Anglija: Vegani kupujejo kmetijsko zemljo

19 januarja, 2023
0
0

V Angliji veganska organizacija kupuje hektarje pašnikov, da bi preprečila živinorejo. Kmetje so jezni.

Veganska pobuda za množično financiranje Vegan Land Movement (VLM) odkupuje pašnike v Veliki Britaniji. O tem poročata angleški spletni portal farminguk in Farmers Weekly. Iniciativa, ustanovljena leta 2020, je doslej kupila 4 parcele s skupno 25 ha zemljišč. Cilj veganskih aktivistov je kmetom odvzeti pašnike in stavbna zemljišča ter tako onemogočiti živinorejo. Zemljišče bo namenjeno projektom varstva narave in živali. Nakup zemljišča je financiran z množičnim financiranjem in zbiranjem sredstev.

Sprašujemo se tudi, kdo ima prednostno pravico pri nakupu kmetijske zemlje v Angliji???

Konec leta 2021 je organizacija pridobila parcelo v jugozahodni Angliji. Pobudi je uspelo zbrati okoli 35.000 britanskih funtov (skoraj 40.000 evrov) donacij za nakup zemljišča. V februarju 2022 so vegani kupili še eno parcelo pašnika z lokacijskim dovoljenjem za perutninsko farmo. Dva rejca perutnine sta želela kupiti zemljišče, a ju je gibanje prehitelo.

Vegani želijo zemljo, ki so jo kupili, uporabiti za sajenje dreves in za naselitev divjih živali. “Ta zemlja … ne bo nikoli več uporabljena za škodovanje živim bitjem,” so dejali vegani. Po navedbah gibanja želi doseči “spremembo zastarelih kmetijskih praks, ohranjanja narave in rabe zemlje, ki temelji na veganskih načelih”. Druge akcije odkupa zemljišč že potekajo.

Kmetje so jezni
Britanski kmetje so se na dejanja jezno odzvali. Ne samo, da obžalujejo izgubo zemlje za živinorejo, obstajajo tudi dvomi, da bo veganska pobuda dragoceno zemljo uporabljala odgovorno.