Visoke kazni za točenje goriva za kmetijstvo v osebni avto

Kakšna je kazen za lastnika osebnega avtomobila, če mu ugotovijo, da se je prevažal na gorivo za kmetijstvo namesto s klasičnim dizelskim gorivom. 

Fizične osebe

Z globo od 400 do 5.000 eurov se kaznuje posameznik, če gorivo za kmetijstvo uporabi za drug namen oziroma ga toči za pogon motornih vozil ter plovil ali drugih motorjev. Seveda, če je prvič kaznovan, je kazen manjša, če dejanje ponovi, se tudi kazen povečuje.

Poleg tega pa morajo kršitelji na lastne stroške opraviti črpanje in čiščenje rezervoarja pri pooblaščenem servisu, kar stane od 100 do 200 evrov.

Kaj pa pravne osebe

Z globo od 4.000 do 75.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, če:

 označeni energent, ki se uporablja kot gorivo za ogrevanje, ali kot gorivo za pogon kmetijske, gozdarske mehanizacije in vozil, prirejenih za prevoz čebeljih panjev, uporabi za drug namen oziroma ga toči za pogon motornih vozil ter plovil ali drugih motorjev oziroma ga toči v rezervoar motornih vozil, plovil ali drugih motorjev oziroma odstrani iz energenta sredstvo za označevanje ali zmanjša njegovo koncentracijo ali energentu dodaja substance, ki onemogočajo ugotavljanje označenosti (prvi do peti odstavek 99. člena);

Z globo od 10.000 do 125.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje pravna oseba, ki je po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, srednja ali velika gospodarska družba.

Z globo od 3.000 do 50.000 eurov se kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, če pa se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, se odgovorna oseba pravne osebe za prekrške iz prvega odstavka tega člena kaznuje z globo od 1.200 do 10.000 eurov. Z globo v višini od 800 do 10.000 eurov se za prekrške iz prvega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.