Vreme Naročite se
Trosilniki mineralnih gnojil Exacta GeoSpread
Kverneland Group, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje GRAPAK A1, d. o. o., ima v ponudbi tudi trosilnike mineralnih gnojil. Za slovenske razmere so še posebej primerni modeli Exacta GeoSpread.
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Kmetijska mehanizacija

Četrtek, 19. januar 2023 ob 12:45

Odpri galerijo

Trošenje mineralnih gnojil sodobnim poljedelcem omogoča uporabo natančne količine hranil in izogibanje prekrivanju. Trosilniki mineralnih gnojil podjetja Kverneland zagotavljajo natančno trošenje, preprosto uporabo in številna leta brezskrbne uporabe.

Tudi na račun novih dvižnih lopatic Duplex, ki jih je mogoče naročiti z dodatno prevleko iz kromovega karbida. Ta plast kromovega karbida je izredno trda in korozijsko odporna zmes ter poveča odpornost proti obrabi brez vpliva na kakovost posipa. Na ta način je zmanjšano tveganje za motnje v vzorcu raztrosa ter morebitno izgubo kakovosti in donosa.

Naši kmetje se večinoma odločajo za nakup modela CL GeoSpread. Ta je po novem standardno opremljen z 2,5-tonskimi tehtalnimi celicami za še večjo natančnost pri tehtanju in vzorcu trošenja. Druga prednost je zanesljivost in varnost med trošenjem ali transportom v težkih pogojih v kombinaciji z največjo težo in hitrostjo vožnje. Za udobje uporabnika je na voljo tudi sistem za mejno trošenje ExactLine za mejno trošenje na levi strani, ne da bi zrna mineralnih gnojil padala na sosedovo njivo.

Novosti na GEOspread trosilnikih

Za podaljšanje življenjske dobe v najtežjih razmerah in z izjemno agresivnimi gnojili je bil nadgrajen tudi osrednji menjalnik. Z drugačno nastavitvijo ležajev in novo tehnologijo barvanja se je tveganje korozije in mehanske obrabe znatno zmanjšalo.

Trosilniki Exacta GeoSpread so tehtalni trosilniki z vgrajenim nadzorom odsekov, ki zagotavlja optimalno porabo hranil za vaše posevke. Tehtalni sistem nenehno preverja in nadzira želeno stopnjo trošenja, ne glede na hitrost pretoka mineralnega gnojila. Sistem GeoSpread omogoča ločeno, natančno in preprosto prilagajanje delovne širine in stopnje trošenja obeh diskov neposredno iz kabine traktorja, zgolj z dotikom terminala ISOBUS. Trosilnik je opremljen z dvema električnima aktuatorjema na vsakem trosilnem disku, nameščenima na dozirni enoti. Prvi aktuator nadzira nastavitev širine raztrosa, drugi pa nadzira stopnjo trošenja.

Kverneland uvaja možnost uporabe kombinacije trosilnikov GeoSpread tako spredaj kot zadaj. Ta kombinacija ne povečuje samo skupne zmogljivosti na 6000 ali 7000 litrov zalogovnika, temveč sta povečani tudi učinkovitost in natančnost z širjenjem dveh različnih aplikacij v enem prehodu. Posledica tega je prihranek časa, denarja in zmanjšanje škode na tleh zaradi le enega prehoda s traktorjem. Trosilnik GeoSpread je primeren za različne vrste kmetij. Od manjših mlečnih kmetij s travniki z veliko mejami do velikih polj z različnimi vrstami pridelkov.

Aplikacije za pravilen nanos

Pri delovanju v kombinaciji z aplikacijo IsoMatch GEOcontrol je upravljanje s trosilniki GeoSpread še lažje. Na osnovi prejšnjega pokrivanja, meje in ozar je samodejni nadzor odsekov s pomočjo GPS sistema sposoben delovno širino in dozirni sistem prilagajati glede na zahteve po prekrivanju in pokrivanju. Pri vožnji po polju klinaste nepravilne oblike bo sistem GeoSpread začel postopoma zmanjševati delovno širino. Sistem GeoSpread uporablja funkcijo nadzora odsekov terminala IsoMatch Tellus s programsko opremo GEOcontrol ali drugimi sistemi ISOBUS univerzalnih terminalov s funkcijo nadzora odsekov.

S funkcijami, kot sta nanos s spremenljivim odmerkom in MULTIRATE, je mogoče kakovost pridelka izboljšati z uporabo zemljevidov nanosa ali predpisovanja za razporeditev prave količine na pravo mesto. To se lahko nadzoruje s programom IsoMatch FarmCentre, kjer se vsi podatki opravil obdelujejo in shranjujejo.

Delovna širina trosilnika je razdeljena na odseke, podobno kot je to pri škropilnicah, pri čemer znaša širina odseka zgolj 2 metra. Z ohranjanjem stalne hitrosti diska in natančne prilagoditve točke izpusta vam sistem GeoSpread omogoča izklop posameznih odsekov z ene strani proti drugi, vse dokler ni zadnji zunanji odsek v ozari klinaste oblike. Tudi v takšnih primerih ostane koeficient variacije skupnega vzorca trošenja optimalen.

Ne prilagaja pa se samo širina trošenja, temveč se zaradi uskladitve s širino trošenja sočasno samodejno prilagaja tudi stopnja trošenja (kg/ha). Zaradi te edinstvene kombinacije prilagajanja delovne širine in stopnje trošenja je sistem GeoSpread izjemno natančen, njegov vpliv na vzorec trošenja pa minimalen.

CentreFlow sistem

CentreFlow sistem za trošenje mineralnega gnojila skrbi, da granulat najprej pade v komoro, postopoma se povečuje njegova hitrost, za tem pa ga lopatice na disku nežno raztrosijo. Da ima že v osnovi veliko hitrost ima prednost predvsem v tem, da ne prihaja do stika in udarca lopatic ob zrna. Posledično ni prašenja, natančnejša je tudi mapa raztrosa z dvojnim preklapljanjem.

Omeniti velja, da 8 lopatic na vsakem disku zagotavlja enakomeren raztros mineralnega gnojila. Pri tem so zrna minimalno izpostavljena vetru, zaradi ravnih diskov in horizontalne aplikacije. 

Določanje količine nanosa

Dejanske lastnosti vsake serije gnojila so različne, tudi če sta ime in blagovna znamka izdelka enaka. Kverneland meri fizikalne lastnosti vsake serije mineralnega gnojila s stresalno škatlo in litrsko maso, da določi porazdelitev velikosti zrnc in specifično maso (kg/l). Z interaktivno aplikacijo za telefon in spletnim mestom ali aplikacijo AutosetApp na terminalih IsoMatch Tellus je enostavno najti optimalen nasvet za vsako vrsto mineralnega gnojila, da povečate natančnost in točnost pri vzorcu raztrosa. Pri Kvernelandu je vedno mogoče najti nasvet, tudi če gre za novo gnojilo ali imena ni v spletni bazi podatkov. Rezultat je optimizacija stroškov oziroma prihranek, boljša kakovost pridelka in večji donos.

Stresalna škatlica Kverneland za določitev količine raztrosa mineralnega gnojila

 

IsoMatch Tellus PRO terminal z zaslonom na dotik ima dva zaslona v enem, kar pomeni, da ima uporabnik istočasno prikazan zaslon za nadzor in upravljanje stroja, drugi del zaslona pa je namenjen navigaciji ter podatkom, ki prihajajo prek GPS-a. S terminalom IsoMatch Tellus lahko izključujete posamezni disk, spreminjate stopnjo trošenja po posameznem disku. Terminal podpira tudi pdf datoteke, kamero ...

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 6. Feb 2023 at 08:10

0 ogledov

Nemčija: sabotaža z gnojevko
Konec tedna je v Nemčiji, v zvezi deželi Hessen, izteklo približno 800 kubičnih metrov gnojevke na sosednjo njivo. Kmetje predvidevajo, da je bilo dejanje narejeno namerno. Po besedah kmeta je tehnična napaka izključena, ker je vretenasti ventil zavarovan s težkimi verigami in ključavnico. Poleg tega so bile razstavljene celotne armature, tako da so lahko v zelo kratkem času ušle velike količine gnojevke. Vidno je, da je bilo uporabljeno težko železno orodje. Fotografije: Volkmarser Freilandeier Hitri prvi ukrepi Vključili so se policisti, gasilci in zavod za vodeno varstvo. Razlito gnojevko so črpali s cisternami in jo odpeljali v okoliške rezervoarje gnojnice. Poleg tega je bil na sosednjem jarku zgrajen zaščitni zid, ki je preprečil odtekanje snovi bližnji potok. Fotografije: Volkmarser Freilandeier

Thu, 2. Feb 2023 at 09:59

559 ogledov

Nizozemska: osamljen primer BSE oziroma bolezen norih krav
BSE (goveja spongiformna encefalopatija) so odkrili pri poginuli 8-letni kravi na jugu Nizozemske. Po podatkih državne preiskovalne agencije Wageninger Bioveterinary Research (WBVR) je to atipična različica, znana tudi kot "starostna BSE". Ta različica se lahko pojavi spontano in ni posledica hranjenja živalske moke. Zadnji primer so na Nizozemskem zabeležili leta 2011. V Nemčiji so to obliko nazadnje odkrili leta 2021 pri 14-letni kravi na Bavarskem. Farmo, kjer so med rutinskim pregledom odkrili bolno kravo, so preventivno zaprli. Izločenih in pregledanih je bilo še 13 drugih živali. Vključno z neposrednimi potomci in živalmi, ki bi lahko prejele enako krmo v prvem letu življenja. Po besedah nizozemskega ministra za kmetijstvo Pieta Adema je bil cilj preprečiti živalim z možnim tveganjem za BSE vstop v prehranjevalno verigo. Rezultat dosedanjih preiskav je: Bolezen ni sprožila živalska krma, ampak naravni vzrok. Zelo verjetno gre za osamljen primer. Če bi namesto atipične različice ugotovili klasično različico bolezni norih krav, bi morali sprejeti določene ukrepe za varnost hrane. BSE je bila prvič odkrita v Veliki Britaniji leta 1986, od koder se je razširila v druge države. Pokončali so 180 tisoč okuženega goveda. Od takrat obstajajo rutinski pregledi, ki jih predpisuje EU za starejše govedo, ki je bilo zaklano ali poginulo na kmetiji. Kaj je atipična BSE? Poleg klasične BSE obstaja tudi atipična BSE. Medtem ko je klasično BSE povzročilo krmljenje goveda z nezadostno obdelanimi maščobami in beljakovinami prežvekovalcev, ki vsebujejo prionske beljakovine, se atipična BSE le redko pojavi spontano pri starejših živalih. Slovenija V Sloveniji je bil zadnji primer bolezni BSE zabeležen leta 2015 na kmetiji na Dolenjskem pri 12 let stari kravi. Pred tem so zabeležili osem primerov BSE pri nas, predzadnji je bil leta 2007. Vsi primeri so pokazali sliko klasične bolezni BSE. Slovenija ima od maja leta 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE. Ugotovljen sum na BSE pomeni, da vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni, ki ga izvaja UVHVVR in z njo povezane službe, deluje in s tem zagotavlja varno okolje za rejce živali ter zagotavlja varovanje zdravja potrošnikov.  

Fri, 27. Jan 2023 at 14:56

1055 ogledov

Argentina: Chango za male njivice in vrtičke
Patentirani Chango naj bi zlasti malim lastnikom parcel, vrtičkarjem omogočil dostop do mehanizacije. Koncept pogona je zanimiv: vse komponente so razporejene znotraj velikega glavnega kolesa. (Foto: Inta) Bencinski motor z delovno prostornino 0,2 l in 1,5 KM zagotavlja pogon preko preprostega zobniškega prenosa, ki se neposredno poveže z notranjim obročem glavnega kolesa.Poleg tega se lahko stacionarne naprave, kot so sekalniki za krmo, poganjajo tudi preko bočno nameščene priključne gredi. Za delo na terenu je Chango opremljen z okvirjem za pritrditev orodja, kot je enobrazdni plug, ki podpira tudi obe stranski oporni kolesi. Nastavke lahko namestite tudi na sprednjo stran. Trenutno se išče partner za industrijsko proizvodnjo Changa.

Fri, 27. Jan 2023 at 07:45

2364 ogledov

Nov začetek termina za vnos subvencijskih vlog
Letos bodo spremembe pri terminu oddajanja subvencijskih vlog. Z 31. marcem 2023 se bo začela nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije iz novega programskega obdobja 2023-2027. Vloge morajo kmetovalci oddati do 10. julija 2023.  Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Maša Žagar je v oddaji Slovenska dežela na Radiu Ognjišče povedala, da je temelj za to odločitev želja, da se vse novosti v ukrepih Skupne kmetijske politike, ki z letošnjim letom stopa v novo obdobje vsem deležnikom dobro predstavi. »Želimo, da se vse novosti v resnici zelo dobro predstavijo, da se izvede vsa usposabljanja, da se svetovalna služba primerno usposobi, da je dovolj informacij, da je dovolj časa za absorbcijo vseh teh novih informacij...« Elektronski vnos vlog za ukrepe nove kmetijske politike bo tako potekal od 31. marca do 10. julija letos. Žagarjeva dodaja, da na kmetijskem ministrstvu želijo, da bo po sprejetju pravnih podlag na voljo še nekaj časa, tudi za pisne odgovore in dodatna pojasnila vsem zainteresiranim, še posebej pa kmetijskim svetovalkam in svetovalcem, ki bodo te ukrepe pojasnjevali in predstavljali kmetom. »Vprašanj je res veliko, tako da nam se je zdelo ključno, da se da terenu in vsem nam še nekaj časa. Gre res za izjemno leto, za izjemno zahtevno obdobje izvajanja novega Strateškega načrta Skupne kmetijske politike in ker je to v domeni države, smo se letos tako odločili,« še za Radio Ognjišče pojasnjuje generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKGP Maša Žagar.

Thu, 26. Jan 2023 at 13:16

6822 ogledov

Švica: traktorska nesreča zaradi pluga
Iz Švice poročajo o nesreči traktorista, ki je s svojim novim traktorjem Fendtom imel bližnje srečanje s kamionom. Kaj se je zgodilo. Po prvih ugotovitvah je plug, priklopljen na traktor, med hitro vožnjo po cesti zanihal in ob zavijanju je z njim zapel ob nasproti vozeč tovornjak. Plug se je zagozdil in traktor prevrnil na bok.34-letnega traktorista so odpeljali na pregled v bolnišnico. Nastala je materialna škoda.

Wed, 25. Jan 2023 at 12:45

2335 ogledov

Nebodigatreba - živinoreja  
Živina na paši spada med najlepše prizore našega podeželja, pa vendar niso vsi takega mnenja. Govedo namreč po mnenju številnih ekstremnih okoljskih in veganskih organizacij ter tudi proti kmetom naravnanih vlad predstavlja globalno grožnjo. Grožnjo, ki lahko dolgoročno povzroči izumrtje človeške rase. Zadnje tedne so posebej nastrojeni proti »uničujoči« živinoreji. To je malo grob uvod, ki pa ni daleč od realnosti. Tudi zato, ker se vsakodnevno srečujemo z zapisi pa tudi s pripravo zakonodaje, ki živinorejcem povzroča vse več skrbi. Namesto da bi bili vsi kmetom hvaležni, ker pridelujejo hrano in skrbijo za poseljeno podeželje in ohranjanje kulturne krajine, se jih javno označuje kot drugega največjega onesnaževalca tal in ozračja, krivca za izgubo biotske raznovrstnosti in največjega porabnika vode nasploh. Poleg onesnaževanja tal, vode, izpuščanja metana in ogljikovega dioksida, kar vse se pripisuje kmetom, pridelujejo tudi meso in mleko, ki sta »zdravju škodljiva«. To smo že večkrat slišali od doktorjev, strokovnjakov in tudi politikov najvišjega državnega vrha. Nič čudnega, da potem mnogi temu samo brezglavo sledijo. »Mleko in meso sta strup za telo, govedoreja pa nepotrebna dejavnost. Če bi vsi prebivalci Slovenije zmanjšali porabo govedine za 1 kg, bi za toliko zmanjšali ogljični odtis, kot da umaknemo iz cest 70 tisoč avtomobilov« Takšne in podobne so izkrivljene izjave, na katere pa žal mnogi nasedajo. Bomo morali postati herbivori, kot se strokovno naziva rastlinojedce? Nekateri dogodki kažejo, da smo na poti k temu. Veganske organizacije vdirajo v hleve, skrivaj snemajo v klavnicah, pred mesnicami prirejajo proteste ter tako ljudi odvračajo od nakupov. To seveda za politične predstavnike ni kaznivo, celo priporočljivo je. Nenazadnje je meso »zdravju škodljivo« in če ga ne bomo več jedli, bomo postali boljša družba, ki skrbi za čisto okolje. Zagonska podjetja se pripravljajo na prihodnost. Prav te dni so javnosti pokazali svoj izum - meso iz rastlinskih beljakovin. Med tremi kosi ga je nemogoče prepoznati, ima okus po mesu in tudi pri peki se obnaša kot meso – naredi slastno skorjico. Ampak, zakaj mora imeti rastlinski izdelek izgled mesa? Saj so učili, da je meso škodljivo za zdravje. Zakaj so potrebne rastlinske pleskavice in čevapčiči? Ker imamo vsi v sebi zasidrano nostalgijo po mesu! Možgane pa mnogi oprane! Kako si lahko drugače razlagamo aplavz v Državnem zboru, ko je nasprotnik kmetovanja pozval, naj se pri nas preneha z živinorejo, zapuščene hleve pa uporabi za pridelavo gob. Po njegovem mnenju so zaposleni v klavnicah zapiti nasilneži, otroci pa imajo življenjske travme, ker so priča kolinam na domačih kmetijah. Dnevno prebiramo pretirane zapise, da okoljevarstveniki že dalj časa opozarjajo, da je uživanje mesa – še posebej govedine – slabo za naš planet oziroma za segrevanje ozračja in ogljični odtis. Metan, ki ga krave proizvajajo med prebavljanjem krme, naj bi bil celo veliko nevarnejši toplogredni plin kot ogljikov dioksid, ki ga v zrak izpuščamo s sežiganjem fosilnih goriv. Po podatkih Svetovne meteorološke organizacije se je koncentracija metana povečala za 262 % glede na leto 1750. Pretirani so tudi podatki, da okoli 40 % globalnih emisij metana prispeva govedoreja oziroma okoli 1,4 milijarde govedi, ki se jih po svetu redi za prehrano ljudi. Zato znanstveniki že svetujejo, naj se kravam pripravlja poseben krmni obrok, ki bo spodbujal rast bakterij, ki ne proizvajajo toliko metana. Tako naj bi zmanjšali izpuste za 50 %. V Nemčiji pa »umne glave« predlagajo bolj enostavno različico, in sicer zmanjšanje staleža govedi za polovico. Čaka se še odgovore bruseljskih uradnikov, ki v pisarnah neutrudno pripravljajo in na hitro sprejemajo zakonodajo. Najbrž bo tudi za krave sprejetega nekaj v smeri namestitve katalizatorjev, ki bodo lovili nastali metan ob izrigavanju in … Če pa to ne bo mogoče, pa se bo po vzoru Nove Zelandije zaračunavalo emisije metana za rejne živali. Da se to obeta, potrjujejo tudi razmišljanja vlad na Danskem in v Nemčiji, saj naj bi tako lažje in hitreje postale podnebno nevtralne in izpolnile cilj do leta 2050. Omejitev za živinorejo bo zagotovo več. V prvi vrsti si lahko obetamo vse manj evropskih plačil za rejo živali. Ob visokih stroških repromateriala se lahko uresničijo napovedi, da bo odkupna cena mesa in mleka padla … Težave so s sosedi, ki jim smrdi gnojevka, moti hrup in umazane ceste. Kmet pa je žal za mnoge le še nebodigatreba, ki je po naključju umeščen v podeželje, ker so že njegovi predniki živeli in kmetovali tam. Je mogoče, da prišleki iz mest celo slavijo zmago, ko kakšna kmetija v njihovi bližini »ugasne«?
Teme
novost iz podjetja Kverneland

Zadnji komentarji

Prijatelji

KMEČKI GLASZUPAN d.o.oLeon Kraljziliute88edita editaAlen  OsenjakMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Trosilniki mineralnih gnojil Exacta GeoSpread