novega zrezka bi morala biti poceni in izjemno realistična. Model za pristop je nekakšen predilni proces v tekstilni industriji. Struktura vlaken živalskih mišic je podobna rastlinskim, tako da lahko izdelek sestavlja vlakno za vlaknom.

Poskušajte ugotoviti kateri kos mesa je “rastlinskega” izvora. Vam ne uspe? Levi in desni sta živalskega izvora. 

Edina 0,2 mm tanka mišična nadomestna vlakna so strojno zvezana v snop kot mišični prameni in združena z rastlinskimi maščobami. To ustvari značilno marmoriranje zrezka z belo in rdečo barvo.

Postopek traja že desetletja. Stroškovno učinkovit in prilagodljiv pristop poleg tekstilne industrije uporablja tudi medicinska in vesoljska tehnologija. Projekt Eaden je prvo zagonsko podjetje za proizvodnjo hrane, ki ga uporablja.

Ambiciozen cilj: Na trgu do konca leta 2023

Po poročanju nemških časnikov bo start-up letos ponudil prve alternative mesnim zrezkom. Vsaj to je velik cilj. Tekstura, okus in videz bodo do potankosti spominjali na živalsko meso. Izdelek ima velik potencial zaradi dejstva, da je cenejša za izdelavo kot drugi mesni nadomestki. Potem ko je zrezek v ponvi sprva izgubil kakršno koli strukturo, je danes možna hrustljava skorjica s sočnim okusom, je povedal ustanovitelj Jan Wilmking.

Stejk s hrustljavo kožico. Rastlinskega izvora. 

Za projektom ne stojijo le znanstveniki, ampak tudi doktor iz dejavnosti tekstila in strojništva, tehnologi in tudi priznani kulinariki. Cilj izdelka je omejiti prekomerno uživanje mesa z novimi, trajnostnimi alternativami. Predvsem pa je zmanjšanje toplogrednih plinov krovni cilj ustanoviteljev.