Nemške napovedi: dizelsko gorivo naj bi se zelo podražilo

Prepoved EU za uvoz ruske surove nafte, ki je začela veljati decembra, se bo s 5. februarjem razširila na rafinirana goriva (dizel, plinsko olje). Obstaja bojazen, da se bodo trgovski tokovi močno spremenili in da se bodo stroški uvoza dizelskega goriva močno povečali – in s tem tudi cene dizelskega goriva.

V Nemčiji prodajalci že sledijo tem trendom. Cene so se od prejšnjega tedna dvignile za okoli 4 cente, dizelsko gorivo pa se je od sredine decembra podražilo za skoraj 10 centov.

Nikjer nismo zasledili napovedi, kako se bo pri nas obnašal trg. Vsekakor pa je logično, da če se bo zvišala cena dizelskega goriva, lahko pričakujemo tudi zvišanje prodajnih cen goriva za kmetijstvo.

Rusija je že dolgo največji dobavitelj dizelskega goriva v Evropi, kjer rafinerije ne proizvedejo dovolj, da bi zadovoljile domače povpraševanje po velikem voznem parku dizelskih avtomobilov. Pred začetkom ukrajinske vojne je Evropa skoraj polovico svojega dizelskega goriva kupila iz Rusije.

Na povečano povpraševanje se sicer že odziva Kitajska, ki je povečala uvozne kvote za uvoz surove nafte, kar je znak največje uvoznice surove nafte na svetu, da se pripravlja na večje povpraševanje, ki posledično draži surovo nafto. Od tega tedna je Kitajska v kvotah za uvoz surove nafte v letu 2023 porabila skupno 132 milijonov ton, kar je precej več od kvote 109 milijonov ton v istem času lani.