Trosilniki mineralnih gnojil Exacta GeoSpread

Trošenje mineralnih gnojil sodobnim poljedelcem omogoča uporabo natančne količine hranil in izogibanje prekrivanju. Trosilniki mineralnih gnojil podjetja Kverneland zagotavljajo natančno trošenje, preprosto uporabo in številna leta brezskrbne uporabe.

Tudi na račun novih dvižnih lopatic Duplex, ki jih je mogoče naročiti z dodatno prevleko iz kromovega karbida. Ta plast kromovega karbida je izredno trda in korozijsko odporna zmes ter poveča odpornost proti obrabi brez vpliva na kakovost posipa. Na ta način je zmanjšano tveganje za motnje v vzorcu raztrosa ter morebitno izgubo kakovosti in donosa.

Naši kmetje se večinoma odločajo za nakup modela CL GeoSpread. Ta je po novem standardno opremljen z 2,5-tonskimi tehtalnimi celicami za še večjo natančnost pri tehtanju in vzorcu trošenja. Druga prednost je zanesljivost in varnost med trošenjem ali transportom v težkih pogojih v kombinaciji z največjo težo in hitrostjo vožnje. Za udobje uporabnika je na voljo tudi sistem za mejno trošenje ExactLine za mejno trošenje na levi strani, ne da bi zrna mineralnih gnojil padala na sosedovo njivo.

Novosti na GEOspread trosilnikih

Za podaljšanje življenjske dobe v najtežjih razmerah in z izjemno agresivnimi gnojili je bil nadgrajen tudi osrednji menjalnik. Z drugačno nastavitvijo ležajev in novo tehnologijo barvanja se je tveganje korozije in mehanske obrabe znatno zmanjšalo.

Trosilniki Exacta GeoSpread so tehtalni trosilniki z vgrajenim nadzorom odsekov, ki zagotavlja optimalno porabo hranil za vaše posevke. Tehtalni sistem nenehno preverja in nadzira želeno stopnjo trošenja, ne glede na hitrost pretoka mineralnega gnojila. Sistem GeoSpread omogoča ločeno, natančno in preprosto prilagajanje delovne širine in stopnje trošenja obeh diskov neposredno iz kabine traktorja, zgolj z dotikom terminala ISOBUS. Trosilnik je opremljen z dvema električnima aktuatorjema na vsakem trosilnem disku, nameščenima na dozirni enoti. Prvi aktuator nadzira nastavitev širine raztrosa, drugi pa nadzira stopnjo trošenja.

Kverneland uvaja možnost uporabe kombinacije trosilnikov GeoSpread tako spredaj kot zadaj. Ta kombinacija ne povečuje samo skupne zmogljivosti na 6000 ali 7000 litrov zalogovnika, temveč sta povečani tudi učinkovitost in natančnost z širjenjem dveh različnih aplikacij v enem prehodu. Posledica tega je prihranek časa, denarja in zmanjšanje škode na tleh zaradi le enega prehoda s traktorjem. Trosilnik GeoSpread je primeren za različne vrste kmetij. Od manjših mlečnih kmetij s travniki z veliko mejami do velikih polj z različnimi vrstami pridelkov.

Aplikacije za pravilen nanos

Pri delovanju v kombinaciji z aplikacijo IsoMatch GEOcontrol je upravljanje s trosilniki GeoSpread še lažje. Na osnovi prejšnjega pokrivanja, meje in ozar je samodejni nadzor odsekov s pomočjo GPS sistema sposoben delovno širino in dozirni sistem prilagajati glede na zahteve po prekrivanju in pokrivanju. Pri vožnji po polju klinaste nepravilne oblike bo sistem GeoSpread začel postopoma zmanjševati delovno širino. Sistem GeoSpread uporablja funkcijo nadzora odsekov terminala IsoMatch Tellus s programsko opremo GEOcontrol ali drugimi sistemi ISOBUS univerzalnih terminalov s funkcijo nadzora odsekov.

S funkcijami, kot sta nanos s spremenljivim odmerkom in MULTIRATE, je mogoče kakovost pridelka izboljšati z uporabo zemljevidov nanosa ali predpisovanja za razporeditev prave količine na pravo mesto. To se lahko nadzoruje s programom IsoMatch FarmCentre, kjer se vsi podatki opravil obdelujejo in shranjujejo.

Delovna širina trosilnika je razdeljena na odseke, podobno kot je to pri škropilnicah, pri čemer znaša širina odseka zgolj 2 metra. Z ohranjanjem stalne hitrosti diska in natančne prilagoditve točke izpusta vam sistem GeoSpread omogoča izklop posameznih odsekov z ene strani proti drugi, vse dokler ni zadnji zunanji odsek v ozari klinaste oblike. Tudi v takšnih primerih ostane koeficient variacije skupnega vzorca trošenja optimalen.

Ne prilagaja pa se samo širina trošenja, temveč se zaradi uskladitve s širino trošenja sočasno samodejno prilagaja tudi stopnja trošenja (kg/ha). Zaradi te edinstvene kombinacije prilagajanja delovne širine in stopnje trošenja je sistem GeoSpread izjemno natančen, njegov vpliv na vzorec trošenja pa minimalen.

CentreFlow sistem

CentreFlow sistem za trošenje mineralnega gnojila skrbi, da granulat najprej pade v komoro, postopoma se povečuje njegova hitrost, za tem pa ga lopatice na disku nežno raztrosijo. Da ima že v osnovi veliko hitrost ima prednost predvsem v tem, da ne prihaja do stika in udarca lopatic ob zrna. Posledično ni prašenja, natančnejša je tudi mapa raztrosa z dvojnim preklapljanjem.

Omeniti velja, da 8 lopatic na vsakem disku zagotavlja enakomeren raztros mineralnega gnojila. Pri tem so zrna minimalno izpostavljena vetru, zaradi ravnih diskov in horizontalne aplikacije. 

Določanje količine nanosa

Dejanske lastnosti vsake serije gnojila so različne, tudi če sta ime in blagovna znamka izdelka enaka. Kverneland meri fizikalne lastnosti vsake serije mineralnega gnojila s stresalno škatlo in litrsko maso, da določi porazdelitev velikosti zrnc in specifično maso (kg/l). Z interaktivno aplikacijo za telefon in spletnim mestom ali aplikacijo AutosetApp na terminalih IsoMatch Tellus je enostavno najti optimalen nasvet za vsako vrsto mineralnega gnojila, da povečate natančnost in točnost pri vzorcu raztrosa. Pri Kvernelandu je vedno mogoče najti nasvet, tudi če gre za novo gnojilo ali imena ni v spletni bazi podatkov. Rezultat je optimizacija stroškov oziroma prihranek, boljša kakovost pridelka in večji donos.

Stresalna škatlica Kverneland za določitev količine raztrosa mineralnega gnojila

 

IsoMatch Tellus PRO terminal z zaslonom na dotik ima dva zaslona v enem, kar pomeni, da ima uporabnik istočasno prikazan zaslon za nadzor in upravljanje stroja, drugi del zaslona pa je namenjen navigaciji ter podatkom, ki prihajajo prek GPS-a. S terminalom IsoMatch Tellus lahko izključujete posamezni disk, spreminjate stopnjo trošenja po posameznem disku. Terminal podpira tudi pdf datoteke, kamero …